Ako niste prali posteljinu duže od nedelju dana, SPAVATE U LEGLU ZARAZA I PRLJAVŠTINE

- Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu - upozorava dr Liza Ekerli

  • 0

U posteljini na kojoj spavate, koliko god da je često menjate, nalazi se gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, sluz iz grla, i ostaci kože, koje se dnevno sa tela oljušti oko 10 grama. Listi nepoželjnih ovde nije kraj, jer u kombinaciji sa znojem koga čovek godišnje proizvede u količini od 100 litara i ostacima hrane koju jedemo u krevetu, dobijamo idelano tle za razvoj bolesti.

Evo koliko često ZAISTA treba prati posteljinu

Imate li predstavu U ČEMU spavate? Kad čujete šta se sve krije u vašoj posteljini, opraćete je ODMAH!

- Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo prljavštinu, nego to može da bude i vrlo opasno za zdravlje - upozorava doktorka Liza Ekerli na svojem blogu The Hygiene Doctor.

Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, na primer, da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

- Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao kancelarija, kao mesto na kojem ispijaju čaj ili kafu, kao sto za ručanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. Zavisno od toga za šta upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mesto na kojem biste trebali da se odmorite, može da bude vrlo prljavo i škodi vašem zdravlju - kaže dr Ekerli.

Ona daje nekoliko saveta kako da svoju posteljinu držite čistom:

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih nedelju dana, a ako niste u mogućnosti svake dve nedelje i redovno perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najpre se rešite prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i madrac na kojem spavate, a astuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stepeni, a belu pamučnu posteljinu i na 90 stepeni.

2. Ako je moguće istuširajte se pre odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebno ćebence za njih i operite je svakih nedelju dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan, pa više vremena provodi u krevetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA