Pametne devojčice češće postaju alkoholičarke

Naučnici tvrde da je inteligencija dece i te kako povezana s povećanim konzumiranjem alkohola kada odrastu

  • 0

Koeficijent inteligencije (IQ) u detinjstvu direktno je povezan s navikama konzumacije alkohola u odraslom dobu, zaključak je škotskih stručnjaka.

Suprotno očekivanjima, viši rezultati na testovima inteligencije u uzrastu od 10 godina bili su povezani s povećanim posezanjem za čašicom i problema s alkoholizmom u zrelim godinama.

- Štaviše, čini se da je ta povezanost jače izražena kod žena nego kod muškaraca - izjavio je dr Dejvid Beti s Univerziteta Glazgov.

Betijev tim je procenio povezanost među rezultatima procena mentalnih sposobnosti prikupljenih kod 8.170 dečaka i devojčica starih 10 godina i njihove konzumacije alkohola i probleme vezane za alkohol kada su imali oko 30 godina.

Od 3.895 muškaraca i 4.148 žena koji su izjavili da konzumiraju alkohol, oni s višim prosečnim rezultatima na testovima mentalnih sposobnosti u detinjstvu imali su i veće šanse da razviju probleme vezane za alkohol kada odrastu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA