NASA i Google šalju u svemir leteće robote koji se sami snalaze u prostoru

SPHERE roboti su do sada služili kao asistenti astrounatuima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a sada su se Google i NASA udružili kako bi ove robote učinili još pametnijim i omogućili im da se sami kreću

  • 1

Američka svemirska agencija NASA i Google planiraju da u orbitu pošalju leteće robote opremljene 3D tehnologijom za mapiranje, što će im po prvi put omogućiti da se sami snalaze u prostoru. Ovaj projekat nazvan je Tango.

Internet gigant pomaže NASA-i kako bi leteće robote učinili pametnijim. Od prošlog leta počela je njihova saradnje na opremanju NASA-inih SPHERE robota sa tehnologijom za 3D mapiranje što će im omogućiti da se slobodnije kreću u prostoru. SPHERE roboti se koriste kao asistenti astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Oni trenutno koriste sistem za upravljanje koji je baziran na ultrazvuku i infrared svetlu. Tehnologija kojom žele da usavrše pomenute robote već je predstavljena na pametnim telefonima, i ona im omogućava da prave 3D mape okruženja.

- Zamislite da postoji nezavisni leteći robot, koji sam može slobodno da se kreće po svemirskoj stanici opremljen nekim budućim tipom pametnih telefona - izjavio je Zak Morato, jedan od NASA-inih istraživačkih inženjera koji radi na projektu.

Očekuje se da će roboti u orbitu biti lansirani ovog leta.

(Telegraf.rs / Time.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA