2048 JE KAO DROGA: Igrica koja izaziva zavisnost jaču od heroina! (VIDEO)

"Navlačenje" se događa momentalno i igrača ostavlja praktično omađijanog, bez ikakvog pojma o vremenu koje je proteklo i mentalno paralizovanog i nesposobnog da razmišlja o bilo čemu drugom. Uskoro ćete spajati brojeve čim zatvorite oči

  • 36

Kažu da genijalnost leži u jednostavnosti i svedenosti. Kao dokaz u prilog tome, a u skladu sa onim o čemu danas pričamo, možemo navesti primere igrica kao što su tetris i pakman, koji traju već nekoliko decenija a jednostavne su toliko da jednostavnije ne mogu biti.

2048 je mobilna igrica koja se bavi brojevima i prostorom, a osnovna ideja je vrlo prosta: postoji ograničen broj kvadrata i svaki potez u nekom od četiri smera pod pravim uglom donosi pojavu novog broja (uvek je to 2 ili 4) na nasumičnom kvadratu. Spajanjem istih brojeva duplira se suma tog kvadrata: da objasnimo plastično: kombinovanjem 2 i 2 dobija se 4, potom spajate 4 i 4 da biste dobili 8, potom 8 i 8 da biste dobili 16, pa 16 i 16 da biste dobili 32... I tako morate sve do 2048.

Ako vam se ovo čini lagano za dostignuti, u krivu ste: neverovatno je teško i zahteva ozbiljno planiranje i dobro promišljenu strategiju.

Ovo je HTML5 igrica koja se može igrati besplatno i na smartfonima ali i na webu, a njen tvorac je 19-godišnji italijanski programer Gabrijele Ćiruli. On kaže da je ideju posudio od igrice 1024 koja postoji na iOS-u, koja je nastala po ugledu na igricu Threes, tako da sve tri igrice postoje u sličnom okruženju.

Ono što 2048 izdvaja je težina i zaraznost koju stvara: pomeranje levo - desno, spajanje brojeva i osećaj da ova igrica ipak ne može da bude toliko teška, te nada da će sledeća partija nakon prethodnog poraza biti bolja, sve vas to drži prikovanim i omađijanim. Takođe, potrebno vam je malo vremena da zađete duboko u partiju; ako ste dovoljno brzi do bloka od 512 možete da stignete za svega minut, dva, a pritom i ne možete brzo da izgubite partiju.

Za kraj, jedan savet: DRŽITE SE ĆOŠKOVA. Izaberite bilo koji koji vam odgovara, i u njega gurajte veće brojeve i u njemu spajajte postojeće. Ako je to gornji levi ugao onda ćete sve brojeve gurati samo na levo i najčešće na gore. U tom slučaju nikada nemojte povlačiti brojeve na desno, i pokušajte da sebe ne dovedete u situaciju da to morate da uradite. Premda ovo dosta ograničava vaše kretanje, to je najbolja strategija.

Ako koristite Android, možete je preuzeti ovde. Verziju za iOS možete preuzeti ovde.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    27. maj 2014 | 22:06

    Odlicna je za gubljenje vremena u toaletu.

  • Zakon

    27. maj 2014 | 22:08

    Imam je pre mesec dana. U opste ne izaziva zavisnost. Cak je nakon izvesnog vremena dosadna

  • Pera

    28. maj 2014 | 01:05

    Nista posebno, igrao par dana i batalio, kao i sudoku... nothing special. Ljudi fanaticno igraju i Angry Birds, a za mene je to najgluplja igra ikada napravljena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA