MICROSOFT PARTNER U UČENJU: Softverski gigant uvodi inovacije u nastavu (FOTO)

"Partner u učenju" je program kompanije Microsoft za podršku primene informacionih tehnologija, a koji se sprovodi u u obrazovnom sistemu 119 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija. Od samog početka, softverski gigant je u ovaj program uložio više od 750 miliona američkih dolara na svetskom nivou

  • 0

Tokom školske 2013/2014. godine, Microsoft je u Srbiji u okviru "Partneri u učenju" (Partners in Learning) programa, na konkursu za najbolje nastavničke radove organizovao program stručnog usavršavanja za 20 najuspešnijih nastavnika. Pod nazivom "Ugledni nastavnik", nastavnici su u okviru programa dobili obuku o planiranju i evaluiranju nastavnih aktivnosti, koje se izvode uz podršku mobilnih IKT uređaja.

Pomenute aktivnosti izveli su na Asus T100 tabletu sa Windows 8 operativnim sistemom i uz korišćenje usluge Office 365. Nastavnici su zatim osmislili i sproveli projekte primene IKT-a u nastavi, samostalno ili u saradnji sa nekim od kolega iz programa "Ugledni nastavnik".

Dostupnost mobilnih uređaja, široko rasprostranjenih među učenicima, menja njihov način života, i način na koji neformalno uče. Internet i moderne tehnologije daju nastavnicima beskonačne mogućnosti za prikupljanje informacija sa kojima rade. Rezultat su inovacije u nastavi, u kojima su uživali i nastavnici i učenici. Tabletom snimljeni ogledi iz fizike ili pozorišna predstava, projektna nastava izvedena uz pomoć računara, časovi koje nastavnik osmišljava ili izvodi u formi "izokrenute učionice" su samo neki od njih.

Učenici su na primer za domaći zadatak imali da na računaru pogledaju predavanje nastavnika koje je snimljeno tabletom, a onda su na času raspravljali i uvežbavali gradivo. Reakcije nastavnika koji su dobili prilike da koriste tablet svakodnevno su odlične.

- Tablet je zgodan jer staje u torbu, pa u prevozu do posla moze da se napravi ili da se pregleda neki kontrolni, a ako ima i wifi u prevozu može i elektronska pošta da se proveri, domaći zadatak da se pregleda... - izjavila je nastavnica Marijana Ilić.

Zahvaljujući projektu "Ugledni nastavnik", kao i online seminarima, nastavnice iz cele Srbije zakoračile su u uzbudljiv svet elektronskog učenja koji im je omogućio da ispolje svoju kreativnost, ali i da se međusobno povežu u cilju razmene vrednih iskustava iz oblasti obrazovanja.

"Partner u učenju" je program kompanije Microsoft, za podršku primene informacionih tehnologija, a koji se sprovodi u u obrazovnom sistemu 119 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija. U našoj zemlji, već čitavu deceniju, pod okriljem ovog projekta, Microsoft pruža podršku razvoju zajednice znanja, stvaranju naprednog okruženja za rad u školama, promoviše digitalnu pismenost kao deo obrazovnog programa, razvoj radne snage osposobljene za rad sa informacionim tehnologijama, kao i pomoć pri premošćavanju digitalnog jaza u cilju razvijanja digitalne pismenosti u školama.

Od samog početka, kompanija Microsoft je u ovaj program uložila više od 750 miliona američkih dolara na svetskom nivou. U Srbiji se program "Partners in Learning" do sada sprovodio u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru kog su obuhvaćene osnovne i srednje škole u zemlji, u kojima uči više od 870.000 učenika.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA