≫ 

Evo čemu služi veliki valjak na kablu za punjenje laptopa

Ponekad se u stručnoj literaturi mogu pronaći i pod imenom "EMI filteri"

  • 1

Ako ste se ikada zapitali čemu služe oni cilindri koje se nalaze na kraju kabla za punjenje vašeg laptopa ili mobilnog uređaja, odgovor na ovo pitanje pokušao je da odgonetne portal Interesting Engeineering.

Ako nađete grešku u iPhone-u, dobićete 200.000 dolara

Ovi cilindri često se mogu naći i na kablovima koji spajaju tastaturu sa računarom, a unutar svakog od njih nalaze se takozvani feritni filteri, koji se koriste da bi se eliminisao gubitak energije u žici.

Ponekad se u stručnoj literaturi mogu pronaći i pod imenom "EMI filteri", ali se uvek koriste za bolje punjenje baterija i prenos električne energije.

Dok struja prolazi kroz kabal, dolazi do velikog gubitka energije uslied elektromagnetne interferencije. Interferencija je zapravo fizička pojava uzajamnog uticaja talasa, čiji rezultat može biti njihovo slabljenje, pojačavanje ili poništavanje. Interferencija je vrlo složen fizički proces. Feritni filteri se skoro uvek postavljaju blizu izvora energije, što zapravo znači da se obično nalaze pri kraju kabla. U svakom od cilindara nalazi se mala količina feritne keramike, koja apsorbuje elektromagnetne vibracije visoke frekvencije.

Filteri se nalaze u plastičnom omotaču, a ako se otvore u njemu možete pronaći dve polovine feritnog keramičkog cilindra. Osim što zaustavljaju elektromagnetne interferencije, "EMI filteri" mogu zaustaviti i interferencije iz drugih signala, poput mobilnih telefona ili drugih obližnjih izvora energije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA