0

Dugo ste bez posla, pa imate prazninu u radnoj biografiji? Evo kako da je premostite

U rezimeu radne biografije postoje određeni podaci, koji se mogu različito shvatiti, ali vi ste tu da ih objasnite. Tako vam nekada ono što doživljavate kao negativno zapravo daje prednost

Razgovor za posao, intervju
Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Neočekivane okolnosti utiču na sve aspekte naših života. S vremenom naučite da se u njima brzo snađete, koncentrišete i nastavite dalje. Međutim, kada posle napuštanja prethodnog zaposlenja – iz bilo kojih razloga – razloge treba da objasnite budućem poslodavcu na razgovoru za posao, odjednom vas uhvati strah. Kako strancu koji odlučuje o vašoj budućnosti da objasnite zašto u vašoj radnoj biografiji postoji pauza od nekoliko meseci ili duže?

Prekidi u zaposlenju su nezgodno pitanje, najviše zbog toga što su na otvorenom. Nema pretpostavki, crno na belo piše da ste neko vreme bili bez posla. Umesto da vam karijera stalno napreduje, vaša je stagnirala. To znači i da će vam pitanje o tome biti vrlo direktno postavljeno i da se očekuje da odgovorite precizno i jasno.

Pre svega, morate da budete i ostanete pozitivni. Najjednostavnije objašnjenje je recesija. Kada se obim posla smanjuje ili se tržište menja, uvek postoje i žrtve. Na to ne možete da utičete. Sigurno je da će vaš potencijalni budući poslodavac to razumeti.

Čak i ako je vaš prethodni poslodavac bio loš, ukoliko se budućem žalite i ljutite, delovaćete neprofesionalno. Zapravo, trebalo bi da okolnosti okrenete u svoju korist. Da, niste se najbolje uklopili, ali ste ipak tu priliku iskoristili da nešto naučite: o poslu, o međuljudskim odnosima, o novim tržištima…

Na primer, nekada ste (možda brzopleto) prihvatili da radite u prodaji, a onda shvatili da vam to nimalo ne leži. Umesto da kažete da ste bili očajni na tom poslu, recite da ste zaključili da ste u stvari introvertni tip i da vam više odgovara rad na organizaciji poslovanja, mnogo više nego direktno susretanje s kupcima. Onda navedite i nekoliko primera kako biste – iz pozadine – unapredili samu prodaju i razloge zašto su vaše ideje dobre. Ukratko: uvek pozitivno i uvek ističite kako ste i na poslu koji niste previše voleli – postali bolji i mnogo naučili.

Foto: Profimedia, CandyBox

Foto: Profimedia, CandyBox

Tada će se verovatno javiti i novo pitanje: zašto se na prethodnom poslu niste zadržali dok ne pronađete drugi. To možete da predupredite odgovorom da niste hteli da stagnirate i da vam je više smisla imalo da napustite posao koji vam ne odgovara i profesionalno se unapredite. I zaista: svaki trenutak je odličan za rad na sebi. Danas je to i vrlo jednostavno, jer o poslu možete da učite bilo kad i bilo gde, važno je samo odabrati pravo mesto.

Ovakav obrazac je primenljiv na sva polja poslovanja. Zapamtite: duža pauza ne znači da niste ambiciozni i spremni da se u potpunosti posvetite novom poslu. Dajte to na znanje potencijalnom poslodavcu.

S druge strane, to što prekide u radu otvoreno navodite u biografiji znači i da vas nisu zaustavili u napredovanju i usavršavanju. Činjenica je da ste sve to mogli i da zamaskirate ili da naprosto ne pomenete u CV-ju. Međutim, vaš pristup i to što ste novo vreme mudro iskoristili zapravo vam pogoduje. Sada imate više znanja, sertifikate koji to dokazuju i ambiciju koja vas ne napušta čak i kad stvari ne idu baš kako ste želeli i planirali.

Foto: Profimedia/Juice Images

Foto: Profimedia/Juice Images

Uz to, obavezno navedite i sve što ste u međuvremenu možda radili kao frilenser. Ovi poslovi pokazuju kako ste pravi profesionalac i koliko zaista poznajete struku. Predstavite projekte na kojima ste bili angažovani, jer vam upravo ovakvi angažmani povećavaju šanse da dobijete i novo zaposlenje.

Na kraju, verujte u sebe. U rezimeu radne biografije postoje određeni podaci, koji se mogu različito shvatiti, ali vi ste tu da ih objasnite. Tako vam nekada ono što doživljavate kao negativno zapravo daje prednost. A samo od vas zavisi da li ćete je i iskoristiti. Zato srećno u traženju novog, boljeg posla!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Intervju, posao, Razgovor za posao, Saveti, Ucenje na daljinu, Uspeh, Zaposlenje

foto dana

video dana