Dva miliona Android korisnika u panici: Slučajno skinuli virus, sada za sve optužuju ruske hakere

Stručnjaci za bezbednost su upozoravali da FalseGuide ne može da se ukloni kada je telefon jednom zaražen

  • 2

Vlasnici Android telefona su upozoreni da je malware FalseGuide daunloudovan na blizu dva milina mobilnih telefona. Maliciozni softver je bio sakriven u velikom broju aplikacija na Google Play Store-a između 2016. i početnom 2017. godine.

PAŽNJA: Novi virus napada SVE ANDROID TELEFONE. Evo šta radi i kako da se zaštitite

Aplikacije su izgledale kao vodiči ka drugim Android igrama, a podnete su pod imenima lažnim divelopera "Sergeja Vernika" i "Nikolaja Zalupkina".

Stručnjaci za bezbednost su upozoravali da FalseGuide ne može da se ukloni kada je telefon jednom zaražen, a oni koji su žrtve u ovom slučaju su bombardovani reklamama.

Ove aplikacije su sada već uklonjene sa Google Play Store-a. Smatra se da tim ruskih hakera stoji iza ove prevare, prenosi telegraph.co.uk.

Pretpostavlja se da im je cilj bio da stvore bot mreže. To je grupa uređaja pod kontrolom hakera bez znanja njihovih vlasnika i koriste se iz različitih razloga na osnovu sposobnosti svih uređaja, ističe firma Check Point.

FalseGuide može da prima poruke koje sadrže linkove do dodatnih modula i da ih preuzme na zaraženom uređaju.

Korisnici ne bi trebali da se oslanjaju na prodavnice aplikacija za njihovu zaštitu i moraju da implementiraju dodatne mere bezbednosti na svom mobilnom uređaju, dodaje Check Point.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA