Panasonik napravio mašinu koja ugljen-dioksid pretvara u alkohol (VIDEO)

"Veštački sistem za fotosintezu" ove japanske kompanije loše gasove pretvara u organski materijal, a razlikuje se od drugih sličnih proizvoda koji pokušavaju da imitiraju biljke po tome što - radi

  • 1

Elektronički gigant Panasonik predstavio je svoj ambiciozni ekološki pokušaj da se suprotstavi globalnom zagrevanju i zagađenju tako što je napravio mašinu koja koristi svetlost kako bi usisala ugljen-dioksid iz atmosfere.

"Veštački sistem za fotosintezu" ove japanske kompanije štetne gasove pretvara u organski materijal, a razlikuje se od drugih sličnih proizvoda koji pokušavaju da imitiraju biljke po tome što - radi.

Panasonik tvrdi da je nivo efikasnosti 0,2 odsto, što ovu mašinu stavlja rame uz rame sa pravim biljkama.

Proces iz dva koraka počinje punjenjem nitridske poluprovodničke foto-elektrode vodom, nakon čega se stavlja pod svetlost, bilo prirodnu bilo veštačku. Svetlost se apsorbuje i molekuli vode reaguju sa slobodnim elektronima, molekulima kiseonika i jonima hidrogena.

Elektroni onda počinju da teku žicama do metalnog katalizatora, gde reaguju sa ugljen-dioksidom i jonima hidrogena u redukcionoj reakciji koja proizvodi mravlju kiselinu i druge organske materijale.

- U budućnosti ćemo doći i do toga da proizvodimo alkohol - kaže šef Panasonikovog istraživačkog tima.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brza strela

    30. januar 2013 | 12:32

    Super vest za budale koje troše alkohol,od piva pa do svega.al ce se obradovati alkosi ,ugradite im mašinu na glavu i cevcicu usta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA