LAŽU NAS: Električni automobili neće spasiti planetu

Procenjuje se da će do 2050. godine u SAD oko 40 odsto svih automobila biti hibridi, ali ni tada se zagađivanje planete neće smanjiti čak ni za jedan odsto

  • 5
 BMW i3 electric Foto: Tanjug/AP

Upotreba električnih automobila neće značajno smanjiti emitovanje štetnih gasova u SAD rezultati su najnovijih istraživanja objavljenih u žurnalu " Environmental Science & Technology".  Putnička vozila i sada emituju najmanje štetnih gasova, samo 20 odsto, što znači da i kada bi svi vozili hibride, ne bi drastično poboljšali stanje naše atmosfere.

Istraživanje potvrđuje višegodišnje žalbe vezane za električne automobile. U suštini oni ne izbacuju štetne materije iz njih samih, ali će zato elektrane koje će ih napajati automatski povećati zagađenje.

Državni Univerzitet u Severnoj Karolini je sproveo ovo istraživanje modelujući razne šeme emitovanja gasova u narednih 40 godina. Procenjuje se da će do 2050. godine u SAD-u oko 40 odsto svih automobila biti hibridi. Kako god, ni tada se neće smanjiti zagađivanje planete čak ni za 1 odsto.

Po svemu sudeći, očigledno nije bitno šta vozimo, nego na koji način stvaramo energiju. Iako električni automobili ne emituju štetne gasove, za njihovu vožnju će biti potrebno više struje, što znači da će zagađenje uvek biti prisutno dokle god ne izmislimo nove načine stvaranja energije.

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    23. januar 2014 | 20:20

    .Jedan auto potroši kiseonika za sat koliko čovek za ceo život.Postoji hidro magnetni dinamo uređaj koji proizvodi jednosmernu struju i ne zadađuje prirodu.Što njega ne ugrađuju.Svaki auto bio bi elektrana kada je u garaži.

  • zvrka

    24. januar 2014 | 03:00

    Atomska proizvodnja el.energije. Ko jos koristi elektrane na ugalj,drva,naftu,i tak to.Mislite svojom glavom,a ne tudjom ;)

  • Djoka

    24. januar 2014 | 08:56

    Svako ko prati Top Gear mogao je da vidi eksperiment iz realnog zivota.Vozili su hibrid Nisan Leaf i na kraju je ispalo da em sto je jeftinije voziti golfa dizelasa nego cak i ima podjednak uticaj na okolinu. Elektricna vozila su samo trenutna moda i nista vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA