NOVI ASUS TRANSFORMER BOOK TRIO: Ovako izgleda računar budućnosti (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jedan od prvih uređaja koji radi i na Windows i na Android operativnom sistemu i oni se mogu menjati jednim pritiskom dugmeta. Ovaj model se može koristiti kao laptop, tablet ali i desktop računar

  • 0

Multifunkcijski uređaji, odnosno laptop i tablet u jednom, stiču sve veću popularnost. Iako se protiv ovog koncepta još uvek neopravdano buni dosta ljudi, ovi uređaji sada već mogu da stanu rame uz rame sa klasičnim laptopovima što se tiče karakteristika, a i funkcionalniji su od njih. Novi Asus Transformer Book Trio TX201LA je na sve ovo dodao još jednu novu mogućnost koja se krije u njegovoj reči "Trio". Ovaj model možete da koristite i kao klasični desktop računar tako što ćete tastaturu putem HDMI kabla povezati sa monitorom.

Asus Transformer Book Trio dolazi sa dva operativna sistema, odnosno kada ga povežete sa tastaturom koristićete Windows 8, ali jednostavnim pritiskom dugmeta prelazite na Android što je zaista odlična mogućnost, jer oba sistema imaju i svoje prednosti i svoje mane, ali se međusobno odlično dopunjuju.

Specifikacije ovog modela su fenomenalne, ali da krenemo redom.

VRHUNSKI DIZAJN I KVALITET IZRADE KOJI NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM

Kućište je najvećim delom izrađeno od metala, osim prednjeg dela koji je napravljen od kvalitetne plastike, uključujući i tastaturu. Mešavina srebrne i crne boje daje ovom uređaju elegantnu notu, i u kombinaciji sa metalnim kućištem ovaj model se značajno izdvaja od konkurencije kako po odličnom dizajnu, tako i po kvalitetu izrade.

Dugmići tastature su crne boje, i rad na njoj je fenomenalan zbog ergonomičnog rasporeda dugmića. Touchpad je srebrne boje, i jedino što ga razlikuje od ostatka je crna linija koja mu daje oblik. Veoma je precizan i brz i ne smeta prilikom kucanja.

Sa leve bočne strane dock-a (odnosno tastature) nalazi se USB i ulaz za slušalice, kao i tri male lampice sa oznakama koje pokazuju da li se laptop puni, koliko je opterećenje hard diska i da li je ekran uključen. Sa desne strane nalazi se Micro HDMI ulaz za povezivanje sa monitorom ili televizorom, još jedan USB, mini displej port i priključak za punjenje.

Na vrhu tastature nalazi se dugme kojim se uklanja ekran, odnosno razdvaja tablet od ostatka, i tada ga jedino možete koristiti sa Android operativnim sistemom. Ivica displeja je crne boje, debljine oko 2 centimetra.  U gornjem levom uglu nalazi se logo kompanije Asus, a na sredini prednje kamera. Na pozadini je ugraviran srebrni Asus logo, u gornjem desnom uglu nalazi se dugme za uključivanje tableta, a ispod njega dugme za kontrolu zvuka koje funkcioniše samo kada uređaj radi na Android operativnom sistemu.

Veoma je lak za nošenje zbog težine od 1.7 kilograma i veličine ekrana od 11.6 inča, pa je idealan za ljude koji puno putuju i potreban im je lak a veoma brz računar koji ih nikada neće izneveriti. Asus Transformer Book Trio TX201LA je savršenog dizajna i napravljen je od najkvalitetnijih materijala kako bi njegovim korisnicima omogućio pravo uživanje tokom vremena koje provode radeći na njemu.

EKRAN BEZ PREMCA

Pomenuli smo ekran veličine 11.6 inča, osetljiv na dodir, ali najbolje je to što je u pitanju Full HD rezolucija od 1920 x 1080 piksela. IPS tehnologija garantuje preglednost iz svih uglova. Osvetljenost je odlična, a senzor koji je automatski reguliše funkcioniše savršeno i reaguje na najmanju promenu svetlosti kako bi sve uvek bilo pregledno.

Boje su živopisne i pravo je uživanje gledati filmove u 1080p rezoluciji, u šta smo se i sami uverili. Ono što vam možda u početku može malo smetati je to što je u pitanju manji ekran, ali ćete se brzo navići.

Za ekran imamo samo reči hvale jer nas je totalno oduševio i koliko god se trudili nismo uspeli da mu nađemo nikakvu zamerku. Gledanje filmova, ili igranje igrica na Androidu sa ovakvim ekranom pravi je užitak.

HARDVER NAJNOVIJE GENERACIJE ZA VRHUNSKE PERFORMANSE

S obzirom da je u pitanju multifunkcijski uređaj on poseduje dva različita hardvera, jedan za tablet a drugi za laptop. Oba funkcionišu nezavisno jedan od drugog, ali zato oba garantuju odlične performanse.

Postoje dve verzije ovog uređaja, jedna ima Intelov i5 procesor četvrte generacije koji radi na taktu od 2.6 GHz, a drugi i7 koji može da radi na frekvenciji od čak 3 GHz. Ima 4 gigabajta brze DDR3 RAM memorije koja radi na 1600 MHz, i integrisanu Intelovu HD grafiku, takođe četvrte generacije. Hard disk ima 500 gigabajta što je sasvim dovoljno za smeštanje svih bitnih podataka, filmova, fotografija, muzike i svega ostalog.

Mi smo testirali verziju sa i5 procesorom, i performanse laptopa su odlične. S obzirom da ima integrisanu grafičku karticu nije za zahtevne grafičke programe poput Photoshop-a ili igranje video igara, ali će vam odlično poslužiti za svaki drugi posao, od surfovanja interneta, gledanje omiljenih multimedijalnih sadržaja pa do puštanja prezentacija i rada u kancelarijskim i programerskim alatima. Nikakvo kočenje, bagovanje, i ostale loše stvari nismo primetili. Sve je funkcionisalo onako kako treba.

Što se tiče tableta, njegove karakteristike su sledeće: Intelov procesor Z2560 na 1.6 GHz, 2 gigabajta RAM memorije, i 16 gigabajta memorije za skladištenje podataka. Zadnja kamera ima 5 megapiksela, auto-fokus i mogućnost snimanja u rezoluciji od 1080p, a prednja može da snima u HD rezoluciji od 720 piksela. Na njemu sve funkcioniše super i aplikacije se otvaraju skoro istog trenutka kada kliknete na njih. Igranje igrice je bez mane, i uživali smo igrajući neke od trenutno najpopularnijih naslova bez ikakvog kočenja i seckanja.

Moramo napomenuti da nas je i kvalitet zvuka prijatno iznenadio. Zvuk je kristalno jasan a zvučnici veoma glasni kada je to potrebno.

SVE PREDNOSTI DVA NAJPOPULARNIJA OPERATIVNA SISTEMA NA SVETU U JEDNOM UREĐAJU

Možda najveća prednost od svega što smo pomenuli prethodno krije se u softveru fenomenalnog Asus Transformer Book Trio TX201LA. Pritiskom na jedno dugme birate između dva različita operativna sistema, u zavisnosti da li vam je potrebno da završite neki posao ili želite da se opustite i odigrate neku od bezbroj igrica za Android.  Laptop i desktop varijantu ovog uređaja pokreće Windows 8, koji se može apdejtovati na najnoviju 8.1 verziju, a tablet radi na JellyBean 4.2 Androidu.

Svaki od ova dva operativna sistema ima i svoje prednosti i mane, ali kada su ovako dobro uklopljeni kao što su na ovom uređaju, međusobno se dopunjuju i sve funkcioniše idealnoWindows 8 ćete koristiti kada radite nešto ozbiljnije kao što je pravljenje prezentacija, surfovanje internetom ili pisanje nekog teksta. Iako se sada sve to već može raditi i na Androidu, ipak smo svi navikli da za ove stvari koristimo Microsoft-ov operativni sistem. Android je više napravljen za zabavu.

Super je to što ova dva operativna sistema međusobno mogu i da "komuniciraju", odnosno možete razmenjivati fajlove među njima. Ovoj mogućnosti možete pristupiti uz pomoć programa koji se nalazi na Windows 8 operativnom sistemu a zove se "Asus Console". Tu ćete pronaći opcije za razmenu fajlova, informacije o slobodnom prostoru na hard disku, kao i podešavanje za zvuk, punjenje i drugo. Uz ovaj laptop dobijate i probnu verziju Office programa.

Android donosi ono na šta smo već navikli. Pristup hiljadama aplikacija i igrica putem PlayStore-a. Ovde nije u pitanju klasični (stock) Android, već je Asus malo modifikovao dizajn i dodao neke aplikacije. App Locker će vam omogućiti da zaključate pristup bilo kojoj aplikaciji, Power Saver će čuvati bateriju, a tu je i Zinio, market sličan PlayStore-u sa kojeg možete kupovati razne druge aplikacije.

Dizajn operativnog sistema je veoma lep i funkcionalan, i sve vam je na dohvat ruke. Floating vidžeti su super stvar, lako možete pristupiti bilo kojoj aplikaciji koja će se odmah prikazati kao mali prozorčić na ekranu. Dobra stvar je što kada je tablet povezan sa tastaturom možete koristiti i touchpad za kontrolisanje Androida.

Oba sistema funkcionišu savršeno i super je stvar koju je Asus među prvima uradio a to je ubacivanje i Windows-a i Androida u jedan uređaj vrhunskih karakteristika i performansi.

ODLIČNO OPTIMIZOVANA POTROŠNJA ZA VEOMA DUGO TRAJANJE BATERIJE

Još jedna od stvari kojom se Asus Transformer Book Trio TX201LA može pohvaliti je dugo trajanje baterije. Baza ima bateriju od 33 Wh, a tablet ima 19 Wh. U svakom trenutku možete podesiti potrošnju kako biste bateriju sačuvali za korišćenje laptopa ili tableta. U već pomenutom programu "Asus Console" pronaćićete opciju za podešavanje punjenja.

Na raspolaganju su vam tri opcije, automatsko, manuelno za laptop i manuelno za tablet. Automatsko čuvanje će kao što i  reč kaže, samo podešavati potrošnju, a tablet će uvek imati 20 odsto baterije više od tastature. Manuelno za laptop čuvaće bateriju za što duže korišćenje uređaja kao standardni laptop, a preostala opcija će čuvati za tablet.

Kada koristite Android operativni sistem, tablet može da izdrži i do pet sati aktivnog rada u šta smo se i sami uverili, a kada je prikačen na tastaturu još osam, što je ukupno 13 sati. Kod Windows-a je potrošnja veća zbog jačeg hardvera pa laptop može da izdrži do pet sati rada, što je više od proseka.

Punjenje baterije je veoma brzo, pa se veoma malo vremena gubi na to.

ASUS TRANSFORMER BOOK TRIO TX201LA UREĐAJ KOJI ĆE SVE OBORITI S NOGU

Asusov 3 u 1 koncept pokazao se kao odlično rešenje koje je pre svega funkcionalno. Dizajn, kvalitet izrade, ekran, hardver, softver, baterija, sve je odlično osmišljeno i ukljopljeno kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način.

Za ovaj uređaj imamo samo reči hvale jer nismo uspeli da mu pronađemo nijednu manu koliko god se trudili. Idealno rešenje za sve one koji imaju potrebu za odličnim, lako prenosivim laptopom, a u njemu dobijaju i tablet i desktop računar.

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA