≫ 

Blockchain i kriptovalute – priča po kojoj ćemo pamtiti 2017. godinu – zapravo tek počinje

Šef kabineta i savetnik predsednika kompanije Comtrade, Srećko Miodragović, priča o važnosti, ali i budućnosti blockchaina

  • 0

Prvo ignorišu, pa se smeju, pa se iz sve snage suprotstavljaju; a ako ne mogu da pobede, na kraju se pridružuju.

Ovako parafrazirane i pomešane u jednu misao, dve velike istine (čiji stvarni autori nisu poznati) savršeno opisuju proces prihvatanja tehnologije blockchaina i kriptovaluta koje su od nje neodvojive.

Koliko bitcoin zaista vredi? Ovi stručnjaci tvrde da su izračunali!

U prošloj godini, vrednost bitcoina, najpoznatije među virtuelnim valutama, porasla je 1300%, i mada je krajem godine i u prvom kvartalu 2018. dramatično i opala, dovoljno je i dalje visoka (skoro 10.000$ za jedan bickoin) da privači sve više pažnje – medija, javnosti, regulatora, i što je ipak najvažnije, značajnih finansijskih institucija.

Foto: Telegraf

U moru političkih, poslovnih i tehnoloških novosti kojima smo svakodnevno izloženi preko Interneta i medija, lako je prevideti vesti o pilot-projektima i oglednoj primeni blockchaina. Zato sam izabrao i ovde predstavio nasumičan izbor najzanimljivijih primera na koje sam naišao samo u prethodne dve nedelje. Pažljivi čitaoci primetiće da je proces uznapredovao otprilike jednako na svim meridijanima i da je reč o globalnoj pojavi.

Zvanični revizor kineske vlade razmatra upotrebu blockchain tehnologije. Nacionalna kancelarija za reviziju Kine objavila je na svojoj zvaničnoj stranici saopštenje o tome da razmišlja o upotrebi blockchaina kako bi rešila probleme beskonačnog ciklusa čuvanja i upravljanja podacima na postojećoj infrastrukturi, odnosno beskrajno proširivanje hardverske i softverske opreme neophodne za to.

Kako se u Kini sve odvija u velikim brojevima, upravljanje ogromnom količinom centralizovanih podataka zahteva složen sistem, koji obuhvata veoma veliki broj zaposlenih. Blockchain rešenja su na toj Web strani navedena kao opcija koja bi značajno smanjila troškove.

U samom tekstu se naglašava potencijal pametnih ugovora u automatizaciji procesa upravljanja podacima. Politika vlade je, kako je viša puta objavljeno, strogo protiv kriptovaluta, ali je kineska država očigledno naklonjena samoj tehnologiji blockchaina.

Foto: Pixabay.com

Na drugom kraju sveta, u Arizoni, u razmatranju je predlog zakona koji bi omogućio stanovnicima ove američke države da poreze plaćaju i kripto-valutama. Arizona već ima regulativu vezanu za blockchain – prošle godine u ovo vreme je usvojen zakon koji reguliše izvršenje pametnih ugovora i priznaje digitalni potpis. A nedavno je usvojen zakon koji firmama omogućuje da čuvaju i dele podatke na distribuisanim mrežama.

U državi Ilinois takođe se razmatra sličan zakon, kojim bi bilo regulisano plaćanje poreza kripto-valutama. Država Wyoming  je već usvojila niz zakona koji oslobađaju virtuelne valute od poreza na imovinu i oslobađaju određene blockchain tokene od dejstva zakona o hartijama od vrednosti. I u Kaliforniji je prošle nedelje promovisan zakon koji korporacijama omogućava da evidentiraju vlasništvo nad akcijama i da vrše transfere na jednu ili više distribuisanih mreža.

U Ujedinjenim Emiratima, Nacionalna banka Dubai postala je prva banka u tom delu sveta koja je uspešno primenila blockchain tehnologiju u u sistemu za izdavanje čekova. Sistem funkcioniše tako što se na svakom čeku štampa jedinstveni QR kod, a podaci se upisuju u blockchain.

Nazvana “Cheque Chain”, ova tehnologija ima za cilj da obezbedi veću autentičnosti izdatih čekova. U prvom mesecu aktivacije ovog pilot-projekta banka  je registrovala oko milion čekova. Inače, Ujedinjeni Arapski Emirati od prošle nedelje imaju blockchain strategiju za 2021. godinu, čiji je cilj jednostavan: da postanu svetski lideri u razvoju ove tehnologije.

Foto: news.bitcoin.com

Bank of America je podnela zahtev za patent na sistem za skladištenje zasnovan na blockchainu, sa automatizovanom obradom podataka, a samo 15 dana pre toga, poljska banka PKO i jedna blockchain kompanija zasnovale su partnerstvo, čiji je cilj pružanje usluga sistema za skladištenje i sistema za verifikaciju bankarskih dokumenata.

Jedna od najvećih indijskih banaka ICICI, koja je još u leto 2016. zaposlila prvog Glavnog Tehnološkog i Digitalnog Službenika (CTDO) u svetu, počela je sa pilot projektom vršenja transfera pomoću blockchain tehnologije za međunarodne trgovinske transakcije i slanje doznaka. Sada je, polovinom aprila, zvanično otvorila svoju blockchain platformu za domaće i međunarodne finansijske transakcije za više od 250 kompanija.

ICICI takođe sarađuje sa drugim partnerima u indijskom finansijskom sektoru na uspostavljanju sveobuhvatnog ekosistema u oblasti blockchain tehnologije, kroz razvoj zajedničkih radnih standarda, kako bi učesnici u domaćem i međunarodnom prometu mogli da pregledaju i prate podatke u realnom vremenu, potvrde vlasništvo nad imovinom i da vrše imovinske transakcije pomoću sigurnih i šifrovanih digitalnih ugovora.

Još dve banke objavile su angažman u sferi blockchain tehnologije. Španska banka Santander pokrenula je mrežu plaćanja, s ciljem da smanji troškove i vreme čekanja u domenu međunarodnih transakcija. Banka Engleske (BOE) je preuzela dokaz o radu (PoW) da bi istražila kako blockchain tehnologija može da se koristi uporedo sa klasičnim sistemom bruto poravnanja u realnom vremenu.

Foto: Pixabay.com

Hyperledger je blockchain otvorenog koda, kog je 2015. godine pokrenula fondacija Linux, a podržalo preko stotinu sponzora i partnera od tada. Najnovija primena ove osnove je blockchain servis koji je pokrenuo kineski telekomunikacioni gigant Huawei, sa fokusom na razvoj pametnih ugovora. Ovaj novi servis može da pomogne kompanijama i programerima da kreiraju i primene pametne ugovore brzo i isplativo na Huawei Cloudu. Huawei već od početka ove godine sarađuje sa Hyperledgerom na projektu Caliper i jedan je od glavnih sponzora. U ovoj elitnoj grupi je od jeseni prošle godine i kineski internet pretraživač Baidu, koji se u to isto vreme priključio Hyperledgeru, na kom je početkom ovog meseca uspostavio platformu za zaštitu prava fotografa.

To nije jedina primena blockchain tehnologija u sferi marketinga i kreativnih industrija. IBM i agencija Salon Media pokrenuli su projekat za sprečavanje prevara u reklamnoj industriji. Testiraju AdLedger, Proof of Concept blockchain projekat koji je u osnovi deljivi registar za digitalno oglašavanje. Blockchain tehnologija ima ulogu posrednika između oglašivača, izdavača i potrošača, s ciljem da onemogući ili bar smanji  učešće visokotehnoloških prevara u ukupnom prometu u promotivnim industrijama.

Naime, nedavno istraživanje kompanije Juniper Research govori da se u ovoj godini očekuje da digitalni oglašivači izgube oko 19 milijardi dolara na prevare, što iznosi preko 50 miliona dolara na dan.

AdLedger trenutno razvija 2 PoC blockchaina, s ciljem povećanja transparentnosti i sigurnosti podataka. Jedan beleži celokupan ciklus reklamnih kampanja na blockchainu, a drugi proverava njihovu usklađenost sa evropskom regulativom o zaštiti podataka (GDPR) koja stupa na snagu krajem maja.

Foto: tenx.tech

Prema anketi koju je kanadska kuća za finansijske analize Thomson Reuters sprovela ovih dana na 400 ispitanika, svaka peta velika finansijska institucija se sprema da trguje kriptovalutama. Inače, Thomson Reuters je u svoje dnevne finansijske biltene uvrstila i pokazatelje raspoloženja prema kriptovalutama. Za 6 nedelja koliko je taj servis radi, matična strana za bitcoin na RT Eikon terminalu, koji prikazuje dnevne biltene hiljadama finansijskih stručnjaka, je druga najposećenija stranica, posle one koja se odnosi na evro.

I samo ovaj letimičan i nasumičan pregled aktuelnih dešavanja u svetu blockchaina govori da je ova tehnologija na pragu ulaska među sve relevantne svetske finansijske instrumente sa neuporedivo dužom tradicijom. Nije teško izvesti i zaključak relevantan svakom pojedincu: u ovoj sferi biće sve više posla za poznavaoce rudarenja valuta, trgovanja kripto vrednostima i programiranja pametnih ugovora.

Primer koji to najbolje ilustruje je Mastercard, koji je pre dve nedelje objavio oglas za 175 IT stručnjaka, od kojih je nekoliko pozicija rezervisano za poznavaoce blockchaina. (Iako je ova kompanija relativno uzdržana kad je reč o kriptovalutama, još u leto 2016. godine je objavila set eksperimentalnih API-ja zasnovanih na blockchainu, namenjenih B2B transakcijama).

Štaviše, ova zanimanja biće u narednom periodu visoko deficitarna i banke i druge organizacije će se utrkivati u nuđenju atraktivnih uslova za angažman svakom kvalifikovanom i/ili iskusnom stručnjaku. Zato je Code centar za IT specijalizaciju pokrenuo dvomesečnu obuku za blockchain programere, namenjenu ljudima sa iskustvom u IT strukama zainteresovanim da se prekvalifikuju u ovom pravcu.

Kao što vidimo iz svih ovih primera, prvo ignorišu, pa se smeju, pa se iz sve snage suprotstavljaju; a ako ne mogu da pobede, na kraju se pridružuju. Samo što za blockchain ovo nije kraj; ovo je tek početak.

VIDEO: Ovo je ukradena oprema za "kopanje" kriptovaluta

Daljinac

(Teleghraf.rs/Srećko Miodragović/Sertifikovani blockchain ekspert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA