Ruski hakeri provalili 5 miliona Gmail lozinku. Da li je i vaša među njima?

- Ne mislimo da su podaci preuzeti direktno sa Google-a. U pitanju je više izvora kod kojih su lični podaci korisnika bili ugroženi - izjavio je Piter Krus iz danske kompanije "CSIS Security Group"

  • 2

Arhiva koja sadrži skoro pet miliona Gmail adresa i lozinki objavljena je na jednom forumu, ali je moguće da su podaci koji su prikupljeni tokom raznih sigurnosnih upada na servere zastareli. Sa druge strane, korisnik pod imenom "tvskit" koji je postavio fajl tvrdi da je 60 odsto lozinki koje sadrži arhiva validno.

Analitičari koji su proverili podatke smatraju da su oni stari tri godine.

- Ne možemo da potvrdimo da je zaista 60 odsto podataka tačno, ali veliki deo procurelih podataka deluje legitimno. Ne mislimo da su podaci preuzeti direktno sa Google-a. U pitanju je više izvora kod kojih su lični podaci korisnika bili ugroženi - izjavio je Piter Krus iz danske kompanije "CSIS Security Group", koja se bavi prikljupljanjem informacijama o sajber kriminalu.

To znači da većina objavljenih lozinki nisu zapravo lozinke Gmail-a, već nekih drugih internet stranica, koje su korisnici koristili i na njihovim korisničkim računima prijavili objavljene Gmail adrese. 

- Sigurnost naših korisnika je najbitnija za nas. Nemamo dokaza da su naši sistemi bili kompromitovani, ali čim posumnjamo da je nečiji nalog ugrožen, istog trenutka preduzimamo neophodne korake i pomažemo u očuvanju bezbednosti naloga - izjavila je kompanija Google.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: pcworld.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    11. septembar 2014 | 13:51

    Pa bar 30% je tačno jer taj postotak ljudi koristi istu šifru za sve naloge...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA