STIŽU NOVI DOMENI: Gugl hoće .LOL i .youtube

Gugl je podneo zahtev za kontrolom nekoliko domena koji nisu samo vezani za njegovu osnovnu delatnost već imaju „zanimljiv i kreativni” potencijal

  • 0

Gugl je objavio na svom zvaničnom blogu da je Internet korporaciji za dodeljena imena i brojeve (ICANN) podneo zahteve za sledeće domene: .google, .youtube, .docs i .lol. ICANN će u junu objaviti koji će domeni biti dodati već postojećoj listi, među kojima su najpoznatiji .com, .net, .org i .gov.

Procenjuje se da će u 2016. skoro polovina svetske populacije biti onlajn, a opet, skoro 50% vebsajtova koje posetimo su osnovani u .com domenu, inače, među prvima stvorenim 1984. Uprkos ogromnim mogućnostima koje je veb pružio ljudima, i dalje je u "vazduhu" pitanje o raznovrsnosti domena.

Broj generičkih domena najvišeg nivoa (TLD) je u poslednjih 28 godina povećan na svega 14, piše na zvaničnom blogu Gugla.

Gugl želi da poveća broj TLD-jeva u četiri kategorije: zaštitnih žigova (poput .google), onoj vezanoj za osnovnu delatnost (.docs), onoj koja poboljšava korisničko iskustvo i jača identifikaciju određenih žanrova (.youtube) i kategoriji zabave (.lol).

"Tek na početku ovog potencijalnog izvora inovacije na vebu, radoznali smo da vidimo kako će se novi predloženi LTD-jevi ponašati u postojećem LTD okruženju”.

(Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA