NAJVEĆE PREVARE NA FACEBOOKU U 2016. godini i svi ste naseli na njih

Još jedna godina je uskoro za nama, a nju su na Facebooku, pored gomile novih opcija, obeležile i razne prevare koji su pokušale da ugroze korisnike

  • 5

S obzirom na to da je Facebook najpopularnija društvena mreža na svetu, logično je da hakeri i kriminalci na sve moguće načine pokušavaju da naškode korisnicima. Tako su se i ove godine često pojavljivale prevare od kojih je svaka bila gora i opasnije od prethodne.

OVO SMO ČEKALI OD FACEBOOKA: Od sada možemo da strimujemo i u 360 stepeni!

U nastavku vam predstavljamo one najgore.

Iza viralnih objava na Facebooku se uglavnom krije takozvana "phishing" (fišing) prevara. One obično nude ekskluzivni sadržaj koji u samom početku deluje sumnjivo, na primer iznenadna smrt neke poznate osobe.

Korisnici koji žele da pogledaju dati sadržaj moraju da ostave svoj e-mail i lozinku, odnosno da se ponovo uloguju na Facebook nalog preko falsifikovane stranice za login. Na taj način server na kome je formirana lažna stranica će sačuvati podatke korisnika. Ovakva prevara pojavila se sredinom aprila ove godine kada je na nju naselo na hiljade korisnika Facebooka. Više o ovoj prevari možete pročitati OVDE.

Sledeća u nizu prevara na Facebook u 2016. godini je bilo dobijanje lažne notifikacije od stranice koja se predstavljala kao "Facebook Security". Notifikacija je korisnike obaveštavala da je njihov profil u opasnosti. U poruci je između ostalog pisalo i kako je Facebook utvrdio da ste prekršili pravila korišćenja i da će za zadržavanje naloga biti neophodno da pratite link koji su naveli dalje u poruci. Takođe, lukavi prevaranti su naveli da imate samo 24 sata da to uradite, pre nego što nalog bude trajno obrisan.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

NAJVEĆA PREVARA NA FB DO SADA: Ako dobijete OVU notifikaciju, možete da ostanete BEZ PROFILA!

Vesti o iznenadnoj smrti neke javne ličnosti i ove godine potresale su Facebook. Naime, krajem septembra najpopularnijom društvenom mrežom na svetu proširila se informacija da je Bred Pit mrtav.

Ispod šokantne objave u kojoj piše da se Bred obesio i da je za sve kriva Anđelina, stoji i da je to vest kanala Fox News, zbog čega su mnogi kliknuli. Radi se naravno o lažnoj vesti, virusu koji vodi na lažnu stranicu gde korisnici treba da daju svoje lične podatke. Više o ovoj prevari pročitajte OVDE.

Lažni Facebook status koji je pretio javnim objavljivanjem svih privatnih fotografija korisnika je i u 2016. godini ponovo bio aktuelan na stranicama ove društvene mreže.  Ovaj status, kao i sve njegove varijacije, datira još iz juna 2012. godine i periodično se pojavljuje na NewsFeed-ovima korisnika koji ga, u strahu da će se njegove pretnje obistiniti, počnu objavljivati i šerovati.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

– Krajnji rok je sutra. Sve što ste ikada objavili na Facebooku će sutra postati javno. Čak i poruke koje ste obrisali ili fotografije sa kojih ste skinuli tagove. Ne košta vas ništa da jednostavno šerujete ovaj status. Kanal 13 je na vestima pričao o Facebookovoj promeni uslova korišćenja. Ne dajem Facebooku niti bilo kom drugom dozvolu da bez pitanja koristi moje fotografije, informacije, poruke i postove. Na ovaj način stavljam do znanja da striktno zabranjujem kopiranje, distribuiranje ili bilo kakve druge akcije sa podacima na mom profilu. Sadržaj mog profila je privatan i poverljiv – glasio je status.

Sledeća na listi je prevara koja se širila putem poruka. Naime, neki korisnici su u inbox dobijali naizgled slikovnu datoteku formata .svg koja nije sadržavala sliku, već Java skriptu. Taj Java sadržaj bi onda korisnike preusmeravao na lažni YouTube kanal, za čiji pregled bi trebalo instalirati dodatak za internet pretraživač koji bi ubacivao virus na računar. Više o ovoj prevari pročitajte OVDE.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

I na kraju, pred sam kraj 2016. godine, Facebook-om je počela da kruži velika novogodišnja prevara.

Svake godine u poslednjoj nedelji u decembru Facebook svojim korisnicima omogućava da opcijom “Year in review” dobiju video koji predstavlja kompilaciju deset najpopularnijih ličnih fotografija u godini na izmaku, ali iza ove mogućnost krije se ozbiljna opasnost. Neki korisnici su dobili ponudu da lajkuju i šeruju stranicu koja će im omogućiti da aktiviraju ”Year in review”. Kako to može da izgleda pogledajte na slici ispod.

Printskrin: Facebook Printskrin: Facebook

Iako je ”Year in review” zvanična Facebook opcija, ovakve aplikacije nisu! Ovakvi zahtevi koje dobijate na Facebooku imaju za cilj da vas namame u nešto što bi moglo da ozbiljno ugrozi vašu bezbednost na internetu.

VELIKA NOVOGODIŠNJA FACEBOOK PREVARA: Ako vam se pojavi ova opcija, nemojte nikako da KLIKNETE!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Barla Kala

    15. decembar 2016 | 16:22

    A što u naslovu ismevate ljude? Svi ste naseli na njih! Odakle ti znaš da smo svi naseli na njih, iz ličnog iskustva? Pa nismo svi moroni na internetu.....

  • Iju

    15. decembar 2016 | 15:02

    Poslednja recenica vam je hit,ovo bi moglo da ugrozi vasu BEZBEDNOST na internetu,hm a ko je tu bezbedan?

  • Anonimna

    15. decembar 2016 | 16:30

    Nemam profil na društvenim mrežama :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA