GOOGLE JE PROMENIO JEDNU STVAR ZBOG HOLOKAUSTA: Kada ukucate ovu reč, rezultati će biti drugačiji

Američki i britanski mediji kritikovali su Google nakon što su ustanovili da su prvi rezultati pretrage na upit u vezi sa Holokaustom vodili do sajtova na kojima se tvrdi da se isti nije dogodio

  • 1

Google se našao na udaru kritika zbog rezultata koje je prikazivao kada se ukuca reč Holokaust, pa je čuvena kompanija promenila algoritam koji pokreće najpopularniji pretraživač na svetu.

7 tajnih mesta na Google mapi!

Naime, američki i britanski mediji kritikovali su Google nakon što su ustanovili da su prvi rezultati pretrage na upit u vezi sa Holokaustom vodili do sajtova na kojima se tvrdi da se isti nije dogodio.

Novo izdanje algoritma nije uklonilo rezultate na pomenute sajtove, ali im je značajno snizio rejting pa ih prikazuje niže u rezultatima pretrage.

Pre promene algoritma među najbolje pozicioniranim rezultatima pretrage na upit o Holokaustu vodili su do antisemitskih i sajtova s govorom mržnje. Jedno od njih je, recimo, nudilo razloge zašto je Adolf Hitler bio pozitivan lik.

U Googleu su se pravdali kako nastoje da ponude raznovrstan sadržaj iz različitih izvora, što ne uspeju uvek da kvalitetno učine. Izmene u algoritmu trebalo bi da dovedu do kvalitetnijeg i verodostojnijeg sadržaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA