≫ 

Odluka suda u Nemačkoj mogla bi da promeni pravila Facebooka sa time šta se dešava našim profilima kada umremo

Presuda je doneta, sada je Mark Zakerberg na potezu

  • 0

Kada neko umre, Facebook ili obriše ili memorijalizuje nalog te osobe i nakon toga niko ne može da mu pristupi.

Međutim, najnoivja odluka suda u Nemačkoj mogla bi da prisili društvenu mrežu da ponovo porazmisli o svojim pravilima koja se tiču ovih zauvek zaključanih naloga.

Facebook je smislio "prljav trik" kako bi vas naterao da prihvatite njegove uslove korišćenja

Slučaj u pitanju odnosi se na smrt devojčice koju je ubio voz 2012. godine. Njeni roditelji želelli su da pristupe njenom Facebook nalogu kako bi pokušali da saznaju da li je pisali nešto u vez sa samoubistvom pre smrti, ali društvena mreža to nije htela da im dozvoli jer je nalog bio memorijalizovan.

Ipak federalni sud u Nemačkoj stao je na stranu roditelja i doneo presudu po kojoj Facebook podaci, uključujući tu i poruke, mogu da budu nasleđeni na isti način kao i fizički dnevnici ili pisma.

Foto: Tanjug/AP/Odluka suda u Nemačkoj mogla bi da promeni pravila Facebook sa time šta se dešava našim nalozima kada umremo

Facebook se ne slaže sa ovim i objašnjava da su "Facebook nalozi namenjeni ličnoj razmeni izeđu pojedinaca i da je dužnost društvene mreže da ih zaštiti".

Mark Zakerberg trenutno razmišlja o ovoj presudi pre nego što napravi sledeći korak.

U slučaju da presuda ostane, to bi moglo da promeni pravila u Nemačkoj sa time šta se dešava sa nalogom osobe koje umre.

S obzirom da je ovo prva takva presuda, uvek postoji mogućnost da se slične parnice pokrenu i u drugim zemljama, i samim tim, nateraju Facebook da globalno promeni svoja pravila i dozvoli "nasleđivanje" naloga.

Dosadašanja pravila dozvoljavaju korisnicima da sami odaberu šta će se sa nalogom desiti u slučaju da umru. Ako to ne urade pre smrti, onda njihov nalog automatski postaje memorijalizovan i jedino je moguće deljenje sećanja na Timelineu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA