Evo kako da izaberete pravi automobilski ili kamionski punjač za svoj telefon

Jer, nisu svi punjači isti i dobri za vaš telefon

  • 0

Verovatno se (ukoliko pripadate mlađim generacijama) ne sećate, ali postojalo je vreme kada pri polasku na odmor od nekoliko dana nismo morali da proveravamo da li je u našem prtljagu i punjač za mobilni telefon, jer nam jednostavno nije bio potreban. Poneli bismo ga tek da znamo da nam je pri ruci – za svaki slučaj. Baterije tadašnjih mobilnih telefona trajale su i do nedelju dana sa samo jednim punjenjem.

Da, zaista je tako bilo.

Fast Charge, Quick Charge, Turbo Charge: Sve što morate da znate o brzom punjenju baterije

Međutim, pojava pametnih telefona sa moćnim procesorima i ogromnim ekranima, kao i potreba da stalno budemo na internetu, doveli su do toga da svoje telefone punimo znatno češće nego ranije. Svakodnevno punjenje mobilnih telefona, čak i do dvaput dnevno, danas je naša uobičajena rutina.

Foto: Pixabay.com

Otuda valjda i ona poznata izreka: „Gde god nađeš zgodno mesto, tu telefon priključi“. Šalu na stranu, mobilne telefone danas punimo kad god i gde god stignemo, a duge vožnje automobilom ili kamionom su kao stvorene za to.

Stoga i ne treba da vas čudi veoma široka ponuda automobilskih i kamionskih punjača za mobilne telefone, kao ni izuzetno veliki broj njihovih korisnika.

Nažalost, bez osnovnog tehničkog znanja, postoje velike šanse da izaberete pogrešan punjač – onaj koji ne odgovara tipu vozila u kojem ćete ga koristiti ili modelu telefona koji ćete puniti.

Automobilski i kamionski punjači imaju svoje ulazne i izlazne električne karakteristike. Pod ulaznim električnim karakteristikama podrazumeva se napon koji ulazi u punjač, dok se pod izlaznim električnim karakteristikama podrazumevaju vrednosti napona i struje koje iz njega izlaze, odnosno vrednosti koje punjač šalje ka telefonu. Sve ove informacije lako možete da pronađete na pakovanju punjača ili na samom punjaču. Ulazne električne karakteristike označene su kao „INPUT“, dok su izlazne električne karakteristike označene kao „OUTPUT“.

Razlika između automobilskog i kamionskog punjača za telefon

Foto: Promo

Zajednička karakteristika automobilskih i kamionskih punjača za mobilne telefone je to što se oba uključuju u ležište za upaljač, kojim je opremljeno svako vozilo.

Međutim, ležišta za upaljač u putničkim automobilima imaju izlazni napon od 12V, dok ležišta za upaljač u kamionima i autobusima imaju izlazni napon od 24V. Dakle, prilikom kupovine punjača koji ćete koristiti u vozilu, morate da obratite pažnju na to da li je napravljen da radi na naponu od 12V ili 24V, odnosno da li je namenjen upotrebi u putničkim automobilima ili kamionima i autobusima. Ovu informaciju ćete vrlo lako pronaći i na samom punjaču, pod oznakom „INPUT“ (ulaz – ulazni napon).

Ukoliko na punjaču piše „INPUT: DC 12V“, reč je o automobilskom punjaču, dok ćete kamionske punjače prepoznati po naznaci „INPUT: DC 24V“. Postoje i univerzalni punjači, koji mogu da se koriste i u automobilima i u kamionima. Kod univerzalnih punjača, ulazni napon je iskazan kao „INPUT: DC 12-24V“. Zbog kompleksnije elektronike, univerzalni punjači su nešto skuplji u odnosu na punjače koji su namenjeni samo jednom tipu vozila.

Pogrešan izbor može dovesti do kvara punjača, otkazivanja nekog od osigurača na vozilu, pa čak i do kvara samog telefona. Na slici ispod, ulazne električne karakteristike uokvirene su crvenom bojom.

Foto: Telegraf

Izlazni napon, izlazna struja i tehnologija brzog punjenja

Pored toga što vaš punjač treba da odgovara tipu vozila u kojem ćete ga koristiti, on treba da odgovara i modelu vašeg telefona. Naime, nemaju svi punjači isti izlazni napon i istu izlaznu struju, a većina njih nema ni podršku za neku od aktuelnih tehnologija brzog punjenja o kojima smo ranije pisali.

Najbolje je da na originalnom kućnom punjaču svog telefona proverite koje su vrednosti izlaznog napona i izlazne struje tako što ćete pogledati šta je navedeno pod OUTPUT, a zatim potražite automobilski ili kamionski punjač sa istim vrednostima. Imajte u vidu da se vrednost napona izražava u voltima (V), a vrednost struje u amperima (A). S tim u vezi, na vašem kućnom punjaču će pisati nešto poput: „OUTPUT: 5.0V – 2A“, što znači da je za punjenje vašeg telefona potrebno 5 volti napona i 2 ampera struje.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko biste telefon punili automobilskim punjačem koji ima manje vrednosti napona i struje u odnosu na punjač koji ste dobili uz telefon, punjenje bi bilo znatno sporije. U pojedinim situacijama, na primer kada je na telefonu pokrenuta aplikacija za GPS navigaciju, odnosno kada je telefon u režimu povećane potrošnje energije, punjenje neadekvatnim punjačem bilo bi do te mere neefikasno i sporo da bi se baterija i dalje praznila – umesto da se puni.

Drugim rečima, brzina pražnjenja bila bi veća od brzine punjenja baterije.

Ukoliko ste vlasnik telefona koji podržava neku od tehnologija brzog punjenja, kao što je npr. TESLA Smartphone 9.1 Lite koji podržava Quick Charge tehnologiju, bilo bi dobro da i vaš budući punjač podržava istu tehnologiju, čime ćete dodatno skratiti vreme punjenja – čak i kada je na telefonu pokrenuta aplikacija za navigaciju. Ukoliko niste sigurni koju tehnologiju brzog punjenja koristi vaš model telefona i da li uopšte podržava ovu opciju, konsultujte dokumentaciju koju ste dobili uz telefon.

(Telegraf.rs/Bojan Milojković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA