OVO NIKO NIKAD NIJE URADIO! "Parni valjak" dao domaći zadatak SVIMA u bivšoj Jugi! (FOTO)

Bend je, veče posle akustičnog nastupa u Sava centru, održao električni, u svakom pogledu drugačiji koncert u Hali sportova

  • 1

"Parni valjak" je, na do sada neviđen način, bar kad su ovi prostori u pitanju, obeležio, svirajući dva potpuno različita koncerta, 20 godina od svog prvog "unpluggeda", a zatim, u Hali sportova, i punih 40 od, uopšte, prvog koncerta u karijeri, koji se desio baš u ovoj novobeogradskoj dvorani.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

INTIMNA ČAROLIJA PARNOG VALJKA: Legendarni bend koncertom za pamćenje obeležio 20 godina akustike! (FOTO) (VIDEO)

Nedostajao je, zapravo, samo jedan dan, tačnije, tek nekoliko minuta do ponoći, ne bi li se sve baš "preklopilo" sa 29. novembrom te davne, davne 1975, kada su se Aki i Hus, tada sa potpuno drugačijim ostatkom ekipe, prvi put poklonili beogradskoj publici. Pošteno priznaše - ni sanjali nisu da će to ponovo da učine posle četiri decenije, međutim, način na koji su pristupili obeležavanju jubileja sasvim jasno objašnjava njihovu dugovečnost na bini i sve veći broj generacija koje žive uz ove vanvremenske hitove.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oni koji su, birajući između akustike u Sava centru i elektrike u Hali sportova, izabrali oba, ne samo da ni na tren nisu zažalili, već su, naprotiv, uživali svakoga sekunda u tih skoro pet sati. Bend se toliko potrudio da pruži druge večeri sasvim različit doživljaj, a da ni e od emocije ne bude okrnjeno uključivanjem pojačala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Muzika, dabome, nisu brojke. Pogotovo ne muzika velikog "Parnog valjka". Kada se, međutim, desi nešto poput ovakva dva spektakla, onda je čak i naizgled suvoparna statistika, zapravo, "strastistika", pa i najobičnije cifre znače ljubav. Postojanost. Predanost. Beskrajno poštovanje prema publici.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zato - vredi istaći. "Parni valjak" je, u dve večeri, Beograđanima odsvirao čak 46 različitih pesama! Od 30 u Sava centru, samo 15 je ponovljeno i naredne večeri. Za naše prilike, nešto zaista nesvakidašnje. Retko koji veliki bend se još, od Vardara do Triglava, kako se nekada govorilo, mogao pohvaliti takvom "koncertnom kulturom".

U nizu, barem poslednjih godina, mogu biti "Hladno pivo", "Crvena jabuka" i...već kreće "zamuckivanje". Još je sveže sećanje na šarenolika tri koncerta "Bajage i Instruktora" s kraja 2009. u Sava centru, a možda i najzanimljiviji primer u tom pogledu je ono što je uradio "Van Gogh" 2004. godine u Domu omladine. Đule i ekipa su tada odsvirali iste večeri, prvo od 21 do 23 časa akustični koncert "za devojčice", kako su ga nazvali, a onda su uključili pojačala i zapržili "za dečake" od ponoći do dva ujutru, izvodeći čak 54 pesme tokom večeri.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Znajući da sutra nema novih obaveza, nestvarni Aki Rahimovski i ekipa su u Hali sportova zaboravili na bilo kakvu kočnicu i u dva i po sata se potpuno predali fanovima koji su, posle krcatog Sava centra, i "hram košarke" ispunili skoro do maksimuma. Ne samo da su pomenute cifre pokazale različitost dva nastupa, već su i mnoge pesme poput "Jesen u meni", "Zastave" i drugih sasvim drugačije aranžmanski bile obojene. Za one koji na "unpluggedu" nisu bili, središnji deo električnog koncerta predstavljao je kakvu-takvu akustičnu utehu, a ostalima divno podsećanje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovako je izgledala rođendanska elektrika "Parnog valjka", posle 40 godina ponovo u Hali sportova:

1. Ima dana 2. Samo da znaš 3. U prolazu 4. Samo ona zna 5. Zastave 6. Godine prolaze 7. Mijenjam se 8. Pusti nek' traje 9. Nakon svih godina 10,11,12. Ma, hajde/Vruće igre/Vrijeme je na našoj strani (medli) 13. Moje dnevne paranoje 14. Gledam je dok spava 15. Vrijeme ljubavi 16. Kada me dotakne 17. Moja je pjesma lagana 18. Uhvati ritam 19. Ljubavna 20. Dođi 21. Molitva 22. A gdje je ljubav 23. Sunčanom stranom 24. Samo ti (Norma Belle) 25. Zagreb ima isti pozivni 26. Lutka za bal 27. Ugasi me BIS 28. Ja u ljubav vjerujem 29. Jesen u meni 30. Prokleta nedelja BIS 2: 31. Sve još miriše na nju

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA