Vreme čitanja: oko 4 min.

SPEKTAKL U ARENI: Merilin Menson "zapalio" 10.000 ljudi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veče je otvorio bend "DreDDup", nakon njih nastupio je "Mizar", pa "Blok aut", a slovenački bend "Lajbah" tokom svog nastupa prikazivao je erotski materijal na video-bimu. Vrhunac večeri - šou ekscentričnog umetnika Merlina Mensona

  • 1

Uz dim i stroboskope, ekscentrični roker Merilin Menson izašao je na binu sa autentičnom šminkom, u crnom mantilu i crnim cipelama, dok su članovi benda nosili maske. Nastup Mensona kasnio je sat vremena zbog problema sa ozvučenjem i zavesom koja nije mogla da se spusti.

Odmah po izlasku na scenu, Menson je skočio u prvi red publike i tako započeo nastup.

- Devojke žele da mi pojedu butine i ostale delove tela. Hvala što ste me pozvali u vašu zemlju - pozdravio je publiku na sebi svojstven način i počeo da peva.

- Nisam više tinejdžer, ali to ne znači da ne želim da kre*nem tinejdžerku. Imam za vas jednu ljubavnu pesmu, Srbijo - rekao je Menson, a zatim naterao publiku da jednom njegovom prijatelju  čestita rođendan parolom "Happy birthday motherfucker".

Ipak, tu se nije zaustavio, pa je nastavio sa provokacijama karakterističnim za njega:

- U Srbiji su mnoge dobre stvari smatrane lošim, vidim tipa koji skida košulju i devojku koja želi da pojede svoju nogu - bila je još jedna od izjava rokera, nakon koje je usledila pesma "Mobsceen".

Muzičar tokom čitavog nastupa nije prestajao da šokira i u isto vreme oduševljava fanove svojim izjavama. Presvukao se u sako sa zlatnim reverima i poručio: "Ne sumnjajte, ako volite Mensona, volite i drogu".

Sa metalnim šlemom nije prestajao da se grli i mazi sa vrlo energičnom publikom, koja nije štedela ovacije.

U mrklom mraku čuli su se prvi taktovi pesme "Sweet dreams", a Mensonovo lice je tada obasjao  reflektor, što je publika podržala vriskom.

U toku nastupa jedan vatreni fan pokušao je da se popne na binu, ali ga je obezbeđenje sprečilo u tome.  Dok se u već u narednom trenutku ispred ovog ekscentrika na bini našao beli brushalter, koji je on odmah obmotao oko miške.

Jedan deo publike bio je oduševljen nastupom, dok je jedan deo posetilaca izjavio da je slovenački bend "Lajbah" ipak bio daleko bolji, te da Mensona jede uz  čaj za doručak, onako lagano.

Ekscentrični umetnik je u Beogradskoj areni nastupio u okviru prvog festivala pod nazivom  "IQ Music" . Festival je otvorio koncert novosadskog "indastrijal" rok benda "DreDDup", koji je na konkursu ubedljivim brojem glasova publike, ali i većinom glasova žirija, izabran da to uradi.

Posle "DreDDupa", nastupili su pioniri "darkvejva" u regionu, makedonska grupa "Mizar". Oni se svrstavaju u rok muzičare, a kroz njihov zvuk provlače se zvuci balkanskog etna u dosta mračnoj atmosferi, kojoj posebno doprinosi glavni vokal Goran Tanevski, čije je pevanje zasnovano na crkvenoslovenskom pojanju. Na poslednjem albumu, pesme "Mizara" izvodi muški hor "Harmosini", koji peva vizantijsku duhovnu muziku.

Nakon njih, publiku je pozdravio poznati domaći bend "Blok aut". Na repertoaru njihovog jedočasovnog koncerta bile su pesme "Protiv sebe", "Nedostupna polja", "Majdan", "Raskorak", "Zadrži svoj dah"…

Sala Beogradske arene postepeno se punila, najbrže tokom nastupa "Bloka auta", tako da je “Lajbah” svirao pred više hiljada ljudi. Oni su za početak otpevali pesmu o bratstvu i jedinstvu, dok je pozadinski vokal bio obučen u uniformu sa partizanskom kapom. Zvuk vojnog marširanja uzbudio je malobrojnu publiku, njih oko 5.000, koji su počeli da vrište i aplaudiraju. Na video-bimu postavljena je karikirana verzija nacističkog orla i ispod njega natpis "Dolazimo u miru". Slovenački bend dao je omaž muzičaru Bobu Dilanu na video-bimu u pozadini dok su svirali jedan od svojih hitova.

Sjajna kombinacija avangardnog, eksperimentalnog roka, neoklasike i poznate pesme "Lajbaha", praćene originalnim spotovima oduševili su publiku u Areni. Osim numera "Tanz mit Laibać", "Die Liebe", "Brat moj", izveli su i kompozicije koje su pisali za film "Čelično nebo" (Iron Sky). Tokom nastupa  prikazivan je i video-materijal erotskog sadržaja. Publiku su kao i uvek oduševili odličnom svirkom i pesmama.  Bisa nije bilo, što je negde i logično s obzirom na to da su nastupali kao predgrupa.

Arena je bila podeljena na dva dela, a cene su kao i uvek bile komercijalne, pa je tako točeno "jelen pivo" koštalo 180 dinara.

Jednodnevni festival zatvorio je britanski haus trio "Drti Vegas" (Dirty Vegas), najpoznatiji po hitu ''Days go by", koji je kompanija "Micubiši" koristila u svojoj reklami.

Festival "IQ Music" pod sloganom "Misli svojom glavom" prvi put su organizovale Beogradska arena i Beogradska kulturna mreža, uz podršku "Jelen Lajva", sa ciljem da predstave umetnike koji svojim specifičnim izrazom i autentičnošću privlače pažnju publike.

(B. T. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedda

    10. jun 2012 | 17:23

    Nazalost, Dirty Vegas nije dosao, tako da nije ni mogao da zatvori festival. Ali, sveukupno bilo je odlicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA