KARLEUŠA DEMANTUJE: Moje prezime ne znači sponzoruša, već slobodan i hrabar čovek!

"Koren reči Karleuša Karl preuzet je iz starog nemačkog i znači "slobodan". "Eush-euš" označava buntovnika ili razbojnika. Kroz vekove te reči, kao kovanica, pretvorile su se u sinonim za ratnike i osvajače (Karl I, II, Karlo Veliki, itd)", kaže pevačica

  • 32

Nakon što je Telegraf pre nekoliko dana pisao o poreklu prezimena Karleuša, koje izvorno označava aljkavušu i sponzorušu, oglasila se i pevačica Jelena Karleuša, kako bi demanotvala ove tvrdnje i iznela sopstveno tumačenje porekla svog prezimena, u kojem je, kako kaže, koren reči vezuje za istorijske ratnike i osvajače.

Prezime Karleuša, ako je sudeći sajtu poreklo.rs, izvodi se od prideva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenegovane kose. Sufiks - uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvesnim manama (ima pežorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša).

Pevačica je, po svemu sudeći, bila uvređena zbog tumačenja reči Karleuša, pa je na svom Fejsbuk profilu objavila saopštenje za javnost u kome potanko objašnjava preteču svog prezimena.

- U poslednjih nedelju dana, valjda s ciljem da uvrede i omalovaže Jelenu Karleušu, svi mediji su preneli tekst o poreklu prezimena Karleuša. Tako smo mogli da čitamo smehotresna tumačenja, objašnjenja, i to po pravilu uvredljiva po Jelenu. Njeno prezime objašnjeno je kao opis "aljkave žene, sponzoruše, čupave žene prljave kose" i još mnogo toga.

Nejasno je uopšte zašto se mediji bave tumačenjem reči Karleuša, pa smo primorani da objasnimo pravo značenje, saopštava PR služba pevačice:

Koren reči Karleuša, "Karl" je preuzet iz starog nemačkog, i znači "slobodan".

"Eush-euš" označava buntovnika ili razbojnika. Kroz vekove, te reči, kao kovanica, pretvorile su se u sinonim za ratnike i osvajače (Karl I, II, Karlo Veliki, itd) U nekom momentu, ime je kao prezime stiglo i na naše podneblje, kroz osvajanje Austrougarske.

Značenje prezimena Karleuša je doslovce slobodan, buntovan i hrabar čovek. I savršeno pristaje osobi kao što je Jelena - piše u saopštenju PR službe pevačice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snezana

    16. januar 2014 | 18:22

    Znamo, znamo! I imala si 40000 ljudi na Uscu! Apelujem na rodbinu ove osobe da je povedu lekaru, dok jos nije prekasno.

  • Vlajko...

    16. januar 2014 | 18:26

    Terapija pod hitno

  • Tijana

    16. januar 2014 | 18:37

    Pa posto je tvoje prezime moze da znaci i IDIOT! Msm kad je vec tvoje, xaxaxaxa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA