Bila je najveća seks-bomba, pominje se u "Maratoncima", a verovatno niko ne zna da bez nje danas ne bismo imali Wi-Fi i GPS! (VIDEO) (FOTO)

Hedi Lamar je izumela sistem "preskakanja frekvencija" na kojem su zasnovane bežične mreže i "pametni" telefoni

  • 3

Legendarna glumica Hedi Lamar je svojevremeno bila najveća holivudska seks-bomba, muževe je menjala kao na traci, svi su govorili o njenoj lepoti, a drugu stranu priče mnogi ne znaju jer, daleko od kamera Hedi je bila pravi genije, i to bez ikakvog preterivanja, bavila se naukom i njeni patenti se danas primenjuju u modernim tehnologijama.

- Tako je počela i čuvena Hedi Lamar - kaže Đenka u filmu "Maratonci trče počasni krug", ali Lamarova je bila mnogo više od glumice koja se proslavila golišavim scenama.

Životna priča Hedi Lamar je neverovatna, i iako zvuči kao klasičan kliše, kao preporučena je za film - uostalom, dovoljno je pomenuti da se Lamarova, u periodu od 1933. do 1965. udavala i razvodila šest puta, usput je rodila i troje dece, ali i izumela stvari bez kojih je naš život danas nezamisliv.

Foto: Profimedia/Uppa entertainment

Hedi nije imala formalno univerzitetsko obrazovanje, ali to je nije omelo da svetu podari nekoliko izuma, od kojih su pojedini bili decenijama ispred svog vremena.

Tokom Drugog svetsko rata Hedi se zainteresovala za radio sistem navođenja torpeda, zbog kojeg su se torpeda često zaglavljivala ili skretala sa kursa. Zbog toga je sa svojim prijateljem, kompozitorom Džordžom Anthejlom razvila sistem "preskakanja frekvencija" koji nije mogao da bude ometan sa strane. Ovaj izum je i zvanično patentiran 11. avgusta 1942. ali američka mornarica je smatrala da je suviše komplikovan za svakodnevnu upotrebu.

Ipak, 1962. tokom krize na Kubi, se modernizovana verzija njihovog pronalaska pojavila na američkim ratnim brodovima.

Rad Hedi Lamar i Džordža Anthejla na tehnologiji raširenog spektruma je doveo do razvoja brojnih izuma kao što su GPS, Wi-Fi i bluetooth. Takođe, bez njihovog rada ne bi bilo ni pametnih telefona...

Ali to je samo jedna od stvari s kojima se Heder bavila, interesovala ju je i avio-dinamika, unapređenje sistema semafora...

Ono što je zanimljivo, Hedi je često izjavljivala da su to bili samo njeni hobiji, a sebe je opisivala rečenicom: "Pretpostavljam da sam došla sa druge planete"...

Hedi Lamar je preminula 2000. u 86. godini.

Lamar i Anthejl su 2014. posthumno primljeni u pronalazačku "Kuću slavnih".

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    3. januar 2018 | 19:31

    nikola tesla je pokretach svega. isto kao shto markoniju pripisuju radio i ovoj tetki pripisuju teslino znanje.

  • Pera

    3. januar 2018 | 21:24

    O, bože, a ti nauči gramatiku i pravopis...

  • Srbija do Tokija, Zemun do Pinokija

    3. januar 2018 | 22:46

    Kupacica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA