≫ 

Prva dodela Oskara održana je 1929. i trajala je čitavih 15 minuta, a detalji koji su je obeležili su neverovatni (FOTO)

Ova ceremonija nije prenošena ni na televiziji, ni na radiju, a prvi put je održana 1929. godine u maloj dvorani jednog hotela u Los Anđelesu

  • 0

Dodela Oskara već godinama je sinonim za glamur, zvezde šetaju crvenim tepihom obučene u raskošne i skupocene haljine, a sve to prate milioni gledalaca širom sveta.

Optužen za nekoliko silovanja, pa u Holivudu dobio statuu: Oskar u senci Vajnstina (FOTO)

No, ono što malo ljudi zna jeste kako je izgledala prva dodela Oskara, davne 1929. godine.

Tada, ovaj prestižni događaj nije izgledao preterano prestižno niti luksuzno.

Broj zvanica bio je svega 270. Karta je koštala 5 dolara (današnjih 72 dolara) a sve je bilo organizovano u maloj dvorani hotela "Hollywood Roosevelt" u Los Anđelesu.

Ceremoniju je vodio glumac i producent Daglas Ferbenks, koji je sa suprugom, glumicom i prvom filmskom zvezdom Meri Pikford bio i idejni začetnik nagrade.

Foto: Profimedia

Neki od nominovanih umetnika nisu bili nominovani samo zbog konkretno jednog filma, već zbog svog celokupnog rada, ali se ta praksa ubrzo promenila.

Čitava ceremonija je trajala petnaestak minuta, a nije prenošena ni na televiziji ni na radiju. Televizijski prenosi su počeli tek 1953. godine.

Foto: Profimedia

Prvi najbolji glumci za Oskara su Dženet Gejnor i Emil Dženings. Za režiju nagrade su dobili Frank Borzage za dramu i Luis Milston za komediju, a posebnu nagradu za doprinos umetnosti dobio je Čarli Čaplin.

Film "Krila" je dobio Oskar i proglašen je kulturno značajnim od strane Kongresne književnice u Vašingtonu i odabran je za čuvanje u Nacionalnoj kinoteci u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Akademija je naša liga naroda, platforma na kojoj će svačiji glas vredeti jednako i gde ćemo rešavati probleme industrije, i nagrađivati one najzaslužnije - rekla je svojevremeno Meri Pikford.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA