Svetski rekorder za Telegraf: Srbija je budućnost atletike, zbog Divca sam navijao za Lejkerse! (FOTO)

Legendarni atletičar ekskluzivno za Telegraf otkriva kako se postaje vrhunski sportista, zbog čega je oduševljen Nikolom Teslom, kao i to zašto je Srbija zemlja atletike

  • 2

Posle 16 godina, svetski i olimpijski atletski šampion Amerikanac Kevin Jang posetio je prestonicu Srbije kako bi podržao i promovisao 27. Beogradski maraton, jedan od najstarihih sportskih događaja našeg glavnog grada.

BEOGRADSKI MARATON JE SVETINJA

Vrhunski sportista, još uvek aktuelni rekorder na 400 metara sa preponama (46,78 sekundi) ispričao je ekskluzivno za Telegraf kako se postaje šampion, kakav je položaj naših atletičara u svetu, ali pre svega smo pričali o važnosti velikog maratona...

- Ovo je istorijski događaj. Beogradski maraton je svetinja. Značajan je i za mlade atletičare kojima je stvar prestiž da se okušaju na takmičenju, za starije predstavlja potvrdu kvalitetnog rada.

- Takođe, okuplja veliki broj ljudi iz društvenog života Srbije i sveta, što je smisao sporta, da ujedinjuje i spaja.

Naša zemlja, na upečatljivoj poziciji na planetarne atletike, iznedrila je veliki broj mladih sportista koji su cenjeni van granica kontinenta.

SRBIJA IMA ATLETSKU BUDUĆNOST

- Ono što pravi razliku između prosečnog i vrhunskog sportiste su psihološki i fizički razvoj, ali i zrelost. To mora da se upotpuni disciplinom i posvećenošću. Bitno je, takođe, da se mladi sportisti ugledaju na starije.

-  To je u Srbiji slučaj. Amela Terzić, Ivana Španović, Emir Bekrić i ostale nade koje teže sportskim visinama, odrastali su u Dragutina Topića i Oliveru Jevtić - ispričao je čuveni Jang za Telegraf, i nastavio...

- Srbija ima kvalitetne temelje i lepo gradi svoju atletsku budućnost, zahvaljujući vašem nacionalnom savezu. Koliko vidim, ovde se vredno radi, uslovi su sve bolji, ulaže se u atletiku i postaje vodeći nacionalni sport, što je vrlo pohvalno.

- Takođe, hala koja se gradi za atletičare, od neprocenjivog je značaja za njihov napredak, jer pored rada i želje, treba da postoje adekvatni uslovi, posebno zimi.

-  Ja ni za šta posebno nisam bio talentovan. Bavio sam se košarkom, visok sam i imam duge noge, ali nisam imao kvalitet koliko je bilo po0trebno. Bio sam prosečan u svemu, tako da sam odlučio da se posvetim atletici. Talenat je samo osnova, ostalo je rad, rad i rad. Posvećenost, fokus. Sportista treba da uđe sebi u glavu, to je umeće - otkriva svetski šampion.

U Beogradu je poslednji put bio 1998. godine, kada je učestvovao u Kupu šampiona.

ODUŠEVLJEN NIKOLOM TESLOM

- Ponosan sam što sam se našao rame uz rame sa velikanima svetske atletike koji su već bili promoteri ovog takmičenja. Kada sam bio prvi put, nisam imao priliku da obiđem grad, ono što sam sada video je veličanstveno, svetski.

- Oduševljen sam Nikolom Teslom, mnogo sam čitao o njegovim dostignućima, u Njujorku postoji spomenik posvećen ovom geniju i sjajno je doći u zemlju odakle on potiče - oduševljeno će 48-godišnji sportista.

GDE JE ŠTA RADI DIVAC?

- Radovao sam se dolasku u Beograd jer sam se nadao da ću videti Vlade Divca! Obožavao sam da ga gledam u Lejkersima, tada su bili moj omiljen NBA tim! Zaista imate vrhunske sportiste, zbog čega mi je još više drago jer sam ovde.

Jang, koji je čuveni svetski rekord Edvina Mozesa od 47,02 oborio pre 22 godine na Olimpijskim igrama u Barseloni, istrčavši stazu u vremenu 46,78 sekundi, sanja o tome da radi kao trener.

- Mislim da imam osećaj da prepoznam kada neko ima osnovu da postane vrhunski atletičar. Sa klincima treba znati kada se poneti prijateljski, a kada autoritativno, mislim da bi mogao svoje iskustvo u budućnosti da prenesem na njih - završio je Jang svoju priču za Telegraf, a mi smo ga ostavili da uživa u prestonici, koja je jedva dočekala da ugosti ovakvu sportsku legendu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Mina Pavlović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neupuceni

    25. april 2014 | 22:29

    Videh ga danas u Komtrejdu. Da sam znao ko je, pitao bih ga da se slikamo. Prvo sam pomislio da je neki levi. Sad mi zao :-(

  • QQ

    25. april 2014 | 23:10

    možda čovek ne zna da je u Beogradu muzej Nikole Tesle sa urnom velikog naučnika i njegovom zaostavštinom, odvedite ga tamo, kad se vrati naka priča gde je bio i šta je video

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA