BOLE VAS LEĐA? Pet dobrih saveta da sprečite bol pre nego što počne!

Zato što je često teško utvrditi pravi uzrok bola u leđima i važno je preuzeti više lične odgovornosti da se bol spreči, a kada je neophodno i da se taj bol reši

  • 1

Ako osoba ode kod lekara i žali se na bol ili povredu u donjem delu leđa i lekar utvrdi da ta osoba ima diskus herniju (iskakanje diska iz ležišta), izvor lečenja može biti fizikalna terapija i možda čak i operacija.

U svakom slučaju, uzmite u obzir da je u jednoj studiji koja je uključivala magnetnu rezonancu kičme, 64 procenta pregledanih se smatralo kandidatima za operaciju iako se niko od njih nije žalio na bilo koji bol u leđima!

Zato što je često teško utvrditi pravi uzrok bola u leđima i važno je preuzeti više lične odgovornosti da se bol spreči, a kada je neophodno i da se taj bol reši.

Evo pet jednostavnih načina da to uradite:

1.Vodite evidenciju bola u leđima. Beleženjem kada vas tačno zabole leđa, koliko jako i koliko dugo, i šta ste radili pre nego da se bol pojavi, možete pomoći utvrđivanje načina minimiziranja vašeg rizika. Ako vas leđa bole kada ustanete ujutro, možda morate da uzmete u obzir ulaganje novca u novi dušek?

Ako vas leđa bole nakon trčanja – a vi volite da trčite i želite da nastavite sa tom aktivnošću – možda bi trebalo da posetite podiatristu (lekara za stopala) kako bi utvrdio da li vam obuća stvara problem ili vam je potreban par protetičke obuće.

2. Smršajte. Baš kao što i mnoge žene dožive bol u donjem delu leđa tokom trudnoće, ako ste preteški ili gojazni to utiče na promene u držanju (kao što je povećanje nagiba karlice) koje mogu pogoditi normalnu biomehaniku i uzrokovati bol u leđima.

Nakon porođaja, žena se reši bola u leđima, što ukazuje na to da ona nije imala bolove pre trudnoće, što pokazuje da gubitak kilograma može biti efektivan način da se reše mnogi problemi sa leđima.

3. Krećite se. Problem sa mnogim programima vežbanja za „bolove u leđima“ je što su ona često ekstremno dosadna i zbog toga se i ne izvode redovno. Ovo je jedan razlog zašto fizikalni terapeuti često insistiraju da njihovi pacijenti koji imaju bolove u donjem delu leđa izvode svoj program vežbi u bolnici, jer te vežbe neće uraditi drugačije.

S obzirom da je bilo koji tip vežbanja bolji nego da se ništa ne vežba, za one koji imaju bolove u leđima, pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i koju ćete raditi redovno – ako volite da plivate, plivajte; ako uživate da plešete, plešite. I pokušavajte da budete aktivni tokom dana – pojedini poslovi zahtevaju sedenje, ali uz bilo koji posao vi možete naći načina da ustanete i da se krećete.

4. Unajmite trenera. Iako se ideja da imate ličnog trenera čini preskupa, uzmite u obzir da unajmite nekoga s vremena na vreme – jednom mesečno npr. Imati nekoga ko će vam pružiti objektivne procene, i odgovornosti, pomoći će vam da smršate i naučiti vas kako pravilno da radite vežbe kako bi ojačali mišiće donjeg dela leđa koji mogu praviti probleme ukoliko ih ne radite pravilno.

5. Idite na masaže. Neverovatno je koliko ljudi nerado ide na masaže sve dok ih nešto ne zaboli – to je isto kao da čekate da se razvije karijes pre nego da odete kod zubara na čišćenje. U svakom slučaju, činjenica je da ako vežbate, postoji dobra šansa da razvijete adhezije u mišićima koje utiču na biomehaniku i mogu stvarati bol.

Redovne masaže takođe se preporučuje da posete nekoga ko je sertifikovan, koji će vas istezati dok ležite – nakon prve sesije, nemojte se iznenaditi da ćete se, kada ustanete sa stola, osećati višim!

S obzirom da jedna operacija leđa radi obnove diska može koštati dosta novca, kada u to uključite i boravak u bolnici i fizikalne terapije, mnogo je bolje da izbegnete odlazak pod nož. Pomaci u medicini nam pružaju mnoge efektivne načine lečenja bola u leđima, ali pre nego da dočekate da postanete statistika, kako bi bilo da preduzmete neki proaktivni pristup i pokušate da sprečite taj problem?

Vladica Jovanović

Personalni fitnes trener i trener šampiona

www.fitnessclubvladica.com

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovo je srbija

    4. decembar 2014 | 14:28

    Prezadnja slika : ja bi njoj dao leka ! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA