Ako hoćete da pravilno smršate ne brojite kalorije! Kalorije su glupost!

Prvi deo tog pogrešnog sistema za mršavljenje kroz brojanje kalorija je taj da, zapravo odnos makronutrijenata u vašoj ishrani diktira odgovor hormona,koji utiču na mršavljenje ili gojenje, a ne broj kalorija

  • 8

Sistem mršavljenja zasnovan na kalorijama ne funkcioniše zbog dva osnovna razloga. Prvo, različiti makronutrienti izazivaju različit odgovor hormona koji direktno utiču na metabolizam i to da li je telo u stanju sagorevanja ili skladištenja masti.

Drugo, količina kalorija-poznata kao termički efekat hrane-potrebna da se svari različite vrsta hrane, veoma varira. Na primer, vaše telo će sagorevati više kalorija da bi se svario obrok životinjskog porekla i nekog zeleniša u odnosu na neku pastu sa paradajz sosom.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

Još manje kalorija je potrebno za varenje hrane poput kolačića,belog hleba ili čipsa.

Makronutrienti diktiraju odgovor hormona

Prvi deo tog pogrešnog sistema za mršavljenje je taj da odnos makronutrijenata u vašoj ishrani diktira odgovor hormona.Ugljeni hidrati, pogotovo oni sa visokim glikemijskim indeksom, odmah podižu nivo insulina.

Kada jedete dosta ugljenih hidrata-što je uobičajeno u ishrani gde se kalorije broje, a osoba jede niskomasnu, visoko-ugljenohidratnu hranu-insulin će se neprekidno podizati.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

Hronično povećan insulin čini ćelije otpornim na njega što posledično podiže nivo hormona stresa kortizola rezultujući starenje ćelija. Ta kombinacija će izazvati gomilanje masti i dijabetes.

Ako imate prepisanu dnevnu dijetu na 1000 ili 2000 kalorija, to znači da bi u slučaju sa 1000 kal. mogli da pojedete dve čokolade od po 100gr ili u slučaju 2000cal 4 čokolade od po 100gr (primer koji sam često sretao kod ljudi koji bukvalno shvate dijetu sa kalorijama, a takvih je nažalost mnogo)

Ako bi ste te hidrate (šećere) zamenili proteinom I “pametnim” mastima,protein bi bio korišćen za regeneraciju tkiva i izgradnju čiste mišićne mase, a masti za jačanje ćelijskih slojeva koji ce poboljšati insulinsku osetljivost, zdravlje mozga i izgraditi hormone poput testosterona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Naravno,sve je to uzalud ako jedete trans-masti,prerađene proteine i hidrate ili hranu prepunu aditiva,hemijskih zaslađivača.

Restrikcija kalorija menja odgovor hormona

Restrikcija kalorija zbog mršavljenja u dužem vremenskom periodu mnogo je štetnija za vaš metabolizam jer će zbog hormona vase telo postati gladna mašina.

Naravno, ako se prejedate ili unostite mnogo hrane vi ćete se ugojiti...

Studija u “New England Journal of medicine” našla je da su gojazni ispitanici koji su stavljani na desetonedeljnu restriktivnu ishranu od 550cal dnevno doživeli povećanje nivoa hormona grelina koji stimuliše glad i inhibitarnih polipeptida želudca koji podsticu skladištenje masti.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Leptin,hormon koji supresuje glad i podstiče sagorevanje masti je bio veoma smanjen nakon desetonedeljne dijete i ostao je tako tokom citavog trajanja jednogodišnje studije.

Imajte na umu da su nakon tih deset nedelja učesnici izgubili oko 15kg ali zbog toga što su na više načina poremetili svoje hormone zbog kalorijske restrikcije,oni su povratili oko 7kg u sledećoj godini.

Termički efekat hrane takođe povećava glikemijski indeks!

Čiste i prerađene kalorije takođe nisu iste!

Druga studija pokazuje da metabolizam u miru i termički efekat jedući neprerađenu hranu je mnogo veći nego kod prerađene. Ova studija je poredila efekte kod ovakva dva obroka pri čemu su oba imala istu kalorijsku vrednost i sadržaj makronutrienata.

Termički efekat neprerađene hrane je bio skoro duplo veći u odnosu na prerađenu i njome su učesnici sagorevali 50% više kalorija. Podjednako važno je i to da je metabolizam bitno padao četiri sata nakon unosa kod prerđene hrane dok kod neprerađene nikada nije padao ispod donjeg nivoa.

Takođe, povećana potrošnja energije zbog varenja trajala je sat duže nego kod grupe koja je jela prerađenu hranu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pima Indijanci,starosedeoci Arizone su klasi;an primer kako se na sastav tela mnogo više uti;e nego koliko se kalorija pojede dnevno. Oni su se genotipski razvijali jedui mali broj kalorija uglavnom iz ribe,'sitne divlja;i i hrane koju su sakupljali. Ve 1901'. godine među njima je bila primetna “epidemija gojaznosti”.

Lokalni naučnici su bili zbunjeni kako je autohtona grupa koja je bila visoka i žilava odjednom zahvaćena porastom gojaznosti. Skorašnje analize pokazuju da je do toga došlo kada su Indijanci stupili u kontakt sa belim naseljenicima i usvojili njihovu hranu-kukuruz,pasulj, krompir i prerađenu hranu poput šećera, hleba-gojaznost je postala uobičajena kao i tip 2 dijabetes.

Analize promena kod Pima pokazuju da se oni uopšte nisu prejedali ili unosili mnogo više kalorija kada su prihvatili ishranu “belaca” niti su se manje trošili već jednostavno su jeli pogrešnu vrstu kalorija u odnosu na njihov genotip što je uzrokovalo odgovor hormona koji je vodio kao gojenju I dijabetesu.

Za optimalan sastav tela bitno je da shvatite sledeće:

• Kalorije iz proteina nisu isto kao i kalorije iz ugljenih hidtrata.

• Termički efekat hrane varira zavisno od makronutrijenata kao što je i termički efekat prerađene hrane mnogo manji nego neprerađene..

• Odnos makronutrijenata određuje odgovor hormona.

• Redukcija masti sa određenih delova funkcioniše jer skladištenje masti zavisi od stvaranja hormona. Hormonski receptori se nalaze na različitim mestima na vašem telu. Ovo je osnovni princip Polikinovog programa BioSignature Modulation.

Napisao: Vladica Jovanović

Vlasnik i trener u "Funkcional CF Vladica"

www.fitnessclubvladica.com

Foto: MR Big/Miloš Marković Foto: MR Big/Miloš Marković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 31

    7. januar 2015 | 18:45

    Ako hoćete da smršate prvo izbacite sokove, onda smanjite hranu ali i dalje možete da jedete sve ali umereno, e onda morate dobro da oznojite gaće da bi videli rezultate....

  • Bbbbbb

    7. januar 2015 | 17:16

    Oooo,pa pravo!Cestitam!Napokon ste shvatili da je brojanje kalorija cista glupost!!Prvo treba izbaciti sav junk food,i onda lagano nedelju-dve drzati UH na nekih 200-250gr(ovo zavisi od tezine osobe),proteine na 1,5-2gr i masti 0,5 gr po 1kg TT.Onda udarite po rotacijama UH,i onda Keto ili Low Carb.Brojanje kalorija je glupploooost!Pojacajte vodu na 4-5l,caja isto tako,sto vise.I stvar je jednostavna...

  • Laz

    8. januar 2015 | 08:49

    Atkinsonova dijeta i opleti po mesu i povrcu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA