ISTORIJA CRNO-BELIH: Franjo Tuđman nije osnovao Partizan! Saznajte ko jeste (VIDEO)

Novinar Željko Pantić je kroz knjigu "Četvrt veka istorije Partizana" iz 1970. godine pokušao da opovrgne priče o tome da je bivši predsednik Hrvatske jedan od osnivača kluba iz Humske

  • 97

U srpskoj fudbalskoj javnosti već decenijama kola priča o tome da je u osnivanju fudbalskog kluba Partizan učestvovao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, kao i da je on na kraju krajeva zaslužan za to što je taj klub počeo da nosi crno-bele boje, umesto dotadašnjih crveno-plavih.

Jedan od onih koji opovrgavaju tu priču je i novinar Željko Pantić koji je javnosti prikazao knjigu iz 1970. godine pod nazivom "Četvrt veka istorije Partizana" i na koju se kaže da nema nikakve istine u tome da je u osnivanju kluba iz Humske učestvovao Tuđman, već da su njegovi osnivači Svetozar Vukmanović - Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović - Čoče.

- Obzirom da je ova knjiga izdata 1970. godine, "hrvatsko proleće" i MASPOK tada nisu bili pokrenuti, tako da nije bilo potrebe da se ova knjiga cenzuriše. Ovde je detaljno opisano kako je napravljen Partizan. Koliko je Franjo Tuđman prenaglašen u istoriji Partizana pokazuje i to da ga uopšte nema među onima kojima su dodeljene zlatne i srebrne plakete ili zahvalnice - objasnio je Pantić i dodao:

- Ako je on stvario Partizan i dao mu crno-bele boje, a tada je bio visoki komunistički funkcioner, nije bilo razloga da i on ne dobije tu zahvalnicu i to pokazuje koliko je on bio nebitan u istoriji Partizana. Koliko smo mi skloni da od jednog sportskog rivaliteta napravimo međunacionalnu mržnju među ljudima iz istog naroda. Gde su ti Hrvati, vidim da ih nema - zapitao se na kraju svog izlaganja Pantić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. januar 2015 | 03:21

    Svi trpimo zvezdine lazi godinama u nazad! A na kraju krajeva nije bitno to o cemu se pise nego gde su pokradeni milioni??? Zasto se s tim niko ne bavi???

  • Papkari iz Stijepana Šupanca

    22. januar 2015 | 07:21

    Zato je osnivac fk komsinice ubio Drazu!A nesrecnici njihovi navijaci nose majice cetnici sever!Toliko o srbstvu jednog kluba!

  • GP

    23. januar 2015 | 18:29

    I da je ucestvovao u osnovanju FK Partizan, Tudjman je tada bio na istoj strani kao i Krcun koji je zasigurno osnovao zvezdu i koji je zasigurno odgovoran za desetine masovnih srpskih grobnica na teritoriji Republike Srbije. Da gospodo cigosi, vas osnivac je pobio vise srba nego ovaj ustasa. Zalosno, ali istinito.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA