Pre 22 godine je najbolji teniser Hrvatske svih vremena "pucao po Srbima"!

Sportisti su umnogome pomogli da se zaleče ožiljci ratova iz devedesetih, i da se neprijateljstvo između srpskog i hrvatskog naroda smanji ili da gotovo potpuno nestane. Ali nisu uvek sportisti bili u ulozi mirotvoraca, već naprotiv, bili su jedni od glavnih podstrekača širenja mržnje

Srpski navijači koji su pratili duel Dejvis kupa u Kraljevu između Srbije i Hrvatske oduševili su svet. Aplauz hrvatskoj himni, nikakva pogrdna skandiranja već isključivo fer i korektno navijanje pohvalila je i hrvatska javnost.

Osim publike, zaslužni za takvu sliku bili su i teniseri obe zemlje, čije je ponašanje bilo za primer pre, za vreme i posle duela.

Međutim, jedan teniser je pre 22 godine bio totalna suprotnost ovome što su reprezentativci obe zemlje pokazali u Kraljevu, a suprotnost i onome kakav je on danas.

Nesumnjivo, sportisti su umnogome pomogli da se zaleče ožiljci ratova iz devedesetih, i da se neprijateljstvo između dve zemlje smanji, pa čak i da gotovo potpuno nestane, kao što je bio slučaj u hali u Kraljevu tokom tri dana susreta prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa. Ali, nije uvek bilo tako, i nisu uvek sportisti bili u ulozi mirotvoraca, već naprotiv, bili su jedni od podstrekača širenja mržnje.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Prisetićemo se jedne takve situacije u kojoj je glavni akter bio najbolji teniser Hrvatske svih vremena, Goran Ivanišević. On  pre tačno 22 godine, u jeku sukoba između Hrvata i Srba, dao intervjuu za "Njujork Tajms", kada je dao izuzetno zapaljivu izjavu. Tokom razgovora novinar se dotakao priče o tome da je Goran učio da puca.

- Pokazali su mi kako da pucam, samo zbog zabave. Pustili su me da pucam iz mitraljeza. Bilo je teško kontrolisati ga, ali, oh, bio je to dobar osećaj - svi meci izlaze... Razmišljao sam kako bi bilo dobro da neki Srbi stoje ispred mene - izjavio je Ivanišević svojevremeno.

Osvajač Vimbldona iz 2001. godine bio je vatreni zagovornik nezavisnosti Hrvatske tokom ranih devedesetih godina, zbog čega je često na turnirima bio na meti kritika srpskih navijača, zbog čega je imao i policijsku pratnju. Izjava poput gore navedene samo je pojačavala međusobnu netrpeljivost.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, kako je vreme prolazilo situacija se drastično menjala. Odnosi između dve zemlje su se normalizovali. Talas srpskih tenisera koji se pojavio tokom sredinom, predvođen Novakom Đokovićem i njihovi česti dueli protiv kolega iz Hrvatske, često su u javnosti nametali priču o odnosima između srpskog i hrvatskog naroda.

Ali nikada nisu uspeli kod njih da isprovociraju ni jednu ružnu izjavu od drugoj strani. Naprotiv, uvek su isticali međusobno prijateljstvo, što na treninzima, što van terena.

Slično danas razmišlja i Goran Ivanišević. Nekada vatreni borac za hrvatsku nezavisnost koji bi pucao mitraljezom po Srbima sada u medijima često u hvalospevima priča o Novaku Đokoviću, ne krije da pruža podršku srpskim teniserima, osim kada igraju protiv Marina Čilića, koga danas trenira.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Do skoro jedini Hrvat koji je osvojio Gren Slem ne krije i da mu je žao ako srpski reprezentativci u Dejvis kupu ne ostvare dobar rezultat - što je izjavio u ekskluzivnom intervju za naš sajt iz Melburna pre godinu dana. Nije mu problem ni da se fotografiše sa srpskim navijačima koji čak imaju i četničko obeležje u vidu kokarde. To se dogodilo na nedavno završenom Australijan openu, zbog čega je u domovini stavljen na stub srama.

Kako je vreme prolazilo, tako se Ivaniševićevo razmišljanje promenilo, i ovu neprimerenu izjavu ćemo pripisati njegovoj mladosti, pošto je u vreme kada je to izjavio imao samo 22 godine.

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KnuBotaniCar

    11. mart 2015 | 00:00

    goran ivanisevic, mirko filipovic, drazen petrovic, njihove mozda i najvece sportske legende u hrvatskoj a ustvari nasi Srbi imenom i prezimenom!

  • Rasputin's

    10. mart 2015 | 23:53

    Ma nije on to rekao nisu Hrvati takvi,oni nas vole pobogu mi smo braca! Ajmo opet bratstvo jedinstvo , taman da nas potamane sve na brzinu, jer bolje oni nego mi sami sebe,ovo drugo duže ce da traje!

  • bla

    11. mart 2015 | 00:08

    ma boli me uvo sta je bilo pre 22 godine....pitanje je sta ce biti sutra...batalite zivot iz proslosti...i amerikanci su pre nesto vise od 5 godina sejali bombe po srbiji pa nikom nista....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA