Ovih 10 stvari govore da si pravi navijač Mančester junajteda (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko ispunjavate ove uslove onda ste stvarno pasionirani navijač kluba koji ima najviše titula u Engleskoj

  • 2

Pravi fudbalski klub ne postoji bez navijača. Čak i najmanji klubovi, daleko na periferiji tabele, imaju svoje poklonike koje ih bodre i vole bez obzira na sve. O navijanju, posvećenosti određenom klubu, pa i maniji koja se dovodi u vezu sa fudbalom je bilo mnogo reči, ali postoji klubovi čiji navijači predstavljaju specifičnu supkulturu.

Navijači Mančester junajteda su u toj grupi. "Crveni đavoli" se izdvajaju humorom, duhom i nitima koje su duboko utkane u samu srž grada odakle dolaze. A sve njih obeležavaju neke univerazlne vrednosti.

Pasionirano sakuplje dresove

Pravog fana ćete prepoznati po tome što bi u slučaju, naravno nemoguće, situacije da mora da pokloni sve dresove iz kolekcije svojoj familiji – ne bi morali da peru ništa narednih nedelju dana. U tu kalkulaciju ne ulaze dresovi iz ograničenih serija i sa istorijskih utakmica!

Odlično barata istorijskim činjenicama

Iako običnim smrtnicima te činjenice ne moraju ništa da znače, a i najčešće nisu nimalo relevantne za istoriju fudala, pravi fan ih zna bolje od sopstvenog života! Evo malog testa za vas. Odgovorite na sledeća pitanja:

Koji igrač je postigao najviše golova u 2003? - Šta ti je majka poklonila za rođendan 2003?

Kako se zove bivša devojka Huana Mate? - Kako se zove tvoja bivša devojka?

Ko je bio trener Manchester Uniteda 1982. godine? - Kako se zvalo prvo obdanište u koje si išao?

Ukoliko znate više odgovora na pitanja iz prvog stupca, i vi spadate u grupu odabranih.

Odlazak na Old Traford je veće hodočašće nego odlazak kockara u Las Vegas

Pozajmice od prijatelja, keš krediti, štednja u slamarici. Sve su to minorne prepreke na putu za osvajanje "svetog grala" engleskog fudbala – prisustvo utakmici Mančester junajteda na domaćem terenu!

Foto: Promo Foto: Promo

Poseduje album Endija Kola

Podatak za Riplijevu ediciju "Verovali ili ne" – Endi Kol je početkom ovog veka izdao muzički singl koji muzički kritičari nisu baš lepo ocenili. Ali pravog fana ta mišljenja nimalo ne interesuju – on ima makar jedan neotpakovan CD (ako mu se onaj koji koristi ošteti), naravno MP3 mu je uvek u telefonu, a ne propušta priliku da pogleda i spot na Jutjubu.

Podrazumeva se da je Ser Aleks Ferguson – Bog

Ukoliko je fan rođen početkom osamdesetih (ili malo ranije), za njega je Aleks Ferguson najveći fudbalski genijalac koji je ikada hodao Zemljom. Sva prethodna dostignuća kluba su zanemarljiva, a o novima će se tek, možda, eventualno pričati.

Foto: Promo Foto: Promo

Pravi fan ceni ''trablmejkere ''

U fudbalu su često dobro prolazili igrači koji odstupaju od standardnog profila, a Mančester junajted je uvek bio dobar dom za takve legende. U prvom timu ekipe trablmejkera bi se sigurno našli Džordž Best, Erik Kantona i Roj Kin. Sva trojica su poznata po incidentima, povremenim tučama i karate udarcima, ali pre svega po stavu i humoru. I to toliko da su zaslužili film (Looking for Eric) i pozorišna drama (Kinov incident u Japanu).

Svakako poznaje "kodove"

Među pravim fanovima se nikad ne govori ''Man U'' nego isključivo Junajted, a oni koji su iz samog Mančestera posle utakmice odlaze čak do predgrađa Salford u čuveni pab Barton Arms (ekvivalent tome bi bilo da navijači Zvezde posle utakmice na pivo idu u Zemun). Ostali navijači uglavnom obilaze pabove blizu "stare dame", kao što su ''The Dukes'' ili ''Old Mine''.

Crvenim slovom u kalendaru obeležava utakmice sa Liverpulom

Ova dva kluba su veći rivali nego što mi mislimo. Veći i od Zvezde i Partizana, Hajduka i Dinama, ili Bebeka i Tife. U engleskoj kulturi, rivalstvo je nešto što se podrazumeva i ohrabruje kad treba, tako da je utakmica ova dva kluba još od početka 20. veka "veća od života" i ne propušta se. Neki od tih duela se posebno izdvajaju:

-  njihov poslednji duel 22. marta kad su "crveni đavoli" slavili sa 2:1

-  čuvena pobeda od 3:1 na utakmici održanoj 31. oktobar 1990. godine

-  a za mnoge fanove, najbolja utakmica ikad je četvrtfinale FA kupa 1999. godine!

Otvorio je Tviter nalog samo zbog omiljenog kluba

Fudbaleri Mančester junajteda, a i sam klub, veoma su aktivni na društvenim mrežama. Fanovi to rado koriste i direktno komuniciraju sa omiljenim igračima, koji im veoma često odgovaraju. Aktuelnog kapitena možete pratiti na: https://twitter.com/waynerooney

Zbog gledanja utakmice prekidaju se sve druge aktivnosti

Život se na kraju krajeva svodi na jednu činjenicu –za koji god klub da navijate, na kraju dana, kad se sve umiri, jedino je važno uživati u fudbalu i dobroj igri... naravno sa prijateljima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kamen Mudrosti

    29. april 2015 | 11:30

    vatreni sam navijac Man Utd-a al nikad i ni u kojem slucaju ne mislim da je SAF Bog. a da je najbolji trener svih vremena to jeste! a sve ostalo je tacno

  • mufc

    28. april 2015 | 20:22

    Glory glory Man Uniteeed!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA