Čim su počeli da gube beže iz Formule 1 i postavljaju uslove!

Nekada najdominantniji tim Formule jedan trenutno je daleko od vrha, a njihovi čelnici postavljaju ultimatum da će napustiti takmičenje ako ne dobiju bolji motor, ili ne uđu u saradnju sa Audijem

  • 3

Čelnici Red Bula zapretili su da će napusti Formulu 1, osim  ukoliko Audi ne uđe u partnerstvo sa njima, ili ne dobiju bolji motor od Renoa.

Nekada dominantna ekipa ''nabržeg cirkusa'' saopštila je da će izaći iz sporta kao vlasnik ekipe, ako ne budu u mogućnosti da koriste konkurentne motore, što bi značilo da dobiju bolji od Renoa, čije motore koriste bolidi Red Bula, ili da započnu saradnju sa Audijem.

- Ako ne budemo imali konkurentan motor u bliskoj budućnosti, onda ili Audi dolazi ili odlazimo - rekao je Marko Helmut  za BBC.

Ultimatum je stigao dok se tim još uvek bori sa Renoovim agregatima, koji tek treba da pokažu znake poboljšanja performansi od početka sezone.

Svakako da do promena ne došlo pre 2017. To znači da je pred Red Bulom još jedna teška sezona ukoliko Reno ne bude u stanju da ispravi svoju grešku iz ove sezone i za 2016. godinu i napravi konkurentniji motor.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Audi već ima mnogo iskustva u konstrukciji turbo motora iz trka 24 časa Le Mana. Ipak, za konstrukciju motora potrebnog za Formulu 1, potrebno im je najmanje 20 meseci da dizajnira, razvija i testira motor za debi na trci Formule jedan. To nije preterano dug period ukoliko umamo na umu da je Mercedes za svoj prvi hibridni motor za F1 potrošio oko 30 meseci na dizajn, testiranje i usavršavanje motora.

Red Bul je trenutno na 5. mestu u Formuli 1 u poretku konstruktora. Ispred njih su Mercedes, Ferari, Vilijams i Zauber. Danijel Rikardo je osvojio 11 bodova iz pet trka, dok je Danili Kuvajt osvojio samo dva.

Da li bi saradnja sa Audijem mogla da vrati Red Bul na vrh, saznaćemo najranije 2017. godine. Ukoliko pre toga ne napuste karavan zbog nedovoljno konkurentnog motora Renoa, kao što najavljuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ziz

    12. maj 2015 | 16:50

    Putuj igumane. Sta Ferrari treba da kaze za sve ove godine. Budite sampioni.Ko je sklopio ugovor sa francuzima, ko vas je terao? Treba znati i gubiti sampionski. Ovim ste pokazali da ste smesni.

  • Živorad

    12. maj 2015 | 17:33

    Putuj jarane, daleko zu kuca ;)

  • Strasko

    12. maj 2015 | 23:05

    Ne podrzavam ovo sto zeli red bull, ali i nikako mi nije zanimljiva F1 nekoliko prethodnih godina, pogotovo prosla i ova godina, sa disadnim mercedesima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA