Čelnici ASS objasnili Svetskoj federaciji zbog čega Kosovo ne bi trebalo da bude član IAAF

Čelnici naše atletike uporni da spreče trajni prijem Kosova pod okrilje Svetske federacije

  • 1

Atletski savez samozvane države Kosovo u arpilu je dobio status privremenog člana Svetske atletske federacije (IAAF), a uskoro će, već na narednom kongresu koji će krajem avgusta biti održan u Pekingu, postati i punopravni član - i to je neminovnost, uprkos velikim naporima Atletskog saveza Srbije da svim pravnim sredstvima spreči takav scenario.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, u društvu generalnog sekretara Slobodana Brankovića, u utorak je na tu temu putem skajpa razgovarao sa generalnim sekretarom IAAF-a Esarom Gabrijelom od koga je mogao čuti stav vodećih ljudi svetske atletike koji se ni za jotu nije promenio od dana kada su Kosovo primili pod svoje skute.

BRANKOVIĆ: Prijem Kosova u IAAF je apsurd

Prijem Kosova u IAAF je grubo kršenje statuta Svetske atletske federacije u kome se jasno kaže da ta organizacija neće primati nove članove posle 31.12.2005. godine.

To je zakon koji važi uvek i za sve, ali očigledno ne i u ovom slučaju...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako Kosovo nije član Ujedinjenih Nacija, to ne sprečava sportske saveze sa te teritorije da nađu svoje mesto u međunarodnim organizacijama. Podsećamo da je Kosovo od decembra punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

- Postoji stavka u međunarodnom pravu, što možete i da pitate vaše pravne savetnike, da ne postoji nijedna organizacija na svetu koja može da definiše koja je država nezavisna, a koja nije - jedan je od "argumenata" kojim se poslužio generalni sekretar IAAF tokom dijaloga sa čelnikom naše atletike.

Na konstataciju Jevrosimovića da će prijemom Kosova u IAAF i statut te organizacije morati da se menja, usledio je odgovor:

- Da, tako je. Ali, vidite, vođstvo IAAF gleda na Kosovo kao nezavisnu državu priznatu od strane međunarodnih sudova. Možda po vama to nije u redu i ja razumeme vaš stav, ali je to realnost. Vama preostaje mogućnost da uložite žalbu i tu nema nikakvih problema.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na nedavnim Evropskim igrama u Bakuu Kosovo je nastupilo samostalno. Niko iz naše delegacije nije uložio žalbu na prisustvo sportista sa "srpske teritorije" koji su defilovali pred očima predsednika države Tomislava Nikolića. I to je kao argument za prijem Kosova upotrebio visoki funkcioner Svetske atletske federacije.

- Video sam na ceremoniji otvaranja Igara članove olimpijskog komiteta, kompletnu ekipu Srbije, kao i predsednika vaše zemlje, ali i predsednika Rusije, koji su reagovali kao i svi kada su se kosovski sportisti pojavili. Niko se nije zvanično žalio. To je ono što sam video i što će biti uzeto u obzir. Vi imate pravo, kao član IAAF, da se žalite ako članstvo Kosova postane stalno, na narednom kongresu kada ćete dobiti priliku da se obratite.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako je srpska pozicija po ovom pitanju prakitčno bezizlazna, stav Jevrosimovića da je obaveza ASS da se usprotivi takvom scenariju.

- IAAF krši propise u ovom slučaju, jer je Kosovo i dalje deo Srbije i mi smo kao Savez snažno protiv toga. Iskoristićemo sve da ne dozvolimo da budu deo Svetske organizacije samostalno, već da i dalje budu kao deo Srbije deo IAAF. Predaćemo akte advokatima koji će razmotriti situaciju i videti koje korake dalje da preduzmemo, jer situacija nije čista. Razmišljamo i da se žalimo Međunarodnom sportskom sudu u Lozani, ali i to košta, a verovatno bi bilo uzalud - konsttaovao je Jevrosimović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovo je Srbija

    7. jul 2015 | 20:03

    Kosovo je Srpska Pokrajina i sastavni deo Republike Srbije. Ja mislim da je to dovoljan razlog zasto treba reci NE vestackom Kosovu. Kosovo je Srpska Pokrajina, Kosovo je deo Srbije. Kosovo je uvek bilo i uvek ce biti sastavni deo Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA