Boris Tadić spasio Partizan i Zvezdu!

Doskorašnji predsednik poslao sadržajno pismo Mišelu Platiniju sa molbom da poštedi najbolje srpske klubove

  • 5

Partizan i Crvena zvezda su se kroz iglene uši provukli pred finansijskim disciplincima UEFA i za dlaku izbegli suspenziju iz svih evropskih takmičenja, naročito "crveno-beli". Međutim, da sve protekne u najboljem redu, između ostalih, pobrinuo se i doskorašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Dan posle sastanka u Nionu, jasno je da je pozadina svih molbi i želja sadržajno pismo kanidadata za predsednika Srbije Mišelu Platiniju, prvom čoveku UEFA, kojeg je iskreno zamolilio da se ne čini nepravda najvećim srpskim klubovima.

Pismo vam prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Platini,

Obraćam Vam se povodom mogućnosti da najpopularniji srpski fudbalski klubovi ne dobiju ove godine licencu za takmičenja UEFA.

Poznato mi je da je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije kao i fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i da im prete veoma oštre kazne, uključujući i isključenje iz evropskih takmičenja.

Želim da istaknem da veoma poštujem politiku UEFA koja je vezana za principe finansijskog fer-pleja kao i vašu ličnu borbu protiv huliganizma, rasizma i drugih štetnih pojava u fudbalu. O tome smo razgovarali prilikom zajedničkih sastanaka koje smo imali u Beogradu. Ceneći Vaš autoritet i sportske principe koje propagirate, želim da Vas zamolim za razumevanje za položaj u kojem se srpski fudbal nalazi. Molim da se Crvenoj zvezdi i Partizanu pruži šansa da u narednom periodu izmire svoja dugovanja.

Srpska vlada je učinila mnogo za razvoj fudbala u Srbiji. Finansirali smo velelepnu Kuću fudbala i investirali smo više od 30 miliona evra u rekonstukciju deset stadiona. Usvojili Nacionalnu strategiju za razvoj sporta u Srbiji, novi Zakon o sportu, i izmene i dopune Zakona o borbi protiv nasilja na sportskim priredbama. Usvojili smo posebnu strategiju za borbu protiv huliganizma u sportu, tako da se više desetina najopasnijih vođa ekstremnih navijačkih grupa procesurira pred nadležnim sudovima.

Posledica našeg rada bi isključenje naših klubova iz takmičenja UEFA imala veoma teške efekte na razvoj sporta u Srbiji. Isključivanjem FK Crvena zvezda ili FK Partizan iz takmičenja UEFA, ovi klubovi bi bili dovedeni u zaista nezavidnu situaciju i ne bi uspeli da se finansijski konsoliduju i da plate postojeće obaveze. Zato Vas i molim da umerenijom, uslovnom kaznom, pomognemo dalji razvoj srpskih klubova kako bi im omogućili da reši svoje finansijske obaveze.

Verujem da ćete razumeti moju zabrinutost, kao i moju iskrenu želju da pomognem dalji razvoj fudbala i sporta u Srbiji. Vlada Republike Srbije će nastaviti da pomaže svojim klubovima i nacionalnom savezu da reše probleme koje imaju, kao i da vrši monitoring nad njihovim izvršavanjem obaveza.

Želim da istaknem da imam velike planove kada je razvoj sporta u Srbiji u pitanju. On se sastoji iz daljeg ulaganja u sportsku infrastrukturu - stadione i dvorane, jer želimo da naši klubovi i reprezentacije imaju uslove za rad. Srbija će pokušati da u narednom periodu bude organizator većeg broja evropskih sportskih takmičenja. Vratićemo sport kao obavezni predmet u škole, ponovo uspostaviti školska takmičenja i finansirati besplatne škole za decu među kojima će biti najzastupljenije škole fudbala.

Za razvoj naših planova veoma nam je važno da naši najbolji fudbalski klubovi igraju evropska takmičenja, da se razvijaju i da postanu stabilni. Zato vas molim za razumevanje za njihove trenutne finansijske teškoće i uveravam vas da ćemo sve učiniti da im pomognemo da ih reše.

S poštovanjem, Boris Tadić.

(Telegraf.rs / Izvor:  Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    2. maj 2012 | 10:10

    Povračaču

  • Pera Božić

    2. maj 2012 | 10:57

    Borise, mi retardirani iz doma za decu ometenu u razvoju ti se zahvaljujemo što si spasio naš fudbal i glasaćemo na izborima za tebe i Đilasa. PS. Sudeći po ovom pismu koje si poslao izgleda da nismo samo mi ovde u domu retardirani. Živela Evropska unija, demokratija i Amerika a najviše da nam živi Boris tadić spasitelj.

  • Niggro

    2. maj 2012 | 10:29

    povracacu , lepo kaze "ja" . cisto proseravanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA