Moramo ozbiljno da pričamo o tom klubu (FOTO)

Klop i Kop, ali i decenije duha koji se uvukao u zidine Enfilda

  • 25

Daleko da je čudesna eliminacija Dortmunda došla tek tako, fanatčnošću jednog tima, njegove grupe igrača. Ne, Liverpul je još jednom potvrdio da zidine Enfilda i grb koji igrači nose na grudima očigledno imaju neku fudbalsku moć koja se prenosi.

I nije bitno da li svaki put donosi trofej. Donosi duh i veru u fudbal (oprostite na dosadnom izrazu).

NE DA NAM DA ODRASTEMO

Liverpul vas, kojoj god da generaciji pripadate bar jednom u 5 ili 10 godina vrati na ono osnovno u fudbalu. Golovi, uzbuđenje i pošalje poruku – ovaj sport je izmišljen da bi dizao adrenalin i rušio očekivanja, fizike.

Liverpul takođe uspe da u periodu kada skoro 30 godina ne može da primiriše tituli u Premijer ligi odigra kultne mečeve koji nam vrate serum fudbala pod kožu, čim počne da isparava, kada čujemo za pojavu nekih novih timova koji će petro dolarima za 2,3,4 godine bez problema stići do polufinala Lige šampiona, možda je i osvoje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

KLOP I KOP

Nema potrebe ovde da se piše ko je i šta je Liverpul. Pogotovo neću ja, kome crveni i nisu nikada bili klub zbog kojeg se i tiket ponovo ispisivao, a kamoli organizovalo vreme na TV-u. Ali, Istanbul i ono čudo protiv Milana 2005. godine, pre toga Alaves i onih (5:4) čudnovatih devet golova u Dortmundu za trofej UEFA kupa 2001. godine. Sad ovo, Lovren, Klop i grupa ponovo otpisanih, ali zagriženih igrača fudbala koji su za 25 minuta napravili šou pred svojim Klopom i “Kopom”, i ponovo naterali urednike širom sveta da uživaju u kretaivnosti dok su smišljali naslovne strane.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U Liverpulu postoji nešto. Uvuklo se pre više od sto godina u zidine Enfilda i ne odlazi. Mnogi bi pokušali da prepišu recept, ali ne ide.

Recimo Sevilja. Klub rekorder po broju evropskih trofeja u Ligi Evrope, a navijači (izuzev njihovih) ne mogu da ih smisle. Ne osećaju ništa. Liverpul kad u četvrtfinalu evropskog takmičenja (nikakav garant trofeja) napravi ovakav meč i pobedu, i zagriženi navijači Mančester junajteda, Partizana, Zvezde, Juventusa… ne ostaju ravnodušni.

Uostalom, zar mislite da trener kakav je Jirgen Klop tek tako odlučuje da dođe u Liverpul koji još nije bio šampion Premijer lige. Ne, to je ono sa vrha, iz naslova. To vuče i zove. i jače je od saznanja da treba od Milnera, Lalane i Lovrena da napraviš pobednički tim. Koji će i kada je bušan kao sir da za poluvreme spakuje nemačkom timu 4 komada i tako na najlepši način pozdravi nebeski kop nastradalih sa Hilsboroa, kojima je odata počast uoči meča sa Borusijom.

Liverpul je raritet, neka vrsta porodičnog medaljona koji se prenosi generacijama. Ponekad prašnjav i sakriven, ali uglavnom ponosnog sjaja na grudima. I traje. I čuva se.

Uključite se i vi. Da li navijate za Liverpul ili ne, nebitno je. Hoćemo stav, hoćemo vaše rečenice koje će definisati fudbalsku alhemiju koja se redovno dešava na Enfildu. Komentari ispod teksta plaču za dobrim rečenicama.

(S. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vr.

    15. april 2016 | 09:51

    Na sve napisano nema se šta dodati, ali gde su tu baklje, petarde, dimne bombe.... da bi atmosfera bila " lepša" nego "samo" grlo, dlanovi i šalovi. Tome ste krivi i vi novinari kada kažete za naše slučajeve da je predivna atmosfera i divan ambijent zbog kojih se prekida utakmica, a huligane i kriminalce nazivate navijačima.

  • Shone

    15. april 2016 | 13:21

    Imam 48 godina. U fudbal sam se zaljubio sa 5, 6, 7 godina, ne secam se precizno, zbog Liverpula. Kasnije, i mnogo kasnije, sve sto sam saznavao o ovom klubu, i sve sto se dogadlalo, preraslo je puki fudbal. Liverpul je stanje uma.

  • Bojbasa

    15. april 2016 | 09:47

    Nema niko to sto ima Enfild jednostavno momci koji nemaju mentali sklop takav da vole klub a ne samo da su tu zbog para se nikad nisu ostvarili u Liverpulu...a sa Klopom nema coveka koji ih bar ne simpatise...meni su gotivni...ziveo fudbal

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA