POKAZAĆU CELOM SVETU KOLIKO VREDIM: Ovako je Dudaš najavio povratak posle operacije, a 2 godine kasnije osvojio je bronzu!

Od teške povrede i operacije do medalje na EP! Ovako se kalio pobednički duh Mihaila Dudaša

  • 7

Veliki povratak Mihaila Dudaša na evropsku scenu! Osvajanjem bronzane medalje na EP u Amsterdamu, srpski desetobojac je obradovao naciju i, pre svega, pokazao da su njegove izjave iz 2014. godine imale težinu.

Jer, te 2014. godine Dudaš je imao operaciju Ahilove tetive i oko godinu i po dana se nije takmičio.

- Biću jači i brži i pokazaću celom svetu koliko vredim - rekao je Dudaš neposredno pre operacije i ''iščeznuo'' sa sportskih borilišta.

Nije mu bilo lako. Kao i svakom sportisti kog povreda spreči da radi ono što najviše voli. Ali, Dudaš nije zaboravio šta je rekao pre odlaska na operaciju. Kraj 2015. godine dočekao je na pripremama u Južnoj Africi kada je podvukao dva takmičenja - Olimpijske igre i EP u Amsterdamu.

- Cilj u 2016. godini se račva na dva podjednako važna takmičenja - Evropsko prvenstvo u Amsterdamu i Olimpijske Igre u Riju. Prvo na redu je Evropsko gde želim da 'naplatim' četvrto mesto iz Helsinkija, a posle u Rio idem rasterećeno. Ukoliko poklopim svoje lične rekorde na svim disciplinama, biću u mogućnosti da ostvarim svoje ciljeve - rekao je tada Dudaš.

Kada se vratimo unazad skoro sedam meseci, jasno nam je da ovaj rezultat na EP ne bi došao da Dudaš nije bio disciplinovan u Africi - jedi, spavaj i treniraj.

Nakon tri meseca priprema u Africi, srpski desetobojac je umnogome popravio svoje bacačke i trkačke sposobnosti, ali i samopouzdanje. Kao da je tada predosetio da će par meseci kasnije osvojiti medalju.

- Siguran sam da će ova godina biti onakva kakvu sam poželeo na početku. Šansu za neuspeh ću smanjiti na minimum, a vi se pripremite za novi državni rekord i ozbiljno navijanje tokom cele sezone - rekao je Dudaš.

Prvo takmičenje je bilo u novootvorenoj atletskoj dvorani gde je zabeležio lični rekord u skoku s motkom i rekord sezone u kugli.

- Veoma sam ponosan što smo napokon sagradili dvoranu koja, kako kažu, daje snagu za ''lične rekorde''. Čestitam ASS i predsedniku istog Veselinu Jevrosimoviću na konačnoj realizaciji ovog projekta. Siguran sam da će ova hala svojim postojanjem doprineti osvajanju novih medalja na velikim takmičenjima - istakao je srpski desetobojac.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Potom je usledio sedmoboj gde je osvojio 6.015 bodova - to je trenutno bio 7. rezultat na svetu i 4. u Evropi. Pripreme za EP i OI nije ''smetnuo s uma'' i otputovao je u Oman odakle je ''produžio'' ponovo u Afriku.

Rezultat nikako nije mogao da izostane i došao je u ''njegovom'' Novom Sadu. Ispunjena norma za OI i 8.174 boda na državnom prvenstvu u desetoboju u Novom Sadu.

- Koliko god da teško izgleda put do cilja, nikad ne odustaj. Kad je teško, baš tad stisni zube i pokaži u šta veruješ - rekao je Dudaš posle Novog Sada i praktično preslikao svoju trku na 1.500 metara koja mu je naposletku donela bronzu na EP.

S nestrpljenjem je očekivao da se nađe na terenu u Amsterdamu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Još samo nekoliko dana nas deli do EP. Završili smo sve pripreme koje su bile potrebne. Sa sigurnošću mogu reći da sam spreman i da ću uživati u takmičenju. Spreman sam da na takmičenju pomerim granice, ali pre svega je za mene uspeh već postignut - istakao je Dudaš na svom Fejsbuk profilu, a zatim je usledio osvrt na onu tešku povredu:

- Završili smo poslednji bitni trening pred EP koje će se održati za malo više od nedelju dana u Amsterdamu. Mogu da kažem da se, iskreno, već osećam kao pobednik jer sam iz bitke sa povredom i ogromnim padom rezultata, opet došao u poziciju da se borim sa najboljima na svetu. Bez podrške mojih najbližih ne bih to uspeo, i zato ću se u ime svih nas boriti na predstojećim takmičenjima.

I borio se. Za sebe. Za svoje najbliže. Za Srbiju...

Evropa mu se poklonila i aplaudirala u Amsterdamu, sada je red da to učini i svet na OI u Riju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. jul 2016 | 21:57

    Bravooo, nas Supermene. Hvala puno za veliku radost. Srbija se ponosi sa tobom!

  • Dr. za rock and roll

    7. jul 2016 | 21:26

    Srecno ti bilo lafe!!!! Dace bog i sav tvoj znoj da zasias . Sve najbolje i teraj do kraja kad si zato rodjen.

  • Jasmina

    7. jul 2016 | 22:45

    Bravooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA