≫ 

Ko sve leti iz Partizana posle debakla na početku sezone?

Optimisti će na eliminaciju ovako gledati: Poljaci su samo usputna, bolna, ali neophodna stanica ka konačnom cilju - tituli i plasmanu u Ligu šampiona naredne sezone (pod uslovom da postoji zdravorazumski rezon u klubu, i zajedništvo), a pesimisti će, kao i uvek, odmah terati Tomića, igrače, Upravu... Među kojima ste vi?

  • 57

Sezona Partizana 2016/2017. već ima sve predispozicije da se nazove "propalom" (još jednom) zbog instant eliminacije iz Evrope, konkretno iz 2. kola kvalifikacija Lige Evrope.

Zaista, malo ko se tome nadao i baš zato je neuspeh (nije poraz, jer Partizan nije izgubio u 210 minuta bitke sa "mesarima" iz Zaglembja) teško pao svim iskrenim navijačima kluba iz Humske, naravno, najviše igračima i članovima stručnog štaba pre svih.

>>> Koliko je Partizan mogao da zaradi da nije (ovako rano) ispao iz kvalifikacija?

Međutim, ko kaže da je ovo katastrofa, taj je, izvinićete, sa fudbalom još uvek na VI, i nema baš mnogo dodirnih tačaka sa terenom, igrom i sportom kao nadmetanjem. Floskula "lopta je okrugla" u ovoj priči konačno dobija pun smisao. Kao i svaki poraz kod nas što se doživljava, i eliminacija Partizana se, bez ikakvog povoda, shvata kao nešto tragično, strašno, neverovatno, jadno, tužno... Da li je?

Koliko god sad mnogi veličaju Poljake, utisak je da je prošao srećniji, ne i bolji tim, i tačka. Nema dalje. Sad je to apsolutno besmisleno, ali ne sme se zaboraviti stanje blage euforije među Grobarima koje je vladalo posle prve utakmice zbog poletne, napadačke i, zašto to ne reći - superiorne igre Partizana, kada su Poljaci delovali kao nižerazredni tim i skučeni u krilo svog golmana čekali nokaut koji se, nažalost, nije desio.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

NEUSPEH JESTE, KATASTROFA NIJE

Dakle, Partizan ume, Partizan može. Partizan će biti bolji. Pa, čemu onda ovoliki "hejt"?

Optimisti će na eliminaciju ovako gledati: Poljaci su samo usputna, bolna, ali neophodna stanica ka konačnom cilju - tituli i plasmanu u Ligu šampiona naredne sezone (pod uslovom da postoji zdravorazumski rezon u klubu, i zajedništvo), a pesimisti će, kao i uvek, odmah terati Tomića, igrače, Upravu... Među kojima ste vi?

>>> Impotentnom Partizanu se ovo nije dogodilo 19 godina!

Obeshrabreni epilogom beogradskog meča crno-beli su otputovali u Lubin i tamo odigrali u neprepoznatljivom maniru, bez prave reakcije na grubost Poljaka, bez autoriteta u igri, posebno na sredini terena, čime je obesmišljena uloga Nikole Đurđića i tako dalje... Mogli bismo do sutra o manama u igri crno-belih u Lubinu i zbog čega je naš tim odigrao kako je odigrao. Ali, da se obrukao - pa, ne bismo rekli. Treba biti kritičan, sagledati sve aspekte eliminacije, ali neosnovano bacati "drvlje i kamenje" ka igračima i Tomiću, ne ide...

Partizan niti je izgubio 3:0, 5:0, niti je ispao od tamo nekih sa Gibraltara (kad smo već kod toga, Seltik je izgubio od tima iz Gibraltara pa nisu letele glave), niti je, na kraju krajeva, izgubio meč.

Foto: partizan.rs Foto: partizan.rs

ŠTA DALJE - KO IDE, KO OSTAJE?

Za prosutim mlekom, znamo svi, ne treba kukati, pa je tako sada u Partizanu najvažnije da što pre zaborave ovaj poraz i krenu svom snagom u napad na titulu. Na kraju krajeva, na tom putu imaju samo jednog konkurenta, pa im je taj cilj tim pre vrlo dostižan. A, i neće imati obaveze u Evropi, pa će im fokus ka domaćim zadacima biti maksimalan, a to nije mala stvar. Eto već jednog pozitivnog pogleda na eliminaciju.

E, sad, pitanje je samo sa kojim timom će Partizan nastaviti sezonu? To je sada od krucijalne važnosti. Kao i to da li će Ivan Tomić dobiti poverenje da nastavi da obavlja posao koji obavlja, mada ga čaršija ga, može se čuti, već tera.

>>> Trener Zaglembja: Dominirali smo protiv Partizana u svakom pogledu

Što se tiče igračkog kadra, već je otišao Bandalovski i treba mu naći zamenu, na izlaznim vratima je i Božinov, priča se o prodaji Saše Lukića (Torino), o transferu Brašanca se takođe spekulisalo na početku prelaznog roka, a ni Nemanja Mihajlović nije van priča o prodaji koliko god da je bitan igrač. Realan je i odlazak Balažica. Alena Stevanovića takođe.

Za očekivati je i da još neko novo ime stigne u Humsku.

Takođe, ne treba zanemariti ni finansijski aspekt eliminacije, jer iako Liga Evrope nije takmičenje od kojeg se živi na "zelenoj grani", poraz u Lubinu će svakako uticati na to da projektovani priliv UEFA novca na koji su računali u Partizanu, sada moraju da nadoknade na neki drugi način, a tu opet dolazimo do prodaje igrača, koja je neminovna.

Dakle, mnogo posla sada je na aktuelnoj Upravi koja i sama ima svoje probleme, jer joj polako ističe rok, ali sve to je sada minorno u odnosu na odgovornost koju mora da preuzme kako bi se ekipa konsolidovala i kako bi Tomić (ili njegov naslednik) na okupu imali respektabilnu ekipu kadru da ispuni gore navedene ciljeve.

Evro neuspeh u Poljskoj nije ubio Partizan, jer bilo je mnogo bolnijih i težih, a može ga samo ojačati. Posle kiše dolazi sunce, kako kaže pesma, "iznad Humske ulice"...

Najvažnije sportske vesti za 22. jul

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djoz

    22. jul 2016 | 16:53

    Mi smo medju pesimistima i želimo da nas odmah napuste Tomić, Vazura, Iliev i ostali. Ja dok ovi ne odu gledam samo KK Partizan. Šta treba da gledam Tomića protiv BAČKE, čoveka koji nas uništio svojim neznanjem. Ja potpisujem, najgori trener u zadnjih 10 godina u Partizanu!!!

  • liverpool

    22. jul 2016 | 16:46

    Ovaj tekst kao da je pisao navijač zvezde, još će telegraf da sudi šta je katastrofa a šta ne. Cela uprava zbogom, odma!!!

  • Zoks

    22. jul 2016 | 16:48

    Lepo vam je rekao pre koji dan Bjeković. Katastrofa od "pojačanja"! Ekipa skromnog znanja a trener početnik koji površno poznaje fudbal. Sportski direktor Ilijev običan diletant ! Jednom rečju UŽAS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA