Ko osvoji medalju u Riju, ne mora u vojsku!

Sportisti Severne Koreje ne dobijaju novac za osvajanje medalja na OI, ali imaju veliku privilegiju

  • 5

Sve zemlje sveta nagrađuju svoje sportiste za osvajnje medalje na Olimpijskim igrama. Međutim,  sportisti Severne Koreje za razliku od mnogih drugih neće imati materijalnu premiju za osvajanje medalje.

Oni će imati drugi motiv da osvoje odličje. Jer ko dođe do pobedničkog postolja biće oslobođen vojne obaveze.

>>> HRVATI LJUTI NA VUČIĆA: Zašto srpsko zlato vredi tri puta više od hrvatskog?

Vojni rok u Severnoj Koreji traje za muškarce 10 godina, a za žene sedam.

Inače, vojni rok je obvezan, a u vojsku se mladići i devojke upisuju nakon srednje škole. Oni koji odu na studije, obično vojsku 'odrađuju' nakon završetka školovanja, pri čemu osobe sa univerzitetskom diplomom mogu dobiti pet godina vojnog roka, dok oni koji su dobili titulu inženjera ili su pohađali neki naučni studij, u vojsci ostaju svega tri godine.

Jedna od velikih poteškoća tokom vojnog roka jeste to što moraju da trpe glad. Vojnici u specijalnim jedinicama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krompira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili pirinčem.

Foto: Guliver/Feng Li/Getty Images) Foto: Guliver/Feng Li/Getty Images)

Veoma velika motivacija da se osvoji medalja na Igrama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale 11

    1. avgust 2016 | 12:41

    E,ovo za krompir,kukuruz i pirinač,ste preterali! Dobro je da niste napisali da jedu kukurzovinu i šapurike! U svakoj vojsci se vodi racuna o ishrani vojnika,jer je to veoma bitan segment. Ako ti je vojnik gladan,od njega nema ništa za očekivati da uradi valjano. Doduše,ne znam kakvo je stanje kod nas,u vezi toga,al verujem da je dobro. Znam da to nije mamina kuhinja,al sve se to da pojesti. Nikome nisu oči pobelele od toga...

  • Nišlija

    1. avgust 2016 | 10:48

    Sad smo ga nadrljali. Ako ovo pročitaju Vučko i Diković.

  • Ja

    1. avgust 2016 | 10:10

    Tako bi i ja kod nas uveo vojni rok! Odma bi bili bolja nacija, a ne ovako, vise se ne zna ko je musko a ko zensko! Muskarci poceli da se depiliraju a zene da se briju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA