EKSKLUZIVNI INTERVJU SA LUISOM HAMILTONOM: Šampion F1 otkriva tajne iz garaže Mercedesa i kako se priprema za trke

TopSpeed Telegraf imao je čast da razgovara sa aktuelnim šampionom Formule 1

  • 2

TopSpeed Telegraf je posle trke za Veliku nagradu Austrije imao čast da uradi ekskluzivan intervju sa Luisom Hamiltonom, trostrukim šampionom Formule 1, aktuelnim prvakom i trenutno vodećim u tekućoj sezoni ''najbržeg karavana na svetu''.

Britanac je otkrio neke detalje iz garaže Mercedesa i kako funkcioniše najmoćniji tim Formule 1, kao i kakav odnos ima sa najvećim rivalom i klupskim kolegom Nikom Rozbergom, sa kojim je i tokom ove sezone imao ozbiljne incidente na trkama.

Kako se pripremite za trku, odnosno da li imate neku posebnu rutinu ili pokušate i ponešto novo?

- Za mene je najvažnije da budem fizički i psihički spreman. A onda dolazi rad sa ekipom. Generalno, tim se dosta oslanja na podatke koje već imamo, ali i one dobijenih iz simulatora. Potom, sledi čitav niz sastanaka na kojima se bavimo strategijom tokom vikenda, pogotovo onom u samim kvalifikacijama i trci.

- A tu se stalno nešto menja, jer istovremeno pratimo sprovođenje našeg programa u jednoj realnoj situaciji u kojoj se ponekad menjaju i pravila, ali i vremenske prilike, pa to utiče, recimo, na potrošnju guma i ostalale parametre. Dakle, postoji procedura koju sledimo, ali ona je stalno podložna promenama, jer u F1 je potrebno da se brzo prilagođavate novim okolnostima.

Foto: Martin Candir, TopSpeed Foto: Martin Candir, TopSpeed

Čini mi se da ove godine niste baš uvek bili zadovoljni strategijom koju je tim izabrao za Vas?

- Svako ima svoje lično mišljenje o nekim stvarima i događajima. Tako se i moje ponekad ne poklapa sa onim koje imaju ljudi u timu. No, pretpostavljam da nam je svima zajedničko jedno, a to je želja da pobedimo! Zato ako se i dogodi neka greška, pre nego što reagujem, volim da imam sve informacije, kako bih stekao kompletnu sliku.

Šta očekujete od promene pravila u 2017. godini?

- Bolidi će izgledati sasvim drugačije i čini da je ova promena pravila dobra, mada sa nekom konačnom ocenom treba sačekati i videti kako će sve to izgledati u praksi! Naravno, očekujem da i ovaj put bude onih koji će se bolje snaći u novim okolnostima, a sigurno će biti i dosta konfuzije, pogotovo na samom početku sezone i kada počene usavršavanje tih novih bolida. U svakom slučaju, biće interesantno.

Koji period iz istorije F1 Vam je najdraži?

- Mislim ona druga polovina 80-ih godina prošlog veka. Posebno 1988. godina. Bio sam u prilici da vozim bolid koji je vozio Sena, upravo iz te sezone, i svarno mi odgovara. Osećaj je zaista neverovatan i mnogo mi se dopao.

Foto: Wikipedia/AlexJ Foto: Wikipedia/AlexJ

Šta mislite, da su Vam merili vreme i koliko ste brzi, kakav bi rezultat postigli?

- Mislim da nije realno praviti takva poređena. To su dva sasvim različita vremena, dve sasvim drugačije epohe. F1 se od tada mnogo promenila i zaista ne znam kako bih je ja snašao u tom vremenu, ali ni kako bi moje kolege iz tog doba danas prošle ovim bolidima. I to nikada nećemo saznati jer dolazimo iz dva različita sveta, odnosno iz dva različita vremena!

Rozberg je imao zanimljivu konstataciju nakon svoje četiri pobede na početku sezone i prednosti koju je ostvario, kada je rekao da to ništa ne znači, pogotovo kada je glavni protivnik neko poput Vas. Uprkos svim nesporazumima, čini mi se da postoji obostrani respekt i uvažavanje između vas, zar ne?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Hmmm… Da! Mi smo kolege vozači i deo smo istog tima. I logično je da se uvažavamo. Mislim da je obostrani respekt uvek postojao, jer se veoma dobro poznajemo. Tačno znamo koje su prednosti i slabosti onog drugog, ali to ne moraju i ostali da znaju. On poštuje mene i ja ću poštovati njega, a na stazi ćemo već videti ko je brži. Važno je samo da borba bude fer i korektna.

Da li postoji neko takmičenje u auto-moto sportu u kojem bi voleli da učestvujete, možda kada završite karijeru u F1?

- Ne! Moj san je bio da osvojim tri titule svetskog šampiona i on se ostvario. Sada želim i četvrtu… Još uvek želim da pobeđujem i sve ovo vidim kao novi, veliki, izazov. Budući da je ove godine sve to još teže učiniti, biće mi još draže da u tome uspem.

Foto: Guliver/ Dan Istitene/Getty Images Foto: Guliver/ Dan Istitene/Getty Images

- I trenutno sam potpuno fokusiran na F1 i nemam želju da se dokazujem u nekom drugom sportu. Istina, volim MotoGP trke, ali kada ovde završim karijeru, biću suviše star na bi tamo bilo šta počeo. Probao sam i NASCAR i WRC automobile, ali nekako nemam želju da nastupam u tim takmičenjima. F1 je sam vrh automobilskog sporta i trenutno me samo to interesuje, mada ne isklučujem mogućnost da za šest ili sedam godina probam i nešto drugo…

Kompletan intervju pročitajte OVDE na TelegrafTopSpeed.

(Zoran Živkov)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA