≫ 

DOMINACIJA MILORADA MAŽIĆA: Čovek koji je ukrotio i Ronalda i Mesija!

Srpski sudija pokazuje autoritet i ne preza od fudbalskih superzvezda

  • 17

Milorad Mažić odavno je prevazišao granice domaćeg fudbala, za razliku od naših klubova. Deo je najvećih spektakla Lige šampiona, Evropskog prvenstva i Mundijala, delegira se za najveće utakmice sa dobrim razlogom. To je potvrdila i arbitraža na utakmici Barselona - Mančester siti (4:0), na kojoj je srpska sudijska četvrtka dovela suđenje na nivo savršenstva.

Ne treba zaboraviti, naravno, doprinos Milovana Ristića, Dalibora Đurđevića, Danila Grujića i Nenada Đokića, koji su ulili poverenje Mažiću, arbitru sa odavno izgrađenim stilom u Evropi. Hladnokrvnost, nepristajanje na rasprave i kompromise sa vrhunskim igračima koji često pokušavaju da zloupotrebe reputaciju, nešto je na šta su već svi navikli, i u Realu, i u Barsi, Junajtedu...

Foto:Privatna arhiva/Telegraf Foto:Privatna arhiva/Telegraf

Veliko "vatreno krštenje" imao je 2012. u grupnoj fazi Lige šampiona, sudeći Barselona - Spartak Moskva (3:2), a već u istom ciklusu takmičenja arbitrirao je na duelima Mančester junajted - Braga (3:2), Dortmund - Siti (1:0), da bi novo priznanje dobio delegiranjem za osminu finala između PSŽ-a i Valensije.

>>>Mažić nije progledao kroz prste Kolarovu: Evo zbog kojih situacija navijači Sitija napadaju našeg sudiju! (VIDEO)

>>>Bravo: Nisam imao sreće kod Mažićevog isključenja

>>>Rekorder Mesi dao tri gola Sitiju, Mažić isključio dvojicu! Het-trik upisao i Ozil protiv Ludogoreca!

Tada se već dobro etablirao u klupskom takmičenju, onda je na red došao najveći izazov, jer se ništa ne može meriti sa Mundijalom. U Brazilu 2014. nije dobio malu čast, štaviše, određen je za arbitra meča Nemačka - Portugal (4:0), u kom je imao klopku zvanu Kristijano Ronaldo.

Bez problema je dao crveni karton Pepeu, a onda nekoliko puta nije dozvolio Ronaldu da ga isprovocira, naročito kada je dosudio penal za Nemačku.

Svi su oni različitih karaktera i imaju krajnje profesionalan odnos prema sudijama. Što se tiče tog odnosa, morate podvući jednu liniji uzmeđu vas i njih koji su lideri svojim timovima. Ako to ne rešite na početku onda imate sukob. Ne samo sa njima, nego i sa ostalim igračima, stručnim štabom, publikom – rekao je jednom prilikom Mažić, koji je bio među kandidatima da sudi finale Evropskog prvenstva, ali se isprečio Portugal.

U konkurenciji za finale bili su Kasai, Klatenburg i Mažić, kome Portugalci još ne "praštaju" suđenje sa utakmice Mundijala. UEFA nije želela da rizikuje, ali je u Evropskoj kući fudbala odavno svima jasno da je prošlo vreme kada se smelo postaviti pitanje "ko je taj sudija iz Srbije i odakle mu pravo da deli kartone najvećim zvezdama".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iza sebe Mažić ima i pet operacija kolena, što ga ne sprečava da pokazuje sjajnu fizičku spremu i šparta brže od pojedinih srpskihn superligaških igrača u najboljim godinama.

Arbitar iz Vrbasa se bez ikakvih problema uključivao u jurnjavu sa Mesijem, Nejmarom i ekipom kako bi iz što bolje pozicije sagledao najvažnije situacije u toku mečeva, tako je i bilo u sredu na Kamp Nou. Imao je pune ruke posla, pokazao četiri žuta i dva crvena kartona, ali ni u jednoj situaciji niko nije imao mnogo stvari da prigovori, osim protokolarnih i teatralnih pokušaja da se ubedi u suprotno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Mažić je često bio na udaru engleskih medija, tradicionalno ekstremno pristrasnih kada su njihovi klubovi i reprezentacija u pitanju. Napadali su ga za suđenje Sitiju i "gordom albionu", a posle debakla "građana" u Španiji nisu ni zucnuli. Nisu ni smeli, preostaje im da se pozabave neuspesima svojih klubova u Evropi, Mažić će nastaviti u svom stilu da hladnokrvno gleda sve aktere, ne razmišljajući da li na njihovim leđima piše Ronaldo ili Mesi.

(B.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hhh

    20. oktobar 2016 | 14:36

    Ja kao žensko naravno pojma o fudbalu nemam ali mi se veoma svidelo opisivanje našeg sudije.Bravo i svaka čast.:)

  • SM

    20. oktobar 2016 | 15:25

    Odlicni sudija Mazic !

  • Nole

    20. oktobar 2016 | 17:24

    Skoro nisam video perfektnije sudjenje na nekoj utakmici ovakvih timova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA