≫ 

"NOVAK JE OČEKIVANO PODBACIO": Otkriveno da je Đoković VEĆ na putu da opet hara tenisom!

Sve je krenulo od osvajanja Rolan Garosa, objasnio je priznati psiholog

  • 27
Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Mnogi su se pitali kada će doći kraj periodu dominacije u kom Novaku Đokoviću niko ništa nije mogao. Turbulentna sezona na izmaku je pokazala da stvari mogu da se promene, čak i slučaju čoveka koji je osvajao sve četiri gren slem titule u nizu, posle pet decenija u istoriji tenisa.

On je i dalje samo ljudsko biće, komentarisali su teniski stručnjaci u momentima kada je Endi Mari topio Novakovu prednost od 8.000 bodova, i na kraju preuzeo prvo mesto na ATP listi od Srbina.

Kada je osvojio taj toliko željeni Rolan Garos, Đoković je ušao u period krize u kom su se mnoge stvari okrenule protiv njega, pogotovo zbog povreda i privatnih problema sa kojima je trebalo izaći na kraj.

>>> Legenda tenisa brutalno napala Novaka: Ima 300 miliona na računu i psihičke probleme!

Pred završni Masters u sezoni u Londonu, Novak deluje dosta bolje.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Badri Narajanan, priznati sportski psiholog ili kako se to moderno naziva "mentalni trener (mental coach)", analizirao je u kom stanju se Đoković našao posle osvajanja Rolan Garosa.

- Fenomenalno je šta je Novak uradio u prethodnih nekoliko godina. Teško je da uvek budete na najvišem nivou i da pobeđujete sve pod ovim Suncem. Uvek je znao da nađe rešenje za problem i da pobedi u raznim situacijima. Osvajanje Rolan Garosa je bio ogroman trenutak za njega posle dva teška poraza u finalima od Vavrinke i Nadala. Kompletiranje gren slema je fantastično ostvarenje, i jako je teško da se održi žar posle toga - rekao je Narajanan i dodao:

- Bilo je očekivano da će da podbaci. Rekao je da je imao i privatne probleme koje je morao da rešava. U takvim situacijama, igračima govorimo da dozvole sebi da iskuse svoje emocije, osećanja, misli i da dođu do stanja da sve to prihvati. Umu je potrebno prihvatanje i odmor kako bi mogao da nastavi dalje.  Novak već to sve radi, i do 2017. godine će se vratiti tamo gde zaslužuje da bude.

Koliko će mu biti teško da se vrati?

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

- Ovo definitivno nije kraj. Jeste izazov, ali on nikada ne sme biti otpisan s obzirom da je ove godine osvojio dva gren slema i da je bio u finalu US opena. Postavio je lestvicu prilično visoko, i kao što je Rodžer govorio "stvorio sam čudovište rekorda koje je teško živeti". On trenutno radi sve na mentalnom planu kako bi se vratio u pravo stanje. Jednom kad se stvari razbistre, što mislim da se već desilo, "peglaju" se detalji na fizičkom planu. Onda će Novak ponovo biti na najboljem nivou.

Važna je uloga trenera, i Narajanan je jasan u oceni šta treba da uradi Boris Beker.

- On je šampion sa velikim ostvarenjima. Bio je najbolji teniser sveta i zna kakav pritisak dolazi sa tim. Treba da pojednostavi neke stvari i bude ponosan na to šta je sve Novak uradio ove godine - zaključio je Badri Narajanan. Poslednji izazov koji Đoković ima ove sezone je završni Masters u Londonu, koji startuje 13. novembra.

>>> E sad da vidimo Marija pod pritiskom: Britanac je prvi favorit za osvajanje Londona, a ovo je kvota na Đokovića!

A photo posted by atpworldtour (@atpworldtour) on

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    11. novembar 2016 | 11:51

    Da, zaista i on je živo biće koje ima uspone i padove kao i uostalom svi mi...niko nikada ne može biti uvek najbolji ali nadamo se da će nam Nole još doneti radosti, bez obzira za svaki respekt je!

  • Ljilja

    11. novembar 2016 | 12:16

    Neka je on nama ziv i zdrav a bice jos pobjeda.

  • xxx

    11. novembar 2016 | 14:45

    Car nad carevima,sve je postigao, moze da radi sta hoce!!! Braavo ljudino ti si ponos Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA