Do pre 10 godina vladali smo Evropom, a danas je klupski sport Srbije na najnižem nivou!

Srpski klupski sport je od 1995. pa nadalje lagano tonuo, a najveći pad dešava se od 2007. godine

  • 23

Srbija je mala zemlja u kojoj se rađaju najtalentovaniji ljudi za sport i sportske igre. Ali, poslednjih 15 godina, lošim sistemskim radom (saveza i klubova) polako propada celokupan klupski sport u našoj zemlji.

>>> LIGA UGAŠENIH ŠAMPIONA: Prvak Jugoslavije, osvajač Kupa i beogradski klubovi sa šmekom, nisu među živima!

Pre 15 godina, srpske ekipe su u vaterpolu, rukometu, odbojci, košarci, fudbalu igrale ozbiljne uloge u evropskim takmičenjima, a danas 2017. osim košarkaša Crvene zvezde koji još uvek igraju neku ulogu u Evropi (najviše zahvaljujući organizaciji ) nijedan drugi klub u bilo kojem sportu ne može da se približi evropskim visinama.

Ali da krenemo redom. Od 1995. godine, pa nadalje s obzirom krenuo lagani pad srpskog klupskog sporta. Tada smo još beležili neke rezultate zahvaljujući stručnom radu iz osamdesetih godina stare Jugoslavije.

Mlađi čitaoci se slabo sećaju da je recimo odbojkaški klub Vojvodina te 1996. igrao na fajnal foru CEV Lige Šampiona gde su zauzeli 3. mesto. Znači bili su treći u Evropi. Tih godina bili su redovni učesnici najjače evorpske lige.

Dve godine kasnije 1998. godine KK Partizan igrao fajnal for Evrolige u Barseloni, a Zvezda je iste godine igrala finale tada evropskog Kupa Radivoja Koraća, gde je poražena od Meša iz Verone.

Rukometaši Crvene zvezde su 1998. igrali u polufinalu EHF Kupa pobednika Kupova.

Te iste 1998. godine vaterpolisti Bečeja su igrali na fajnal foru Len Lige šampiona, a vaterpolisti Partizan osvojili su LEN kup. Rukometaši Partizana igrali su u polufinalu EHF Kup pobednika kupova, a to su ponovili i 2001.

Ulaskom u 21. vek početkom 2001. godine počeo je da pada u klupski sport iako to nije delovalo tako, jer su klubovi još imali igrače iz stare jugoslovenske škole stvarane 80 tih i 90 tih godina. Rukomet i odbojka su prvi počeli da padaju. Sve ređe je bilo evropskih dometa.

Poslednji šamionski trzaj napravio je Bečekoji je bio prvak Evrope 2000. posle nekoliko učešča na fajnal foru, a zatim je igrao i u finalu 2001. Nekoliko godina kasnije ugasio se.

Vojvodina je u sezoni 2005/06 stigla do polufinala CEV kupa, a tek 2014/15 je uspela da osvoji treće takmičenje po kvalitetu CEV čelendž kup. Rukometaši Partizana stigli do polufinala EHF Kupa.2001. i to je bilo to.

Košarkaški klubovi FMP i Hemofarm su početkom 2000.tih igrali odlično u ULEB Kupu (Danjašnji Evrokup) gde su stizali do polufinala (2004 i 2005) godine.

Što se tiče fudbala, jedini rezultat pravio je Partizan ulaskom u Ligu šampiona 2003 i 2007. a to je bilo pre 10 godina.  Od tada je ulazak u najjaču ligu za srpske klubove u domenu naučne fantastike.

FK Crvena zvezda je takođe devedesetih bila redovni učesnik Lige Evrope (Tadašnji nazi Kup UEFA) ali nije stizala do proleća.. uglavnom je završavala u grupnoj fazi. Međutim, nakon 2007.  nijednom nije ušla u Ligu Evrope.

Košarka je jedina uspela da se održi na nekom nivou poslednjih 10 godina. Košarkaši Partizana su imali odlične rezultate u Evroligi, ulaskom dva puta među osam najboljih i jednom na fajnal for 2010. godine. Njihovim putem je nastavila Zvezda prethodne tri sezone ulaskom u top 8 klubova u Evropi.

Što se tiče odbojke OK Crvena zvezda je uspela da  u CEV Kupu 2008, 2010. 2011. osvaja bronzane i srebrne medalje i to su poslednji uspesi.

Vaterpolo klub Partizan prvak Evrope 2011, Zvezda 2013 godine, dok je Radnički Kragujevac osvojio Evrokup, ali su ovi klubovi sada pred gašenjem. Doduše Partizan igra Ligu šampiona, ali sa klincima i to više zbog renomea kluba jer su ostvarili samo jednu pobedu.

Danas rukometni i odbojkaški klubovi Srbije tavore, nema ni pomisli o ozbiljnom učinku u nekom evropskom takmičenju.

Fudbalski klubovi Zvezda i Partizan trenutno sanjaju da se domognu Lige Evrope, a kamoli Lige šampiona, mada je Partizan igrao nekoliko puta grupne faze (Zvezda samo dva puta LE). Košarkaški klubovi se još drže, doduše samo Crvena zvezda, dok je Partizan u restruktuiranju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 13

    3. maj 2017 | 23:28

    RK Jugović je 2000-ite osvojio Čelendž kup...i sve čestitke na tome,ipak se ne vrti sve oko CZ i Partizana....VRATITE SPORT U ŠKOLE

  • Kaplar Janjicije

    4. maj 2017 | 00:00

    1998 KK Partizan na fajnal foru,KK Crvena Zvezda u finalu Kupa Radivoja Koraca ,KK Beobanka u polufinalu Kupa pobednika kupova najveci dometi srpskih klubova u jednoj sezoni ikada

  • Igor

    4. maj 2017 | 08:52

    Koliko god je zla naneo Milosevic, u njegovom periodu se u vecini sfera zivota radilo po sistemu iz komunistickog vremena odnosno SFRJ,koji se u mnogim slucajevima pokazao kao dobar za ovaj narod ili ovo podneblje.Najvece zlo je nastalo dolaskom DOSa,oni su sve unistili i to sa namerom,pa i sport.Najvece stetocine,paraziti u istoriji Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA