≫ 

EKSKLUZIVNO: Filip Veliki osvojio srca Francuza, za Telegraf poručuje: Neverovatan osećaj, san iz kojeg ne bih da se budim! (FOTO)

Srbin prvi put u finalu ATP Masters turnira u karijeri, već oborio jedan rekord, u nedelju bije bitku za veliki trofej

  • 25

Kakav briljantan meč je odigrao srpski as Filip Krajinović u svom prvom polufinalu turnira Masters serije danas u Parizu!

Došavši iz kvalifikacija, iz sezone u kojoj je strpljivo nizao dragocene uspehe uglavnom na čelendžer turnirima, mladi somborac je osvojio srca teniski prefinjene pariske publike svojim izuzetnim tenisom, ali i jedinstvenom “tihom borbenošću” iz koje se ocrtava manir velikih šampiona. Pobedivši Džona Iznera u "obračunu asova", situaciji koja uobičajeno ne sluti na dobro kada se meč protiv američkog dvometraša odlučuje u taj brejku i zaslužuje nagradu trenutnim plasmanom na 33. mesto na svetu. Ovim uspehom je Filip Krajinović obeležio i poslednjih 14 sezona svih Masters turnira, plasiravši se u finale sa najniže startne pozicije pre početka takmičenja - a sutrašnja pobeda u Finalu bi bila ništa manje od prave teniske bajke!

>>> Krajinović u finalu Mastersa u Parizu posle drame! Da li je Srbija dobila novog Đokovića?!

Za one koji su iz raznih razloga svoju strast prema sportu poslednjih nekoliko meseci usmerili sa tenisa negde drugde, propustili su jednu fenomenalnu “kam-bek” priču momka koji je, još od juniorskih dana, najavljivan kao "sledeća velika stvar" u svetskom tenisu. Bolne povrede zgloba, pa ramena, potiskivale su Filipa od plasmana u svetskom teniskom vrhu, možda i isuviše dugo da bi neki očekivali da njegovo ime vide među 100 najboljih igrača sveta. Ali, Filip nije posustajao, i sa velikom posvećenošću i hrabrošću je sebi dao zadatak da fanatično radi, ali i da veruje u svoj san, znajući da će njegov put ka željenim uspesima, ma koliko težak i varljiv, biti autentično njegov.

>>> Ovo nikada na tenisu nije viđeno: Proslava Krajinovićevog trenera dugo će se prepričavati! (VIDEO)

Učivši na sličnim primerima, kojih danas u izuzetno napornim i izazovnim uslovima teniske profesionalne turneje ima u sve većem broju, Filip se spremao, kondiciono, igrački, mentalno, strateški, i pravio mudre korake za zauzimanje pozicije iz koje bi ovakva senzacija – bivala realna ambicija. "Bog tenisa" je hteo da, upravo ovog novembra u Parizu, da Filipu tu šansu – i on ju je zdušno prihvatio i iskoristio. “Zasluženo!” kako on to sam kaže. Nego šta!

Foto: Christopher Johnson/Grand Slam Magazine
Foto: Tanjug/Ap

Ko bi rekao da će sa takvom lakoćom Filip raspršiti bilo kakav pojam o “favorizovanom statusu” svog suparnika, i prednost njegovog servisa “sa trećeg sprata” anulirati već u petom gemu prvog seta? Kada Izneru oduzmete taj adut, koji realno predstavlja 75% njegovog tenisa, njegov protivnik je “jednom nogom” u sledećem kolu. Krajinović je besprekorno sprovodio svoj “plan igre” – miksovao je udarce, šetao protivnika levo-desno, reskim i dubokim “slajsovima” ga je terao da se saginje, kretao se kao panter – a ruke su mu bile “revolveraški” brze. Na Izneru su se videli tragovi istrošenosti posle napornog duela sa Del Potrom – ali je ulog koji je imao u ovom meču za njega – da prvi put završi sezonu kao “Top 10” igrač, bio prevelik da bi se tek tako oprostio od Pariza. Prvi set – Krajinović 6:4 – izgleda veličanstveno, ali – predaleko od završenog posla.

>>> Njoj je Krajinović poslao poruku i srce posle plasmana u finale: Da li je Nina najzaslužnija za Filipove sjajne partije?

U drugom setu, Iznerov servis i kombinacija servis-vinera je napokon proradila, iako je Filip solidno parirao i često bivao bliži “brejku”. Pokazao je Filip da je servis ubitačno oružje i pri manjim brzinama (pravi dragulj u igri, na primer, Žila Milera), a bekhendom – koji je Izner istakao glavno oružje “srpskih igrača” – “parao šavove” igre u terenu svog protivnika. Ipak, rezultatska klackalica je stigla do taj-brejka u drugom setu, u kome je prilika da ovaj meč reši u dva seta ipak stvorila previše tenzije u Filipovoj igri da bi mogao da parira nastavku “ubitačne serije” Džonovih asova, koju on kruniše sa ubedljivih 7:2.

Foto: Christopher Johnson/Grand Slam Magazine
Foto: Tanjug/AP

Početak trećeg seta i puno razloga za zebnju za Filipove navijače, kojih iz gema u gem u “Akor Areni” biva sve više. Povici “idemo, ale, kam-on Filip” se čuju sa svih strana tribina, i sigurno imaju važnu ulogu u osvajanju prvog gema, koji je, posle 40:0 za Krajinovića, došao do četiri “đusa” i prave drame. Da je izgubio taj gem sva je verovatnoća da bi Izner stekao teško dostižnu prednost, ali je Filip ostao savršeno miran i dobrim servisima stvorio situaciju da okonča gem u svoju korist. I, tako, dinamika meča iz drugog seta je ponovo uspostavljena gem za Iznera, gem za Filipa, sve do konačnog taj-brejka. A on je počeo da gore ne može biti.

Prvi poen i brejk za Iznera, opet prouzrokovan tenzijom kod Filipa, veliki aut na forhendu. Izner brzo dolazi u prednost od 3:0 i pitanje je da li je ona i odlučujuća. Ipak, najvarljivija prednost u tenisu je ovoga puta bila "porozna" za Amerikanca; Filip je bio na visini zadatka, i odličnim servisima "parirao" do 3:2. Izner dolazi do 4:2, i tu kola za njega kreću da idu nizbrdo. Filip vraća sledeći servis, odigrava sledeći udarac "pod noge" visokog protivnika, i uzvraća rani brejk. Dva sledeća poena na svoj servis uzima rutinerski, prelazi u vođstvo i psihološku ravnotežu prebacuje u svoju korist. Izner će još jednom izjednačiti na 5:5, ali će Filip ponovo primeniti "teniski aperkat" i udarcem "pod noge" primorati Iznera da još jednom "overi" dno mreže. A, onda, teniski "ku de gras", sjajan servis na T liniju, onako dugoruki Izner je "kratak", i radost i sreća, istorijski uspeh, ovacije iz publike, i “srce za Ninu”!

Foto: Christopher Johnson/Grand Slam Magazine
Foto: Tanjug/AP

Krajinović je uradio ono u šta niko nije verovao, ali već sutra protiv eksplozivnog Džeka Soka ima priliku da uradi ono u šta on i svi sasvim realno veruju, i bude prvi srpski igrač posle Novaka Đokovića i Nenada Zimonjića koji je osvojio prestižni turnir Masters serije.

- Osećaj je neverovatan. Čini mi se kao da je ovo sve jedan san, i prosto se bojim da se probudim! - prenosi svoje utiske sa meča protiv Iznera ushićeni Filip, ekskluzivno za Telegraf, i nastavlja:

- Odigrao sam dobro, bio sam miran, znao sam da je veliki server, ali nisam imao predstavu o tome da je toliko dobar u tome! Imao je veliku šansu početkom trećeg seta, pa ponovo u taj-brejku, u kome dobri serveri imaju veliku početnu prednost. Možda me je malo omela i situacija u publici krajem drugog seta, kada je jednoj ženi pozlilo, ali, srećom, iz ove perspektive to nije bilo presudno. Ostao sam miran, i strpljivo čekao svoju šansu…- kaže Filip.

- Veliku zaslugu za ovaj uspeh ima moj trener Petar. Uz njega sam veoma miran, koncentrisan, a njegovo iskustvo vođenja igrača koji je veliki server i često igrao protiv sličnih suparnika nam je od neprocenjive vrednosti. Ipak, iako sam na terenu izgledao mirno, sigurno nije bilo tako. Na poslednjem servisu za pobedu, ruka mi je vidno podrhtavala. Mislim da me je malo i pogledala sreća u taj brejku trećeg seta, kada sam na 5:5 pogodio stranu u koju će servirati i rekao sebi da sada idem "na sve ili ništa!” opisuje momente "iz dubine duše" naš as.

Foto: Christopher Johnson/Grand Slam Magazine
Foto: Christopher Johnson/Grand Slam Magazine
Foto: Tanjug/AP

- Veliku podršku dobijam od svojih prijatelja iz Dejvis Kup reprezentacije Srbije, onda kada mi je bilo najteže, i naravno, sada. Novak mi je toliko puno pomogao na sve moguće načine, što predstavlja posebnu čast, jer je on veliki heroj u očima svih nas. Radujem se što ćemo igrati u dublu na nekim turnirima naredne godine - ne zaboravlja da spomene svoje timske kolege i našeg najboljeg igrača i u ovom momentu slave uviđajni Krajinović.

U vezi sutrašnjeg finala, Filip će, opet, veoma trezveno:

- Džek Sok je sjajan igrač, poznajemo se još iz juniorskih dana. Na raspolaganju ima dosta “oružja”, i taj meč sigurno neće biti lak. Očekujem otvoren meč, koji je njemu izuzetno bitan zbog plasmana na završni Masters u Londonu, a, naravno, i meni. U meču protiv Benetoa nije pokazao ništa što već nije poznato, tako da ništa neću menjati u svom stilu igre. Opušten sam, uradiću dobar "oporavak" sada sa mojim timom, i biću spreman za sutra! - uvereno zvuči Filip Krajinović, pred prvi od svojih “najvećih” mečeva karijere.

Kao što je i sam Filip rekao, sva očekivanja su da će sutrašnji meč biti sasvim neizvestan, i obilovati sjajnim, dinamičnim tenisom sa pregršt uzbudljivih razmena. Jedini dosadašnji meč, odigran na čelendžeru u Savani 2014. "za dlaku" je dobio Sok (6:3/4:6/4:6), ali taj pokazatelj nema nikakvu težinu kada je predstojeći duel u velikom finalu Pariskog Mastersa u pitanju. Oba igrača imaju poseban karijerni motiv, i sigurni smo da neće baš biti mirni u uvodnim ili prelomnim delovima meča.

Foto: Tanjug/AP

Za tenisera koji je počeo ovu sezonu sa dalekog 250 mesta na ATP rang-listi, Filip Krajinović ostavlja utisak staloženosti, rutiniranosti i ležernosti, kao da je bio na ovom nivou igre i plasmana – bukvalno od početka svoje profesionalne karijere. Samo na momente će prikazati iskreno oduševljenje svime što je stvorio od početka 2017. godine, ali se vrlo brzo vraća u "fokus" i tečan, "poslovni" manir. On vrlo dobro zna da je njegov momenat napokon stigao, i da je jedini način da ga najbolje iskoristi taj da mu se potpuno ozbiljno posveti.

A radost koja ga čeka već sutra, u slučaju pobede, podeliće sa celim teniskim svetom i svim svojim sunarodnicima, a posvetiće samo jednoj osobi, čije smo ime prvi put videli ispisano na centralnoj TV kameri prenosa iz Bersija.

Srećno, majstore!

(Specijalni izveštač iz Pariza, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA