LIGA ŠAMPIONA: Juventus skinuo Čelsiju krunu, Luis Adrijano antiheroj i pored het-trika

Bajern u Valensiji izborio bod, pa će obe ekipe i sledeće godine nastaviti kampanju, Kluž Bragu izbacio iz Evrope, dok Seltik i Benfika čekaju poslednje kolo

  • 0

Pobeda Juventusa nad šampionom Evrope Čelsijem i najverovatniji odlazak Roberta di Matea ostaće u senci nesportskog gesta Luisa Adrijana u Kopenhagenu. Naime, Brazilac sa stalnim zaposlenjem u ukrajinskom Donjecku je u Danskoj, praveći se "lud", postigao pogodak kada je Vilijan vraćao loptu golmanu Nordsjelanda.

U tom momentu su Danci vodili sa 1:0, a na polovini terena Šahtjora ležao je jedan od domaćih igrača. Sudija je prekinuo igru, a kada je dao znak da se nastavi pomenuti Vilijan je, fer-pleja radi, pokušao da vrati loptu danskim fudbalerima. Iako je to znao Luis Adrijano, koji je kasnije dao još dva gola, ipak je primio loptu i stuštio se ka golu. Pogodio je, jer je golman Nordsjelanda, kao i ceo stadion, verujem i kompletan auditorijum, bio šokiran viđenim. Protesti kod sudije, naravno, nisu urodili plodom, a do kraja je Šahtjor u Danskoj sigurnom igrom slavio sa 5:2.

Juventus je u Torinu pobedio Čelsi, ostavivši šampione Evrope na ivici eliminacije, a njihovog trenera "bez mesta u avionu za London". Pretio je Roman Abramovič Di Mateu otkazom i sada ćemo videti da li je bio ozbiljan. Kako u poslednjem kolu, u Donjecku igraju Šahtjor i Juve, i kako je obema ekipama potreban po bod, jasno je da je ovog utorka kruna "pala" i da će u Londonu, sledećeg maja, biti data novom "kralju".

Ubedljivi su bili i fudbaleri Kluža, koji su u direktnom okršaju za opstanak u Evropi savladali Bragu sa 3:1. Trostruki strelac bio je Riu Pedro, ali svi golovi idu na dušu odbrani njegovih zemljaka.

Ferguson je u Istanbulu na meč protiv Galatasaraja poveo drugo i trećepozivce, pa su domaći igrači materijalizovali situaciju i golom Jilmaza stigli do tri vredna boda, koja im u poslednjoj utakmici daju realnu nadu da mogu do drugog kruga.

GRUPA E

Nordsjeland - Šahtjor

Danci su poveli preko Nordstranda u 24. minutu,  a onda posle svega 120 sekundi je usledila demonstracija nefer igreLuiz Adrijano je pokupio loptu koju je golmanu Hansenu poslao Vilijan, jer se ukazivala povređenom fudbaleru domaćina. Brazilac je sustigao loptu i postigao šokantni gol, pa se potom pravio blesav. Na njega je nasrnulo nekoliko igrača, ali, iako nepravedan, gol je bio regularan.

Pravda je zadovoljena posle tri minuta, jer je Lorencen ponovo doveo domaćine u vođstvo, što je Šahtjor ponovo shvatio kao znak za prebacivanje na agresivniju ofanzivu. To im se isplatilo u 44. minutu, kada je odbijena lopta završila kod Vilijana, pa je bez mnogo problema Brazilac savladao golmana Hansena.

Taj gol je primljen zbog stvarno nespretne reakcije odbrane Nordsjelanda, a Šahtjor je takvu koristio i u drugom poluvremenu. U 50. minutu Vilijan prelepim golom sa vrha kaznenog prostora dovodi Ukrajince u vođstvo, a samo tri minuta kasnije, nečasni Luiz Adrijano ovaj put koristi dobro ubacivanje za efektan gol, kojim je skresao krila danskoj ekipi.

Ona pravda koja je na kratko zadovoljena posle 2:1, nestala je postizanjem trećeg gola Luiza Adrijana u 88. minutu.

Juventus - Čelsi

Da će u Torinu biti prave poslastice, najavio je Lihštajner već u četvrtom minutu, kada je pogodio stativu. Potom je Azar pokušao da "plavcima" donese prednost, i od tada "Stara dama" preuzima inicijativu. Markiziov šut, već viđen u golu, zaustavio je sjajni Čeh.

No, pritisak Juvea se isplatio u 38. minutu, kada je Pirlov šut "ispravio" Kvaljarela, postaviviši nogu tako da Čeh nije mogao da je stigne. Ubrzo je moglo da bude i 2:0 - Vučinić je savladao Čeha, ali je loptu sa same gol linije "skinuo" Ešli Kol.

U nastavku Juve nije menjao sistem koji radi, a Čelsi se nekako batrgao u pokušaju da nametne svoj ritam. Vidal je golom u 61. minutu očigledno ostavio Roberta di Matea na milost i nemilost ionako surovom Romanu Abramoviču. Završni udarac posrnulom Čelsiju zadao je Đovinko u 90. minutu.

Nordsjeland – Šahtjor 2:5

(Nordstrand 24, Lorencen 29. – L.Adrijano 26, 53, 81, Vilijan 44, 50.)

Juventus – Čelsi 3:0

(Kvaljarela 38, Vidal 61, Đovinko 90.)

TABELA: Šahtjor 10, Juventus 9, Čelsi 7, Norsjeland 1.

GRUPA F

Valensija - Bajern

Na "Mestalji" se vodila tvrda borba za prvo mesto u grupi. Posed lopte je bio na strani Bajerna u prvih 45 minuta, ali se očekivalo više velikih prilika, kao i golova.

Valensija je u 34. minutu ostala bez igrača, pošto je Baragan posle divljačkog starta zaradio drugi žuti i otežao svom timu borbu za lakšeg protivnika u narednoj fazi takmičenja.

Konkretnije se igralo u drugom poluvremenu, kada je Feguli u 77. minutu doveo domaćine u vođstvo. Nemci ne bi bili Nemci kad ne bi još više zagrizli kada gube, pa je izjednačenje usledilo svega pet minuta kasnije lepim golom Milera.

BATE Borisov - Lil

Ranije je u maglovitom Minsku, Lil zabeležio svoja prva tri boda, neočekivanom pobedom protiv BATE Borisova 2:0. Sidibe i Bruno rešili su utakmicu u prvom poluvremenu i zakomplikovali situaciju  u Grupi F.

BATE Borisov – Lil 0:2

(Sidibe 14, Bruno 31.)

Valensija – Bajern 1:1

(Feguli 77. - Miler 82.)

TABELA: Bajern 10, Valensija 10, BATE Borisov 6, Lil 3.

GRUPA G

Spartak (M) - Barselona

Fudbalerima Tita Viljanove u Moskvi nije smetala činjenica da je u podnožju brda na kojem se nalazi čuveni Lomonosov Univerzitet bilo tek stepen iznad nule, ali ni "plastični" teren, pa su Mesi, Ćavi i kompanija sve rešili u prvih 45 minuta. Barselona je sa 3:0 pobedila Spartak, a dva nova gola je postigao Lionel Mesi i sada za rekordom Gerda Milera zaostaje za samo pet golova.

Benfika - Seltik

Očajno vreme u Lisabonu nije smetalo akterima na terenu, fudbalerima Benfike i Seltika, a ni navijačima na tribinama "Luizaa", pa smo svedočili sasvim zadovoljavajućoj predstavi. Kiša je konstantno padala, a tim iz Glazgova je "pao" u 71. minutu, kada je, posle slobodnog udarca Nemanje Matića i centaršuta Argentinac Ezekilj Garai volej udarcem savladao golmana Forstera.

A, sve je dobro počelo po "lavove"... Džon, štoper, je u 7. minutu pogodio za 1:0 i veliko slavlje. Gosti su preko Samarasa, koji je postigao treći gol u kampanji, izjednačili, a gol mora da ide na dušu odbrane, koja je visokog Grka ostavila apsolutno samog. Ovakve poklone Jorgos ne odbija... Nastavak meča već je opisan i sada moramo da sačekamo poslednje kolo da bismo doznali ko će ostati u LŠ, a ko odlazi u Ligu Evrope.

GRUPA G

Spartak (M) - Barselona 0:3

(Alveš 16, Mesi 27, 39.)

Benfika - Seltik 2:1

(Džon 7, Garaj 71. - Samaras 31.)

TABELA: Barselona 12, Seltik 7, Benfika 7, Spartak (M) 3.

GRUPA H

Galatasaraj - Mančester junajted

U Istanbulu je ser Aleks Ferguson svetu predstavio, vredni statističari su zabeležili, treću najmlađu postavu koju je Mančester ikada izveo u Ligi šampiona. Kod kuće su ostale vedete, a drugo i trećepozivci se nisu pokazali na nivou.

Istina, "crveni đavoli" su odavno obezbedili drugi krug, pa je odluka Fergusona i razumljiva. Ovo je uz sjajnu i prepoznatljivu asistenciju navijača na "Ali Sami Jenu" bilo dovoljno da domaći krenu angažovano od početka meča.

Terensku inicijativu Galata je krunisala u 54. minutu, kada je Buruk Jilmaz pokazao odličan tajming i posle kornera nadskočio Kleverlija i savldao do tada solidnog Lindegarda. Do kraja utakmice

Kluž - Braga

Rui Pedro, jedan od nekolicine portugalskih legionara na privremenom radu u rumunskom Klužu, mogao bi da bude junak 5. kola. Naime, on je za 23 minuta postigao het-trik i umnogome pomogao ekipi da i pored činjenice da je imala manje loptu u posedu i da je manje šutirala slavi "betonira" ostanak u Evropi.

Braga je, to znamo, "tvrda" ekipa i ne prima često ovoliko golova, ali su isključivi krivci za sve primljene na stadionu "Konstantin Radulesku". Zbog pritiska sa kojim su doputovali podno Karpata greške su (ne)opravdane, ali, ruku na srce, svaka čast legiji koja nastupa u ekipi iz Kluža-Napoke.

GRUPA H

Kluž - Braga 3:1

(Rui Pedro 7, 15, 33. - Alan 17)

Galatasaraj - Mančester junajted 1:0

(Jilmaz 54)

TABELA: Mančester junajted 12, Galatasaraj 7, Kluž 7, Braga 3.

(B. M. / D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA