UEFA KAZNILA SRBIJU: Zbog Kruševca 80.000 evra, meč bez publike i kazne igračima

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije donela odluku o kaznama zbog incidenata na kvalifikacionoj utakmici za EP između mladih reprezentacija Srbije i Engleske. Suspendovani Mudrinski, Čaušić, Ninković i Malbašić

  • 2

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) donela je odluku o kaznama za incidente na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu.

Fudbalski savez Srbije kažnjen je sa 80.000 evra, a jedan meč mlade reprezentacije Srbije biće odigran bez prisustva publike. Pojedinačne kazne će biti izrečene trenerima i igračima.

Mladi fudblaer Engleske Stiven Kolker dobio je dva meča zabrane igranja, dok je Tomas Ins dobio jednu utakmicu neigranja zbog nesportskog ponašanja na pomenutoj utakmici.

Prvobitno je trebalo da organi UEFA odluku donesu još 22. novembra, ali tada nije saopšteno zašto je došlo do pomeranja.

Predsedavajući Komisije bio je Tomas Partl iz Austrije, a u odlučivanju su učestvovali i potpredsednici Džim Hansen (Danska), Žak Antenen (Švajcarska) i Šandor Berzi (Mađarska), kao i članovi Žoel Volf (Luksemburg), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka) i Džejms Šo (Severna Irska).

U saopštenju Fudbalskog saveza Srbije izneti su detalji izrečenih disciplinskih mera srpskoj strani:

1. Andreja Milutinović, kondicioni trener - kazna od dve godina zabrane obavljanja svih aktivnosti u fudbalu, s tim da mu je druga godina kazne izrečena uslovno na period od tri godine suspenzije u slučaju ponavljanja prekršaja i uz molbu FIFA da se izrečena zabrana proširi na ceo svet

2. Predrag Katić, pomoćni trener - kazna od dve godina zabrane obavljanja svih aktivnosti u fudbalu, s tim da mu je poslednjih šest meseci kazne izrečeno uslovno na period od tri godine suspenzije u slučaju ponavljanja prekršaja i uz molbu FIFA da se izrečena zabrana proširi na ceo svet

3. Aleksandar Pantić, igrač - obustavljen je disciplinski postupak protiv njega

4. Ognjen Mudrinski, igrač - suspenzija na tri utakmice pod okriljem UEFA za bilo koju nacionalnu selekciju

5. Goran Čaušić, igrač - suspenzija na četiri utakmice pod okriljem UEFA za bilo koju nacionalnu selekciju

6. Nikola Ninković, igrač - suspenzija na dve utakmice pod okriljem UEFA za bilo koju nacionalnu selekciju

7. Filip Malbašić, igrač - suspenzija na tri utakmice pod okriljem UEFA za bilo koju nacionalnu selekciju

8. Mlada reprezentacija Srbije će prvu narednu utakmicu kao domaćin u okviru kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2015. godine igrati bez prisustva gledalaca

9. FS Srbije se kažnjava sa 80.000 evra

LAKOVIĆ: UEFA NIJE PODLEGLA PRITISCIMA!

Po prijemu odluka od članova UEFA Kontrolne i disciplinske komisije generalni sekretar FSS Zoran Laković je izjavio:

- Iako je ovaj slučaj pratila izuzetno velika medijska hajka, mišljenja sam da članovi UEFA Kontrolne i disciplinske komisije nisu podlegli uticaju. Ako se uzmu u obzir predložene kazne od strane disciplinskog inspektora Žan-Samjuela Leube, a koje su bile veoma drastične, možemo da zaključimo da i nismo toliko loše prošli. Nisu nam poznate izrečene disciplinske mere drugoj strani jer o tome nismo obavešteni.

- Postupak ovime nije završen, jer nam ostaje rok od tri dana da eventualno uložimo žalbu, ali i isti period za disciplinskog inspektora Leubu da se žali u slučaju da nije zadovoljan saopštenim merama od strane članova Komisije. Smatram da ovaj incident i izrečene mere predstavljaju poslednje upozorenje svima nama koji radimo u srpskom fudbalu, takođe, i trenerima i igračima i navijačima, jer podsećam da smo još pod posebnom pažnjom UEFA i naredna najmanja greška može uticati na izricanje najrigoroznijih kazni - naveo je gensek FSS Zoran Laković.

Mlada reprezentacija Srbije u oktobru nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, pošto je u revanšu izgubila od Engleske sa 1:0, a krajem meča došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dve selekcije.

Crveni karton u ekipi Engleske zaradio je Deni Rouz, a srpskoj ekipi Slobodan Medojević.

Rouz je posle meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vređali na rasnoj osnovi i da je dva puta pogođen kamenom.

Predstavnici engleskog saveza, a kasnije i političari predvođeni premijerom Dejvidom Kameronom, zatražili su oštre kazne za srpski savez i reprezentaciju.

Predstavnici FSS su u sedištu UEFA poslali izveštaj i snimke koji bi trebalo, kako navode, da pokažu da na stadionu u Kruševcu nije bilo vređanja na rasnoj osnovi.

FSS je već kaznio sa godinom neigranja u nacionalnom timu "najratobornije" Nikolu Ninkovića i Ognjena Mudrinskog, dok su treneri Srđan Maksimović i Andreja Milutinović dobili dvogodišnju zabranu rada.

(B. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    13. decembar 2012 | 18:47

    premila kazna?

  • Gost

    13. decembar 2012 | 18:30

    Posle titmice svi Crveni mediji su napali Nikolu Ninković, a on ispade najneviniji u citavoj situaciji?? Zanimljivo!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA