Ivkovićeva analiza svih reprezentativaca: Najbolji Krstić, Bogdanović i Marković!

O dobrim i lošim stvarima koje su igrači ispoljavali tokom Evropskog prvenstva. Na koga možemo da računamo u budućnosti, ko je "ginuo", a kome još nešto fali...

  • 0

Ono što je najavljivao Dušan Ivković je i uradio. Na prvom sastanku s medijima po povratku sa Evrobasketa, gde je reprezentacija Srbije osvojila sedmo mesto, Duda je obelodanio odluku da se povlači s klupe nacionalnog tima. No, pre nego što je to saopštio, napravio je analizu urađenog, ali i pojedinačnog učinka svakog igrača.

- Ne bih ulazio u problematiku, ali je bilo neverovatno da smo s pripremama počeli sa 11 košarkaša. U lepa vremena sam počinjao sam 18. Da sam u sličnoj situaciji bio sa klubom... Ne bih radio. Međutim, ovo je bila naša obaveza - rekao je sada već bivši selektor, osvrnuvši se na kratku analizu igara tima u Sloveniji:

- Naša ideja je bila da se baziramo na agresivnu odbranu na 3/4 terena, koja bi nam obezbedila poene iz tranzicije i kontranapada. Međutim, sve to je palo u vodu kada smo saznali da Miloš Teodosić neće ići. Zabrana lekara iz CSKA je bila šok, jer smo mi akcije pravili kao da će on igrati. Zato smo morali da pribegnemo napadima iz blokada ili igrom na centre.

Cilj na Evrobasketu je ostvaren, pa će košarkaši Srbije igrati na svetskom kupu, ali i u Ukrajini na Evropskom šampionatu.

- Nemam nameru da veličam rezultat. Urađeno je šta je urađeno, a ja ne vidim razliku između četvrte i sedme pozicije. Razliku između nas i Hrvatske.

Igra reprezentacije obilovala je sa mnogo oscilacija, a to je potvrdio i selektor.

- Naš mladi tim je imao strahovito mnogo oscilacija. Prvi pad bio je protiv Makedonije, prouzrokovan euforijom i teškim prijemom informacija. Slično se dogodilo i posle Francuske. Taj meč smo odigrali odlično, a onda smo opet podlegli euforiji. Počeli su da razmišljaju o medalji. Usledio je pad protiv Španije i Slovenije. Španci da su mogli, oni bi nas samleli. Ovo prvenstvo je iskustvo koje će im mnogo koristiti i zadovoljan sam što su igrači otišli ozarenih lica.

Posle analize igre, Ivković je medijima rekao i po nekoliko rečenica o svakom košarkašu.

O VASI MIĆIĆU...

- Kao debitant pokazao je i dokazao talenat. Ipak, video je razliku između seniora i juniora. Opravdano je jedan od najvećih talenata u Evropi. Zbog pritiska je pravio greške. Gledao je kako da razigra sebe pre nego da razigra tim.

O STEFANU MARKOVIĆU...

- Odigrao je vanserijski, a imao je ozbiljnu povredu. Bio je primer kako se bori za tim. Stefanu sam, zbog povrede, jednom prilikom spomenuo da igra bez kluba, bez ugovora, a on mi je samo rekao "nikakav ugovor ne može da bude veći od zadovoljstva igranja za Srbiju". Bio je naš daleko najbolji i igrač na lopti, dok je veliki doprinos imao i u napadu.

O NEMANJI NEDOVIĆU...

- Rekao sam mu da je ovo EP škola, priprema za ulazak NBA ligu. Odigrao je dobro. Ima potencijala, ali mu nedostaje iskustvo. Prijem informacija je bio problem i u jednom trenutku sam ga pitao da li imamo neki problem? Rekao mi je da ne, i da se on bori sam sa sobom. Retko je dobar momak i biće tu sve OK. Ipak, imao je skroman procenat šuta. Samo 27 odsto.

O DANILU ANĐUŠIĆU...

- Igrač sa zlatnom i tako mekanom rukom... Anđušiću je nedostajao kreator, jer sam ne može da iskreira poziciju za šut. On je izraziti košgeter iz trougla. Mora da još radi na sebi, da popravi rad nogu...

O BOGDANU BOGDANOVIĆU...

- S njim i Kalinićem smo nadoknadili ključni nedostatak atletskih sposobnosti koju traži savremena košarka. Ne volim da hvalim, ali je Bogdanović igrom, prijemom informacija i prihvatanjem analiza pokazao da je igrač od koga sigurno mogu da se očekuju vrhunski dometi. Bio je naš treći skakač, imao je dobar procenat šuta... Beskompromisan igrač.

O NEMANJI KRSTIĆU...

- Dobra glava, stabilnost, selekcija šuta. Nedostaju mu fizikalije. Nemanja je bio bolji od Dangubića, Mitrovića i Birčevića, koji se povredio, i to je razlog zašto je on krenuo sa nama. Šansu je iskoristio.

O NIKOLI KALINIĆU...

- Nova energija... Najbolji skakač u napadu. Radili smo i posle treninga. Na šutu. Prijatno iznenađenje.

O NEMANJI BJELICI...

- Nije plejmejker. Mnogo toga se promenilo od kada je igrao na toj poziciji. Pomogao nam je na poziciji četiri. Posle povrede Markovića morao je da preuzme i organizaciju. Najbolji je skakač, a njegov odnos prema reprezentaciji je kakav se samo poželeti može.

O ĐORĐU GAGIĆU...

- Pozitivno otkrovenje. Igra mu se iskristalisala tek u završnoj fazi, ali mora da obrati pažnju, to zna i Vujošević, na samokontrolu u igri. Kroz igre u Evroligi i u reprezentaciji popraviće i koncentraciju.

O NENADU KRSTIĆU...

- Krstić se ponašao kapitenski, nije propustio nijedan trening, a na utakmicama podnosio najveći teret, boreći se sa suženim i grubim odbranama. Pružao je podršku mlađim saigračima i na terenu i u svlačionici. Igra mu je bila na vrhunskom nivou.

O RAŠKU KATIĆU...

- Vrhunski atleta koji se ne priprema samo za treninge i utakmice... On na najbolji način vodi računa o ishrani, o odmoru. Sportska kultura mu je na visokom nivou. Ipak, mnogo je grešio. Rejting asistencija i grešaka mu je 1/3! Recimo, protiv Italije sam insistirao da dominiramo u skoku. On to nije radio... Opet, ovo nije nešto što može da promeni dobro mišljenje.

O VLADIMIU ŠTIMCU...

- O požrtvovanosti neću. I on je pravio dosta grešaka, ali je zadovoljio.

Konačno, pošto smo saznali da više neće voditi reprezentaciju, Duda se osvrnuo i na izostanke...

- Moj savet bi bio da se pre objavivanja spiska svaki igrač izjasni da li želi da igra. Meni sem (Milana) Mačvana nijedan igrač nije rekao da ne želi da igra. Potrebno je da to bude na vreme, da se ne dođe u situaciju da postane problem. Iako je bilo predloga da se izriču kazne ja nisam za to - konstatovao je bivši selektor, koji je sa SFRJ i SR Jugoslavijom osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka sveta (1990) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(D. Ješić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA