ČUDESNI TRENER: Njegovi zahtevi su 94 šuta na koš, najduži napad 12 sekundi... (VIDEO)

Pisali smo već o Džeku Tejloru koji je na jednoj utakmici postigao 138 poena i objasnili kako je moguće da se takav košgeterski učinak postigne. Ovo je priča o treneru koji je izmislio "Grinel sistem" košarke u kome je najbitinija stvar napad. Sjajan sistem...

  • 4

Dejvid M. Arsenolt, košarkaški trener, je pre 24 godine unapredio poznatu taktiku "Run & Gun" i pretvorio je u sasvim nešto novo. Njegov sistem se zove "Grinel sistem", po koledžu na kome već dve i po decenije trenira košarkašku ekipu sa kojom je pet puta bio šampion konferencije, a njegov tim i igrači svake godine postižu rekorde po broju datih koševa.

Onako kako je Rinus Mihels, sa reprezentacijom Holandije i njegovom idejom "totalnog fudbala" napravio korak napred u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, tako je Arsenolt svojim inovacijama unapredio američku koledž košarku. On je tvorac "totalne ili napadačke košarke".

Arsenolt je 1989. godine postao trener košarkaške ekipe Grinela, koja do njegovog dolaska nije napravila nikakav uspeh, a nisu imali pozitivan odnos pobeda i poraza čak 25 godina. Prve dve godine po njegovom dolasku ništa se nije promenilo, a pojedini igrači su napustili tim, a kako sam govori i oni koji su ostali nisu se zabavljali na terenu, a nije ni on trenirajući ih.

U tom trenutku je odlučio da učini da se svi zabavljaju i igrači na terenu i on pored terena i publika na tribinama. Uzeo je šemu Pola Vestsajda i dodao joj nove stvari koje su učinile da Arsenoltova taktika izgleda kao Vestsajdova na steroidima.

Kako je objasnio u svojoj knjizi "Trčeća utakmica - Formula uspeha" koju je izdao 1997. godine.

Njegova taktika ima šest osnovnih postulata, koji mu dođu više kao zapovesti "sistema": 94S + 47 3′s + 33%OR + 25SD + 32 TO’s = W.

1. Šut u prvim sekundama napada je najbolji, a još bolje je ako je to šut za tri poena, napad može najduže da traje 12 sekundi.

2. Šutiraj trojke što više možeš.

3. Svi igrači sem šutera idu na ofanzivni skok.

4. U slučaju skoka u napadu loptu odmah proslediti šuteru kako bi šutirao za 3 poena.

5. U odbrani uvek udvajati protivničkog igrača koji ima loptu.

6. Bolje dozvoliti protivniku lagano polaganje, nego ga naterati da bezuspešno iskoristi ceo napad.

Takođe, u istoj knjizi je opisao i šest statističkih parametara koje njegova ekipa mora da dostigne tokom utakmice.

1. Najmanje 150 puta pretrčati teren tokom utakmice.

2. Igrači moraju da upute najmanje 94 šuta na koš tokom utakmice.

3. Najmanje polovina od ukupnog broja šuteva mora da bude šut 3 poena.

4. Broj ofanzivnih skokova mora da bude trećina od ukupno upućenih šuteva ka košu.

5. Naterati protivnika da napravi najmanje 32 greške u toku meča.

6. Imati najmanje 25 šuteva više od protivnika.

Na osnovi samo ovih postulata može se zaključiti koliko napadačku košarku igra tim sa Grinel koledža, a kad se na ove postulate dodaju finese koje koristi Arsenolt stiže se do rezultata da njegova ekipa prosečno postiže 126,6 poena po utakmici i da je u poslednjih 17 od 19 sezona bila najbolja poenterska ekipa u Trećoj diviziji NCCA lige, a po broju postignutih poena na jednom meču trojica njegovih igrača su na prva četiri mesta, jer je već svima poznati Džek Tejlor na prvom i drugom.

Kako bi bilo moguće da se ovakav stil košarke igra, u rosteru mora biti minimum petnaest igrača koji igraju na svakoj utakmici. Kako on sam govori da bi neka ekipa igrala tako mora da ima tri kompletne petorke, koje se menjaju istovremeno na svakih minut i po, najviše dva, a u svakoj petorci mora da bude jedan ekstremno dobar šuter.

Svi igrači na taj način igraju prosečno oko 20 minuta po utakmici, sa jednim izuzetkom ako jedan od njih ima šutersko veče, odnosno, krene ga šut na početku meča, on može igrati i više.

U "Grinel sistemu", odbrana se uvek svodi na presing po celom terenu, kako bi se protivnik naterao na što više grešaka, koje omogućavaju laku tranziciju u napada njegovom timu, a cilj je i što više izmoriti protivničke igrače jer drugi timovi u rotaciji obično koriste samo 8-10 igrača.

Mnogi za igru Grinela kažu da je potpuno haotična, a tako i deluje na terenu, međutim, Arsenoltova čuvena rečenica je:

"Težimo savršenom haosu, težimo zabavi, nečemu što je skoro iskorenjeno u današnjem sportu"

Ova njegova konstatacija je apsolutno na mestu, jer ne samo da omogućava svojim igračima da se zabavljaju igrajući se košarke, već takođe i fanovi na tribinama obožavaju da gledaju njihove utakmice, a koliko su popularni govori i podatak da su mesta u gledalištu uvek maksimalno popunjena i kada igraju kod kuće i kada gostuju.

Grinel Pionirs, kako je ime košarkaškog tima sa ovog koledža, su prošle sezone osvojili svoju prvu titulu Midvest šampiona konferencije i plasirali se na nacionalni šampionat treće divizije NCAA lige.

Dejvid Arsenolt je uvršten među nekolicinu trenera koji su doprineli razvoju američke koledž košarke, zajedno sa Majkom Križevskim, Rikom Pitinom, Bobom Najtom i drugima. Pored knjige koju je napisao o svom viđenju igre pod obručima, Arsenolt je izdao i dva DVD priručnika.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. novembar 2013 | 13:58

    Svaka cast..ovo je pre svega zabava a ne titula po cenu svega..VD...

  • pedja

    26. novembar 2013 | 16:06

    I onda dodje neko nlko kapira kako ide igra i stavi tog ekstremnog sutera u dzep.I gotovo.

  • saladin veličanstveni

    26. novembar 2013 | 15:59

    ja praznije prepune sale nisam video u životu.što ne nađoste neki snimak sa više od 50 gledalaca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA