Pistorijus negira optužbe: Nisam kriv za ubistvo devojke!

Suđenje je počelo sa 90 minuta kašnjenja tako što se Pistorijus izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo, dve tačke koje se odnose na pucanje iz vatrenog oružja na javnom mestu i posedovanje municije bez dozvole

  • 0

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus izjasnio se danas na početku suđenja za ubistvo svoje devojke na Dan zaljubljenih prošle godine da nije kriv, dok Južnoafrikanci prate direktan prenos sudskog procesa protiv njihovog najslavnijeg živog sunarodnika.

Suđenje je počelo sa 90 minuta kašnjenja tako što se Pistorijus izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo, dve tačke koje se odnose na pucanje iz vatrenog oružja na javnom mestu i posedovanje municije bez dozvole.

On je pre početka suđenja prošao pored žrtvine majke koja je rekla da je došla u sudnicu da bi mogla "da ga pogleda u oči".

Najuspešniji svetski paraolimpijac, kome su amputirane obe noge, optužen je za suđenje s predumišljajem kada je pucao u svoju devojku Rivu Stinkamp u ranim jutarnjim satima 14. februara 2013. godine.

Pistorijus se brani time da je ubio Stinkampovu slučajno misleći da je u njegovom kupatilu provalnik.

Majka žrtve Džun ušla je u sudnicu odevena u crninu.

- Hoću da pogledam Oskara, da ga pogledam u oči i sama spoznam istinu o tome šta je uradio Rivi. Šta god da sud odluči na kraju suđenja, ja ću biti spremna da mu oprostim...

- Ali prvo hoću da ga nateram da me pogleda i vidi bol i patnju koju mi je naneo. Osećam da mi je to potrebno", rekla je Džun Stinkamp (67) u intervjuu za "Pretorija njuz".

Pre početka suđenja iznad ulaza u sudnicu proletela je bespilotna letelica sa kamerama. Nekoliko televizija je postavilo opremu za direktan prenos oko sudnice.

U Južnoafričkoj Republici juče je uveden poseban kanal koji će raditi 24 sata i pokrivati suđenje.

TRAŽI SE DOŽIVOTNA ROBIJA

Tužioci su optužili Pistorijusa (27) za ubistvo sa predumišljajem i tražiće doživotni zatvor ako Pistorijus bude proglašen krivim. U Južnoafričkoj Republici ne postoji smrtna kazna, navodi AP.

Ako bude proglašen krivim Pistorijus bi mogao provesti najmanje 25 godina u zatvoru pre nego što dobije mogućnost da izađe na slobodu i ostatak kazne služi uslovno.

JEDNA OD OPCIJA UBISTVO IZ NEHATA

Tužici tvrde da je Pistorijus ubio Stinkampovu sa namerom pucajući u nju kroz vrata kupatila posle svađe. Pistorijus negira krivicu i kaže da je devojku ubio greškom kada je ispalio četiri metka kroz vrata misleći da se sa druge strane nalazi opasni provalnik.

Ako bude proglašen krivim za ubistvo bez predumišljaja Pistorijus bi mogao dobiti blažu kaznu. Postoji i treća mogućnost - da bude osuđen za ubistvo iz nehata.

On je optužen i za posedovanje municije koja je pronađena u njegovoj kući u Pretoriji za koju navodno nije imao dozvolu.

Tužioci kažu da će danas biti optužen za još dva odvojena slučaja kada je navodno pucao na javnom mestu pre ubistva Stinkampove. Jednom je pucao iz kabrioleta, a drugi put ispred jednog restorana, očigledno greškom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA