U komi je kao Šumi, ali je u nju upao pre tačno 32 godine!

U jeku dešavanja sa Mihaelom Šumaherom, prisećamo se Žana Pjera Adamsa, po nekima možda i najboljeg defanzivnog igrača Evrope 80-ih...

  • 9

Malo ljudi danas zna ko je Žan Pjer Adams. U pitanju je francuski fudbaler, rođen u Senegalu koji je imao sjajnu fudbalsku karijeru, ali je zbog greške anesteziologa pri rutinskoj operaciji zapao u komu 17. marta 1982. godine. Danas se navršava tačno 32 godine od kada je Adams uspavan, a nažalost možda ovakva ili slične nesrećna sudbina čeka i legendarnog vozača Formule 1, Mihaela Šumahera.

Ovaj francuski fudbaler je tokom svoje karijere igrao u Nimu, Nici, PSŽ-u, Mulhausu i Šalonu. Za francusku reprezentaciju je odigrao 22. utakmice, a svojevremeno je za njega legendarni Franc Bekenbauer rekao da je najbolji defanzivac Evrope. A onda je usledila povreda kolena, koja je donela posledice koje niko nije mogao da očekuje.

Adams je otputovao u Lion na operaciju koja je trebalo da bude rutinska. Anesteziolog, koji je tog dana bio na osam operacija, pogrešio je i stvari su krenule po zlu. Žan Pjer je pao u komu. Njegova supruga Bernadet provela je pet dana i noći uz njegov bolnički krevet nadajući se čudu. Promena nije bilo, štaviše infekcija mu je zahvatila kosti i morao je na još jednu operaciju.

Nakon što su joj posle desetak meseci u bolnici rekli da više ne mogu da se brinu o Adamsu, Bernadet je preuzela sve u svoje ruke. Sagradila je kuću koju je nazvala “Kuća prelepog uspavanog sportiste” u kojoj se posljednje 32 godine brine o svome suprugu. Finansijski joj sve ove godine pomažu Francuski fudbalski savez, PSŽ, Nime, dok francuski fudbalski velikani organizuju humanitarne utakmice kako bi joj se pomoglo.

Njegovu suprugu i dalje ne napušta nada da će se Adams jednog dana probuditi, iako i neurolozi tvrde da je mozak previše oštećen da bi se Francuz probudio:

- Za mene je vreme stalo 17. marta 1982. godine. Od tada nema promena ni nabolje ni nagore. Prošle godine smo konsultovali neurologa, koji nam je rekao da su mnogo velika oštećenja i da nema nikakve nade da se probudi. Ali, on ne stari, ima samo par sedih dlaka. Ni ne pomišljam na eutanaziju. Ja ne mogu da odlučim umesto njega - kaže Bernadet.

Adams ima dva sina Lorena i Frederika, a Loren je čak i igrao fudbal i to baš za Nim u kom je njegov otac proveo najbolje dane svoje fudbalske karijere. Adams je i deda koga redovno posećuju njegovi unuci i unuke.

Podsećamo, da se Mihael Šumaher od kraja decembra nalazi u indukovanoj veštačkoj , u koju je zapao usled nesreće na skijanju u Franuskoj. Lekari su više puta pokušavali da ga probude, ali bez uspeha.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. Raković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smaksveta

    17. mart 2014 | 15:26

    ..ova zena je legenda i primer za sve danasnje devojke....eto sta je ljubav....a ne novac,canimetri,sex i sve ostale gluposti....ludo i brzo..ali bez duse....

  • bla

    17. mart 2014 | 16:22

    Svaka cast za zenu!!!

  • Lionac

    17. mart 2014 | 15:28

    Ziveces vecno junace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA