Dama koja je dala nemerljiv doprinos atletici: Olga Acić radi i sa 86 godina (VIDEO)

Otvorena je izložba legendarne atletske radnice, svojevremeno predsednice Crvene zvezde

  • 0

Povodom 86. rođendana atletske legende Olge Acić, u prostorijama Atletske dvorane na Banjici, organizovana je izložba eksponata njene karijere.

Po prvi put, javnosti su dostupni predmeti i fotografije, jedne od najaktivnijih atletskih radnica, učesnice svih velikih atletskih takmičenja poslednjih decenija.

Atletici je ova gospođa dala nemerljiv doprinos... odnosno, još daje. Na više od 2.500 takmičenja bila je sudija, a pre pet godina je obeleženo 60 godina od kako je članica AK Crvena zvezda, čiji je svojevremeno bila i predsednik.

- Bilo je lepo i tužno, ali lepo je preovladalo, i evo me. Mislila sam posle 80. godine da sam završila sa atletikom, međutim pet godina je prošlo od proslave Crvene zvezde, i ja još radim. Dve knjige sam napisala, držala sam sudijski ispit, dobila sam Značku radosti SD Crvena zvezda, objavljena je knjiga "Atletika u Crvenoj zvezdi", iako imam 85, odnosno sad već 86 godina - rekla nam je Acić.

Njena saradnja sa funkcionerima Atletskog saveza Srbije, predsednikom Veselinom Jevrosimovićem i generalnim direktorom Slobodanom Brankovićem, datira odavno.

Foto: Marko Todorović

- Moram da napomenem da je Veselin Jevrosimović čovek koga odavno poznajem, kad je bio skakač motkom. Skakao je 4.60 m, ja sam bila predsednik kluba tada. Vezuje nas nešto što ne može da se izbriše i što je stalno prisutno. Drago mi je što je u atletici, kao i Slobodan Branković. Prema tome, predsednik i generalni direktor saveza su Zvezdini atletičari, hteli oni to ili ne - poručila je lepo raspoložena Olga.

Organizaciju izložbe inicirao je i Veljko Smajević, kustos muzeja "25. maj".

- Javio mi se i rekao da je čuo za mene, kao i da još nije čuo da žena u mojim godinama još nešto radi. Nisu sve dame te koje mešaju kačamak ili peku šnicle, ima neko i ko drugo nešto radi - rekla je Acić.

Na kraju smo je upitali da prokomentariše poslednji nastup Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Londonu, gde je zbog peha sa brojem ostala bez medalje.

- Ivana Španović, početak ili kraj. Najviše mi se dopala njena izjava kada je sletela u Beograd. Toliko poštena izjava, sportska, nikoga nije napadala i krivila, rekla je "to je sport, ja mislim da je trebalo da budem prva, a četvrta sam - idemo dalje" - poručila je legendarna Olga.

(P. Ž/B.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA