≫ 

Priča o najboljem atletičaru ikada: Uradio je nešto pre 60 godina što danas niko ne može da ponovi! (VIDEO)

Čovek koji je dominirao svetskom atletikom u srednjim i dugim prugama polovinom 20. veka izmislio je novi način treninga

  • 4

Ljubiteljima atletike i dobrim poznavaocima ovog sporta dovoljno je reći Emil Zatopek i sve će im biti jasno.

Po mnogima najbolji atletičar svih vremena, čovek koji je postavio mnoge rekorde, mnoge stvari prvi put uradio da su po njemu i nazvane, a i dan danas kada se nešto uradi prvi put kaže se Zatopek fenomen.

>>> Bio je poslednji na trci i stadion mu se smejao, a onda se desilo čudo koje mu je promenilo život! (VIDEO)

Rođen je 1922. godine u Češkoj u Koprivnici (preminuo 2000), a atletikom se bavio od malena. Bio je visoki oficir  češke armije, a posle rata se posvetio ozbiljnije atletici.

Čovek koji je bio neprikosnovena na 5.000 i 10.000 metara, a onda je otišao prvi put da se takmiči u maratonu 1952 na Igrama u Helsinkiju i... pobedio naravno.

>>> Atletičarka pala na trci, ostale je pregazile, a kada je ustala šokirala je stadion! (VIDEO)

Postojali su odlični srednje prugaši na svetu, šampioni, osvajači zlatnih olimpijskih medalja, a postojao je i Zatopek.

On je bio nešto sasvim drugo. Bio je neprikosnoven jer je drugačije trenirao od drugih, a metod treninga koji je on uveo u atletsku praksu i dan danas je neprikosnoven u pripremama trkača, a zove se intervalni metod treninga (znao jeda istrči 100 puta 400 metara)

Printskrin: Youtube/ Olympic

Tokom karijere je postavio 18 svetskih rekorda na 5.000 i 10.000 metara, a onda je uradio nešto što nikome nikada neće poči za rukom.

Posle osvajanja dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952 godine na 5.000 i 10.000 metara, Zatopek je odlučio da se takmiči i u maratonu na 42.192 metra. Izašao je na stazu i oduvao konkurenciju.

Tada je najbolji maratonac bio izvesni Peters. Zatopek je trčao s njim uporedo 15 kilometara trke, a onda je Peters rekao kako je tempo spor, misleći da će tako navući Zatopeka da se preforsira i ubrza.

Zatopek je ubrzao, ali toliko brzo da Peters nije mogao da ga stigne, pokušao je i nekoliko kilometara pre kraja trke je pao u nesvest pored puta. Zatopek je postavio Olimpijski rekord.

Ipak, glavna priča desila se dve godine ranije 1950. na Evropskom prvenstvu u Bernu, kada je Zatopek rešio da popravi svetske rekorde na 5.000 i 10.000 metara.

Rešio je toliko da mnogo trenira da bude najspremniji ikada. To je i uradio, trenirao je kao niko do tada. Toliko je jako trenirao da je dve nedelje pre početka Evropskog prvenstva završio u bolnici zbog repiratorne infekcije, otkazivanja mišića, bio je na infuziji.

Naravno, lekari su rekli da nema govora da nastupi na Evropskom prvenstvu. On nije hteo da odustane, morao je da traži dozvolu vojnih organa jer je bio vojno lice. Nekako su uspeli da mu dozvole da se pojavi na Evropskom prvenstvu. Otišao je pravo iz bolnice.

Printskrin: Youtube/ Olympic

Izašao je na stazu i oduvao sve rivale postavivši svetski rekord na 5.000 metara, a pobedivši ubedljvio na 10.000 metara.

Nakon toga je objasnio svoj slučaj.

- Kada sam izašao na stazu, osećao sam se kao nikada do tada. Čini mi se da su se svi ti treninzi sati i sati na stazi, akumulirali tokom dve nedelje u bolnici. Oni su se spakovali tako da sam bio najspremniji - rekao je Zatopek tada.

Naravno, sportski radnici su kasnije objasnili ovaj fenomen kao Tapering ili Tejper, što znači obaranje opterećenja neposredno pred takmičenje. Neki ga zovu i fenomen Zatopek jer je on to prvi uradio.

Inače, Zatopek je osvojio zlatnu medalju na 10.000 metara i srebrnu na 5.000 na Olimpijskim igrama u London 1948 godine.

Pogledajte tu trku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    3. decembar 2017 | 00:31

    Respekt

  • Građanin Kejn

    3. decembar 2017 | 07:59

    Svaka čast, ovaj čovjek je za divljenje!!! Takođe, velika inspiracija za trening ljudi koji se atletikom mogu baviti rekreativno!!!

  • Sale

    3. decembar 2017 | 10:54

    Ceska lokomotiva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA