≫ 

Dogovorena gradnja Nacionalnog stadiona od 60.000 mesta: Projektantima UEFA predstavljene lokacije! (FOTO)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik FSS Slaviša Kokeza i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević razgovarali su sa predstavnicima projektantske kuće ''Fenwick Iribarren Achitects''

  • 25

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se u Starom dvoru sa predstavnicima projektantske kuće „Fenwick Iribarren Architects“ koja će se baviti izradom projekta za izgradnju nacionalnog stadiona.

>>> Ovako će izgledati Nacionalni stadion Srbije: Poznato je i kada će biti završen (FOTO) (VIDEO)

U pitanju je projektantska kuća koja je radila veliki broj stadiona u Evropi i svetu po standardima UEFE.

Ovo je prvi sastanak na kojem je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju novog nacionalnog stadiona, koji je najavio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja, kako bi se u drugoj polovini sledeće godine krenulo i u njegovu izgradnju. Grad Beograd, zajedno sa FSS-om, formiraće posebno radno telo koje će se samo time baviti – rekao je Siniša Mali.

Foto: Beoinfo.rs

On je dodao da je veoma važno da u Beogradu postoji odgovarajuća sportska infrastruktura, kako bi grad mogao da bude domaćin velikih sportskih događaja.

– Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predviđamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet, moći će da se organizuju i utakmice Lige šampiona i Lige Evrope.

- To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion gde mogu da se organizuju sportski događaji po najvišim kriterijumima UEFE, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala Lige šampiona ili Lige Evrope, kao što je ove godine bila organizovana utakmica Superkupa u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu Real Madrid i Mančester Junajted – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Inače, Nacionalni stadion Srbije trebalo bi da da bude urađen po modelu novog stadiona Espanjola, ali sa većim kapacitetom, do 60.000 mesta.

Foto: Wikimedia/Pure-football
Foto: Wikimedia/Panotxa
Foto: Wikimedia/Arup

Predsednik FSS-a Slaviša Kokeza je ocenio da je s obzirom na to kako se razvija fudbal u Evropi i svetu, izgradnja ovakvog stadiona neophodna.

Svake godine se suočavamo sa sve većim zahtevima kad je reč o funkcionalnosti stadiona i kriterijumima za organizaciju utakmica u kvalifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Ne treba zaboraviti da od iduće godine počinje i novo reprezentativno takmičenje Liga nacija.

Foto: Marko Todorović

- U odnosu na standarde stadiona širom Evrope, mi smo nažalost negde daleko iza i to moramo da promenimo. Izgradnja novog stadiona je neophodnost u odnosu na to kako se razvija fudbal. Hvala gradu Beogradu, državi i UEFA koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta, u koji će FSS uložiti maksimum sopstvenih kapaciteta i mogućnosti u svakom smislu – izjavio je predsednik FS Srbije Slaviša Kokeza.

Sastanku je prisustvovao i glavni urbanista Milutin Folić.

POTENCIJALNE LOKACIJE:

Plan je da izgradnja počne tokom 2018. i da Srbija dobije Nacionalni stadion krajem 2020. godine. Kao jedna od mogućih lokacija pominje se Makiško polje, odnosno veliki prostor koji se pruža posle nadvožnjaka za Čukaričku padinu, ali će projektanti iz UEFA da odrede koja lokacija ispunjava standarde.

Druga koja se takođe pominjala jeste Železnik, a treća u naselju Ivan Ribar na Novom Beogradu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanga

    19. septembar 2017 | 13:49

    Sve je to lepo......imamo mi vece prioritete.Na primer treba nam :-Radiolosli institut ovaj je katastrofa(svaka cast osoblju) -modernizovati decje bollnice ili napraviti jednu novu -Urgentni je katastrofa -Srediti Torlak zasto da uvozimo strane sumnjive vakcine -napraviti modernu laboratotoriju za ispitivanje kvaliteta hrane(da nam stranci ne uvaljuju svasta) i za forenzicka ispitivanje da uzorke ne saljemo preko sto nas kosta boga oca -Da napravimo vrtice za decu pa onda da pricamo o natalitetu -napraviti dobar projekat za obnovu sela,privrede -da napravimo neku fabriku da kazemo da je nasa a ne da dovodimo pojedine belosvetske i jos da im placamo,svaka cast Kinezima Da sa ovim stadionom ne prodjemo kao sa fontanom na Slaviji,bacimo velike pare a ne resimo stvari nego potrosimo mnogo vise nego sto je realna vrednost projekta i pitam se ko je sad na redu da napuni dzepove......Mnogo,mnogo prioritetnijih stvari treba resiti a da a sistem za navodnjavanj a ne iz Albanije da uvozimo paradaiz

  • Free

    19. septembar 2017 | 13:03

    Moje dete, a predpostavljam i svacije ciji su roditelji normalni, ce gledati utakmicu na stadionu kad drzava bude stavila pod kontrolu navijacke frakcije i ukinula ekstreme! A do tada ce gledati preko televizora.

  • Mirko

    19. septembar 2017 | 16:57

    Najbolji stadion je stadion u Lilu predstavara se u teniski teren i kosarskarski parket sta hoces bolje ? a ovo sto oni grade ? Tu ce se igrati finale domaceg kupa, pevace Ceca, Cola, Brena, i to je to rodjaci. Tokom cele sezone tu niko nece igrati kao stadion Francuska uostalom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA